4 x Château Bouscassé från Alain Brumont

I snart tre decennier har vinerna från Alain Brumont och hans egendomar Château Bouscassé och Château Montus i Madiran fascinerat och hyllats av svenska skribenter och konsumenter. Trots den höga kvaliteten är priserna förvånansvärt försiktiga och lägger man till vinernas förmåga att lagras blir omdömet verkligen fyndmässigt.

Vinlistan

2010 Château Bouscassé Menhir / 92 p
2007 Château Bouscassé Menhir / 90 p
2017 Château Bouscassé / 90 p
2015 Château Bouscassé Argile Rouge / 89 p

(scrolla ner till provningsnoteringarna)

Château Bouscassé.

”Min far Alban gjorde framför allt lite enklare och billigare viner och när jag 1979 tog över Château Bouscassé efter honom ville jag hålla fast vid det, men samtidigt såg jag en stor potential i druvsorten Tannat och ville därför också göra högklassiga och lagringsdugliga viner av den”, berättar Alain Brumont och lägger till att få odlare verkligen insåg hur storartad Tannat egentligen är.
Den ambitionen är något han i allra högsta grad har lyckats med, vinerna från hans egendomar Château Bouscassé och Château Montus är idag världsberömda, med all rätt. Det gäller inte minst toppvinerna Château Bouscassé Cuvée Vieilles Vignes och Château Montus Cuvée Prestige, som vanligen landar i betygsspannet 94 poäng och högre. Och med dessa viner har också appellationen Madiran fått ett stort och välförtjänt lyft.

 

Madiran är ett vinområde som ligger i sydvästra Frankrike, omkring 100 kilometer från Atlanten och bara 50 kilometer norr om Pyrenéernas sluttningar. Även om somrarna är torra och varma får Madiran svalkande influenser från havet i väster och bergsluften från söder, vilket bidrar till en fin fräschör i vinerna. Nederbörden faller framför allt under vintern och våren och den är så gott som alltid fullt tillräcklig för att rankorna ska må bra.
I Madiran odlas vin på ungefär 1 500 hektar och den mörka och tanninrika Tannat är den dominerande druvsorten. De bästa vinerna görs med stor dominans av Tannat, till och med uteslutande av den trots att det då krävs en hel del av odling och vinmakning för att tämja den ibland krävande strukturen av tanniner. Man får blanda Tannat med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och den mindre kända Fer Servadou, en lokal druvsort som framför allt odlas i appellationerna Gaillac och Béarn, men också används här för sin fina vinbärsparfym och mjuka tanninstruktur.

Alain Brumont äger två egendomar i Madiran och det var på den idag 120 hektar stora Château Bouscassé som han började sin väg mot vineliten för 40 år sedan. Omkring 50 hektar av marken är planterad med vin i jordar som består av kalksten blandad med ljus lera.
Året därpå, 1980, kunde Alain köpa den närliggande Château Montus med 25 hektar vingård som huvudsakligen är planterad med Tannat men också lite Cabernet Sauvignon och de gröna Petit Corbu och Petit Manseng. Här har vingårdarna en något mer sydlig exponering. Trots närheten skiljer sig vingårdarna från dessa egendomar åt, det som förenar dem är att båda är kapabla att producera absolut enastående viner.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2010 Château Bouscassé Menhir
92 p
Det vin som kallas Menhir har det enklare lantvinsursprunget Côtes de Gascogne eftersom det utöver den självklara druvsorten Tannat också innehåller Merlot, som inte är tillåten i Madiran. Druvorna kommer från jordar med större inslag av lera, vilket passar just Merlot utmärkt och även gör att Tannat inte får samma fasta tanninstruktur. Trots den enklare ursprungsnivån är ambitionen hög och efter jäsning i ståltankar har vinet mognat under 14 månader i lika delar nya som ett till ett par år äldre fat.
Årgång 2010 räknas här i Madiran som en utmärkt årgång och att väder och vind har hjälpt till att nå karaktär och kvalitet förstår man av den fint mogna och ganska täta frukten. Den bjuder på fina toner av mörka bär som björnbär och blåbär och trots en ålder på snart tolv år känns vinet mer ungdomligt än något utvecklat. Det i sig hamnar på kvalitetskontots plussida och det gäller också känslan av att ekfaten är väldigt snyggt integrerade.
Smaken är medelfyllig, moget fruktig men egentligen inte kraftig sett till koncentration, däremot finns det en fin mörk fruktspänst, en livlig mineralitet och syra och tanniner som fortfarande är markerade och stramar upp eftersmaken. Vinet mår bra av en halvtimmas dekantering av den anledningen och under den tiden kommer dofter och smaker också att utvecklas till det djupare och finare. Det är ett väldigt elegant och fint strukturerat vin som trots sin (ur vinlagen sett) enklare ursprungsklassificering överträffar slottets appellationsvin Château Bouscassé. Ge gärna vinet två till fyra års lagring till – med tiden kommer det träda fram en finare ”bordeauxliknande” komplexitet samtidigt som strukturen rundas av något.
Finns på Systembolaget, nr 55744 för 349 kr.

2007 Château Bouscassé Menhir
90 p
Årgång 2007 är också utmärkt, om än inte lika hyllad som 2010, och vinet har lite mindre av täthet och alkohol, här 14.0 snarare än 14.5 procent. Egentligen är det inte särskilt stora skillnader mellan de två årgångarna, men det finns en viss känsla av utveckling här och en frukt som inte riktigt har samma intensitet och det gör att kroppen känns en liten aning lättare. Samtidigt är tanninstrukturen typisk för druva (främst Tannat) och regionen, men dricks vinet till en maträtt med inslag av någon fet textur (potatisgratäng, fet sås, kött med insprängt fett, och så vidare) kommer strukturen att smälta. Och det är just till mat som det här vinet (och rent allmänt den här typen av viner) visar sig på sina finaste sidor. Det är ett gott vin och till god mat rekommenderas det absolut, inte minst för doften, men av de två årgångarna förlorar det matchen mot 2010 på grund av ett steg mindre finess. Med det sagt, det är ett gott och snyggt vin!
Drick vinet nu och de kommande fem sex åren.
Finns på Systembolaget, nr 55745 för 295 kr.

2017 Château Bouscassé
90 p
Den här årgången har vinet gjorts med cirka 60 procent Tannat och 20 procent vardera av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Åldern på stockarna spänner sig från omkring 20 år och uppåt emot 100 år, men de äldsta stockarna används primärt till slottets kraftfulla och ännu mer strukturerade Cuvée Vieilles Vignes. Efter jäsning har vinet tillbringat 14 månader i 225 liter stora ekfat som är omkring 40 procent nya i snitt. Vinet har en alkoholhalt på 13.5 procent och en syra på låga 3.2 gram per liter, ändå finns här både fräschör och spänst.
Det här bör vara ett av de bättra kvalitet-per-krona-köpen från Frankrike, ett seriöst vin med en fin kombination av viss elegans och bra täthet och det har dessutom en fin struktur av tanniner och syra. Att vinet nu fortfarande är ungt innebär att det mest drivs av mörk bärfrukt, men inom bara ett par år kommer fler nyanser att träda fram. Druvsorten Tannat kan ge vin med tydlig strävhet, men tack vare att Alain Brumont dels har ett noga utvecklat program för odling och extraktion under framställningen har vinet en ovanligt len struktur.
Finns på Systembolaget, nr 2204 för 169 kr.

2015 Château Bouscassé Argile Rouge
89 p
Det här är som namnet antyder en specialcuvée som kommer från vingårdslotter i utkanten av egendomen där jorden är rik på röd järnoxidhaltig lera. Dessutom skiljer sig vinet även till druvsammansättningen med en cuvée av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Tannat och den sort som heter Fer Servadou som tros komma från spanska Baskien men har odlats här nere i sydvästra Frankrike i många århundraden. Det är en druvsort som brukar ge medelfylliga och något rustika viner med generös fruktighet, en viss pepprig kryddighet och relativt fasta tanniner. Riktigt så upplevs inte det här vinet, men så är andelen av den liten.
Vinet har mognat under 14 månader i 225 liter stora ekfat som till 30 procent var nya och resten ett år gamla. Det här vinet har en alkoholhalt på mer måttliga 12.5 procent.
Det finns stora likheter mellan den här cuvéen och originaltappningen, inte minst vad gäller elegans och en fin jordighet, men det är ett lite större djup i frukten i Argile Rouge och möjligen ett lite större uttryck av röd fruktighet. Samtidigt är det lättdrucket med finstämda tanniner som mer ger en torr finish än en sträv känsla. Summan är ett lite mer elegant vin jämfört med den vanliga Château Bouscassé, att det är gott och ett utmärkt allroundvin till många pasta-, fågel- och kötträtter med rött vin som logisk partner, men att det inte riktigt imponerar på det sätt som den vanliga versionen gör. Drick vinet nu och de kommande fem till åtta åren. Gränsar till högre betyg och får det troligen blint med några års extra mognad.
Finns på Systembolaget, nr 55746 för 229 kr.