En fyndmässig klassiker från Torres

Det finns två saker som är extra roliga i vinvärlden. En är att hitta nya producenter eller viner som imponerar och lär oss något nytt. En annan är att gå tillbaka till välkända klassiker som i trendernas sken har fallit i skymundan, men som faktiskt övertygar. Vinet Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva från Torres hör till den senare kategorin.

Miguel Torres, en närmast legendarisk vinperson.

När familjen Torres år 1966 lät plantera Cabernet Sauvignon i sin idag 29 hektar stora vingård Mas La Plana intill vineriet i Vilafranca del Penedès var de på sitt sätt något av pionjärer, men långt från först i landet med att odla Cabernet Sauvignon. Redan på 1850-talet hade ägarna till de firmor som idag heter Herederos de Marqués de Riscal i Rioja och Bodegas Vega Sicilia i Ribera del Duero inspirerats av vänner i Bordeaux att plantera Cabernet Sauvignon. I Rioja är druvsorten fortfarande liten, den ingår i en grupp av tillåtna experimentella druvsorter som lite nedlåtande benämns som otras tintas och bara täcker 0.21 procent av distriktets totala areal om 65 721 hektar. I det 22 260 hektar stora Ribera del Duero är den något mer betydelsefull och får där ingå med upp till 25 procent med Tinto Fino (Tempranillo) som huvuddruva. Men totalt sett odlas den där på bara 1.2 procent av arealen.
Av alla producenter i Spanien som har gjort sig omtalade just för Cabernet Sauvignon är Torres den allra främsta. Från bara fyra år gamla stockar gjorde Torres vinet 1970 Gran Coronas Mas La Plana som i premiärårgången bestod av 70 procent Cabernet Sauvignon, 20 procent Tempranillo och tio procent Monastrell. Och nog fick man till en absolut fullträff, i en blindprovning vid The Olympics of the Wines of the World i Paris, anordnad av tidskriften Gault-Millau år 1979, vann just det vinet före 1970 Château Latour (tvåa) och 1964 Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (trea). Genom vinsten fick Torres en enorm uppmärksamhet världen över och vinet Mas La Plana Cabernet Sauvignon (som det heter idag) skrev in i sig på den globala toppvinlistan.
Än mer intressant är dock att det betydligt billigare vinet 1976 Coronas kom sjua i samma tävling. Som sommelier under början av 1990-talet upplevde jag konstant att de aktuella årgångarna av vinet Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva, som vinet heter idag, var lika lättsålda som uppskattade. I årgång efter årgång var vinet ett säkert fyndköp och den känslan lever i allra högsta grad kvar idag. Sedan slutet av 1990-talet har man förfinat och kortat ner macerationen för Cabernet Sauvignon i syfte att göra vinet lite mer silkigt strukturerat och drickmoget redan vid lansering. Man har också utvecklat fathanteringen. Totalt sett har vinet blivit allt bättre, trots det har prisökningen inte varit större än knappt tio procent de senaste 15 åren. Ett givet köp med andra ord.

Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se

2017 Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva
88 p
Vinet är gjort med cirka 85 procent Cabernet Sauvignon (vilket oftast också innefattar lite Cabernet Franc) och 15 procent Tempranillo. Jäsningen har ägt rum i ståltankar vid cirka 28 grader och upp emot två veckors skalkontakt. Därefter har vinet dragits över till 225 liters franska och till liten del östeuropeiska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader. Att så mycket som 30 procent av ekfaten var nya är minst sagt ambitiöst för ett vin i det här låga prisläget – och faten är mycket väl integrerade.
Det är inget kraftigt eller välstrukturerat vin som sitt större syskon Mas La Plana, snarare medelfylligt och mjukt fruktigt med en len vinbärs- och blåbärsliknande arom och god fräschör, tanniner som håller samman smaken men mest ligger i bakgrunden. I doften hittar man en svagt grafit- och cederliknande nyans som oftare hör hemma i vinerna från Bordeaux och det ligger på vinets pluskonto. Det är ett vin som vinner lite djup och större finess med ungefär 20–30 minuter i karaff, eller åtminstone fem sex minuter i glaset. Rekommenderad temperatur för servering är 18 grader. Drick vinet nu och de kommande fem till åtta åren. Ett vin i den här kvalitetsklassen brukar i regel kosta beydligt mer – och värt att notera är att vinet gränsar till högre betyg.
Finns på Systembolaget, nr 12697 för 109 kr.