Sedan min första resa till Sydafrika för snart 30 år sedan har jag hållit Kanonkop Estate som en av de bästa och mest pålitliga vinegendomarna i landet och deras premiumvin Paul Sauer som en de finaste av så kallade bordeauxblandningarna. Och den här årgången är också en av de bästa på mycket länge.
Det är på sitt sätt ett historiskt vin som har en dokumenterat god lagringskapacitet för den med särskilt gott tålamod. Paul Sauer var den andra ägaren till egendomen Kanonkop Wine Estate, som ligger i Stellenbosch och grundades 1973. När man gjorde just det här vinet första gången 1981 var det faktiskt den tredje bordeauxblenden som hade gjorts i Sydafrika, därför dess historiska betydelse.
Nu är det dags för årgång 2021 som är gjord med 70 procent Cabernet Sauvignon, 17 procent Merlot (lite mer än vanligt) och 13 procent Cabernet Franc. Druvorna har som vanligt skördats för hand från drygt 30 år gamla stockar i firmans egna vingårdar. Vinet har efter jäsning dragits över till 225 liter stora helt nya franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under 24 månader med omdragning var sjätte månad för att avskilja fällningen och tillföra lite syre under själva omdragningen. Idén med druvblandning och lagring känns igen från väldigt många förstklassiga viner från både Bordeaux och andra högsatsande egendomen världen över där man sätter Cabernet Sauvignon i första rummet.
Den 140 hektar stora egendomen drivs idag i fjärde generation och har omkring 95 hektar egna vingårdar. Fokus ligger på Pinotage, som täcker hälften av vingårdsarealen och ger ett av landets allra bästa viner av denna välkända men ibland något ifrågasatta druvsort. Cabernet Sauvignon är med cirka 35 procent av arealen den näst viktigaste druvsorten. Därtill hittar man Cabernet Franc och Merlot på drygt sju hektar vardera. Vingårdarna ligger på mellan 60 och 120 meters höjd, merparten av dem med sval sydvästlig exponering och jordarna består framför allt av en lerhaltig vittrad granit.
”Fördelen med den här jordtypen är att den mättas av vatten under regnperioden på vintern, men torkar ut under den varma sommaren, då ingen nederbörd faller, därför brukar vi behöva bevattna vingårdarna lite under sensommaren”, berättar vinmakaren Abrie Beeslaar.
Det blir allt tydligare att vinvärlden drar mot större elegans, lättare toner, finare parfym mindre uttryck av ekfaten.
Årgång 2021 ses som bra till mycket bra. Säsongen inleddes med en sval till kall vinter med riklig nederbörd, vilket i nya världens länder är positivt eftersom det i stort sett aldrig regnar under själva växtsäsongen. Våren var sval och därmed lite senare med faktiskt lite frost på vissa ställen. Sommaren var också något svalare än vanligt och växtsäsongen blev därför utdragen med ökad parfym i druvorna och en hög fenolisk mognad. Skörden kunde sedan bärgas i utmärkt väder.
Alla dessa positiva aspekter i vinodlingen som sådan har resulterat i ett vin med en förförisk och nästan yppig fruktighet med fina toner av söta mörka bär, en nyans av kryddighet och delikat känsla av vanilj och ceder från ekfaten. Smaken är medelfyllig, lika intensiv och med en utmärkt balans av frukt, syra och tanniner, som trots det stora inslaget av Cabernet Sauvignon och nya ekfat upplevs finpolerade.
Det är ett underbart gott vin att njuta av redan idag, men ge det då gärna en halvtimmas luftning i karaff och servera det till medelkraftiga rätter av främst kött och vilt. Vill man lagra det mot större finess och mer komplex doftbukett är ett framtidsperspektiv på cirka 15 år en bra idé.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se