Charmerande silkiga viner från Beaujolais

Beaujolais är ett vindistrikt som efter flera decennier av låg status nu står högt upp på trendlistan. Vinerna har oftast beskrivits som lätta och enkla och avsedda för tidigt konsumtion. Numera finns det gott om små hantverksproducenter som odlar och gör fantastiskt goda viner. Richard Rottiers är en av dem

”Med bara tre hektar grundade jag min egen vinfirma 2007, men sedan dess har jag lyckats köpa till mer vinmark och idag har jag tio hektar planterat med vin”, berättar Richard Rottiers på Domaine Richard Rottiers när vi ses i Chablis i mars 2024.
Första gången vi träffades, då i Beaujolais sommaren 2016, hade han 20 små vingårdslotter om sammanlagt sex hektar och hade precis med blotta förskräckelsen tagit sig igenom en av de svåraste årgångarna någonsin i distriktets moderna historia.
Till följd av frostangrepp hade rankorna skadats så svårt att skördevolymerna nästintill halverades, till och med så illa att vissa rankor eller delar av vingårdarna behövde planteras om.
”Jag är inte ensam om det här, de flesta vinodlare har drabbats”, berättade han när han visar upp en särskilt skadetyngd vingårdslott med illa medfarna rankor som knappt har några druvklasar kvar.

Mitt i allt elände verkade han ta det hela med viss ro, dels för att naturen emellanåt är sådan mot vinodlare, dels för att han vet att många odlare har drabbats mycket svårare.
”Min bakgrund är Chablis där min mor Lynn Marchive äger och driver Domaines des Malandes och Chablis har nog drabbats värst i hela Frankrike”, lade han till.
Två år senare tog han tillsammans med sin syster Amadine över driften av Domaine des Malandes och har återigen fått uppleva det skoningslösa livet som vinodlare – årgång 2021 blev faktiskt svårare i Chablis än vad det krävande året 2016 var.

Egendomen Domaine Richard Rottiers i byn Romaneche-Thorins i Beaujolais är rustik på gränsen till ruffig, några cementtankar och lite gamla ekfat som Richard köper från firman i Chablis är inhysta i en länga på gården där han bor. Inom något år eller två från idag kommer domänens vingårdar ha vuxit till tolv hektar, men mer än så tänker sig Richard inte att det ska bli.
”Det blir för mycket, jag är ju djupt involverad i Domaine des Malandes också och sedan vi konverterade våra vingårdar i Chablis till ekologiska 2018 har det blivit ännu större arbetsbörda där.

Vingård i byn Moulin-à-Vent intill det mest berömda landmärket, väderkvarnen.

På plats provar vi de flesta av hans viner från den hyllade årgången 2022, som var en solvarm och överlag torr årgång med ett välkommet regn i slutet av augusti, strax innan skörden. Här i Beaujolais var årgången lika utmärkt som i resten av Bourgogne och vinerna fick både kropp och djup (alkoholhalten landade generellt sett på 14.0 procent) och en fin balans med mogna tanniner och god syra.
Utöver de röda vinerna, som är de självklara här i Beaujolais, gör Richard en Beaujolais Blanc med Chardonnay från ett par små lotter med mer lera än granit i jorden i både hembyn Romanèche-Thorins och en liten grannby. Tack vare den tyngre jorden får vinet en något lägre syra, därför låter Richard blockera den malolaktiska jäsningen för att bevara den fräschör som ändå bär vinets elegans.

Jämfört med de två vinerna som presenteras i den här artikeln finner man lite mer stenrökig karaktär och en trevlig fänkåls- och lakritskrydda i det utomordentligt fina Moulin-à-Vent Dernier Souffle som också har en ganska charmerande rustik känsla.
”Det är alltid ett lite mer tanninrikt vin och jag tycker att man ska ge det ett extra år i flaska”, säger Richard när pratar om den lite tydligare strukturen och han lägger till att vingården ligger alldeles intill en liten gravgård, därav namnet som betyder något i stil med det sista andetaget.
Firmans ofta bästa vin är Moulin-à-Vent Champ du Coeur som kommer från de äldsta stockarna planterade i en grund jord som gör att rankornas rötter snabbt möter en ganska hårt granitbotten. I den här vingården får man sällan större skördeuttag än cirka 20 hektoliter per hektar. Också det här vinet mår bra av ett par års flaskmognad, men det finns redan som ungt en klassisk elegans, en nästan burgundisk parfym över vinet som är verkligt tilltalande.

Vinlistan innehåller ytterligare ett par viner, en silkig Brouilly med stor fräschör, en lite tydligare mineraliskt strukturerad Moulin-à-Vent som fungerar som ett visitkort över byn som kommer från 20–25 små vingårdslotter över hela appellationen och sedan 2021 också ytterligare en vingårdsspecifik Moulin-à-Vent Les Thorins.
Helt klart är det här en fin firma att hålla ögonen på, och köpa vin från.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se

2022 Beaujolais Villages La Sambinerie
89 p
Man kan lika gärna börja med att det är ett absolut fynd, så är den biten avklarad. Druvorna kommer från en vingårdslott med mager kross granitjord alldeles bakom vineriet och i direkt anslutning till gränsen mot appellationen Moulin-à-Vent. Jämfört med firmans lite högre kvaliteter har jäsningen med skal och stjälkar bara fortlöpt i nio dagar i tankar av cement, därefter har vinet dragits över till äldre ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under knappt sex månader.
Det här vinet är nästan farligt inbjudande med sin parfymerade och saftiga rödfrukt som kryddas upp med läckra toner av stjälkjäsningen och den underliggande granitröken. Smaken är medelfyllig och så sammetslent texturerad som man hör att vinerna från Beaujolais ska vara, mjukt fruktig och frisk med en elegant eftersmak. Man njuter av vinet ungt, nu och de kommande fyra fem åren, och allra helst svalt vid cirka 16 grader.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 53872 för 191 kr.

2022 Moulin-à-Vent Montperay
91 p
Druvorna till det här vinet kommer från en vingård med omkring 60 år gamla stockar som ligger en på sluttning nära gränsen mot byn Fleury. Tack vare lite större inslag av lera i jorden här, jämfört med firmans andra viner från Moulin-à-Vent, får det här vinet lite större och rundare kropp. Jämfört med vinet Beaujolais Villages är det här djupare och lite rikare, men till skillnad från många andra viner från Moulin-à-Vent har det en fin rödaromatisk bärfruktighet som sällskap till den lite mer bytypiskt mörkfruktiga karaktären. Man noterar också en liten örtig kryddighet från stjälkarna, men det hela känns balanserat och verkligen läckert. Smaken är medelfylligt men lättsamt och fräscht med en fin rödfruktighet, en liten stjälkkryddighet och ungdomlig men ändå fin tanninstruktur. Vinet är fullt njutbart och drickmoget redan nu men har ändå en god potential att sparas i minst fem sex år till. Det bör serveras vid svala 16 grader för att lyfta finessen.
Vinet är lagrats i foudres och äldre ekfat under knappt ett år och det buteljerades utan att klaras eller filtreras.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 53848 för 249 kr.