Vitt eller rött? Det spelar egentligen inte så stor roll när båda vinerna i den här artikeln är så goda. Ändå, förstahandsvalet faller på vitt eftersom jag verkligen vill slå ett slag för vita viner från Rioja. Och i det vita vinet 2023 Obar de Puente del Ea hittar man verkligen allt man förväntar sig av god vit rioja; en medelstor och något blommig doft, nyanser av gula äpplen och stenfrukter och en känsla av båda ekfat och lagringen som sådan. Till smaken är det medelfylligt med en god kropp, en känsla av oljighet eller fetma i texturen och med en trevligt uppfriskande syra som är så typisk för de vita vinerna från Rioja. Ett normalår gör man cirka 4 500 flaskor av det här vinet och tilldelningen till Sverige har därmed blivit motsvarande liten.
Det är primärt inte ett vin som passar allra bäst att njuta av på egen hand – intensiteten och strukturen gör vinet allra bäst lämpat till mat. De må röra sig om stekta, grillade eller gratinerade skaldjur och stekta eller grillade rätter med fisk där det finns ett inslag av sälta, fet textur och syra. Med tanke på intensiteten passar vinet också utmärkt till rätter med kyckling och kalvkött med samma smakbalans. Just smaksättning med citronsaft och kanske även zest gör sig väl. En klok serveringstemperatur bör hamna kring tio grader för större upplevd fräschör, men den som söker full komplexitet i vinet och har för avsikt att servera det till det lite smakrikare matregistret kan gärna låta vinet tempereras upp något – till låt säga tolv grader eller till och med 14.
Rioja har idag 66 797 hektar stor vingårdsareal och druvsorten Tempranillo och dess röda oftast ekfatslagrade vin är själva sinnebilden av distriktet. Bara sex procent av allt vin i Rioja är vitt, men andelen har ökat lite de senaste decennierna och den trenden verkar fortsätta. Att klimatet har blivit varmare, cirka 1.4 grader högre temperatur idag jämfört med början av 1990-talet, påverkar inte så mycket som man kan tro eftersom framför allt druvsorten Viura verkar kunna stå emot dagens varmare vädret ganska bra. Dessutom är det en druvsort med naturligt hög syra. Som vanligt kan man alltid skörda en del eller alla druvor till vitt vin lite tidigare för att för att vinna fräschör och mer blommiga parfymer.
Årgång 2023 är ett bra exempel på hur druvorna trots allt har klarat av det varmare klimatet – det var en varm årgång som blev den tidigaste i historien att skörda. Efter en värmebölja i slutet av augusti föll det regn några dagar som bidrog till att återställa balansen i druvorna och så snart fukten hade torkat upp kunde man skörda druvor av fullgod kvalitet.
När man ändå beställer ett par flaskor av det vita vinet, kan man lika gärna addera några flaskor av det röda syskonvinet 2019 Salaz de Puente del Ee. Samma producent, samma distrikt och samma importör, dessutom samma attraktiva prislapp. Upp emot 22 000 flaskor årligen görs av det här vinet.
Det här vinet görs också som druvrent, enbart Tempranillo, och druvorna kommer från gårdar med kalkstensjordar på drygt 500 meters höjd i byn Sajazarra i Rioja Alta. På modernt och numera typiskt vis i Rioja har vinet fåt mogna under tolv månader i franska ekfat och därefter ytterligare lika lång tid i flaska innan försäljning. Enligt regelboken kvalificerar sig vinet som en crianza, men idag är det få personer som bryr sig om de historiska kategorierna – viktigast är vinet som sådant.
Firman bakom de två trevliga och absolut köpvärda vinerna är Bodegas Puente del Ee som grundades 2001 av en grupp entusiastiska vinälskare från Baskien, Madrid och Katalonien. De slog sig ner i den högt belägna och ganska okända byn Sajazazza, planterade sammanlagt fem hektar vingårdar här och lät även uppföra ett vineri. För att verkligen hitta rätt i kvalitet anlitade de Julien Viaud som under många års tid hade arbetat som jordbruksingenjör hos den världskända vinmakaren Michel Rollad. År 2015 anslöt sig också Ana Gonzalo som ansvarig för vinframställningen och Rodrigo Madrid som bodegans ledare.
Och på tal om Rioja – du vet väl att Vinlegender genom Michel Wine Club arrangerar en superresa till Rioja i mitten av juni år? Det finns faktiskt ett par platser kvar – så hör av dig om du är intresserad.
Importör i Sverige är Fine Wine Service, www.finewineservice.se