2015 Auma från Viña Koyle

Det är tråkigt att konstatera att vissa viner olyckligt faller i skuggan av fel orsaker, som i år när lanseringarna på Systembolaget har varit onödigt röriga till följd av pandemin. Ett av alla fantastiska viner som har ”missats och glömts bort” det superläckra Auma från Colchagua i Chile. Vill du uppleva Chile och deras druva Carmenère på högsta moderna nivå är det här vinet att köpa.

När Chile var ett ungt men på sin tid modernt satsande vinland var det inte mer än en handfull familjer som styrde vinproduktionen. Undurraga var en av dem som redan 1885 grundade sin firma Viña Undurraga som snart skulle bli en av landets mäktigaste. Sex generationer senare köpte familjen en 80 hektar stor egendom med vulkanisk jord på de lägre sluttningarna av Anderna i området Los Lingues nere i distriktet Colchagua. Det här blev firman Viña Koyle som grundades 2006. Det första man gjorde var att studera marken och jordarna i minsta detalj och till sin hjälp hade man den välkända Claude Bourguignon (en av världens ledande konsulter inom jordanalys för vinodling) och den chilenska vinodlaren Pedro Parra (omtalad som en av skickligaste i arbetet med terroir) för att analysera jordarna. Deras arbete ledde till att man delade in egendomen i fem större block som i sin tur delades in i 87 små vingårdslotter. Utifrån dessa analyser planterades olika druvsorter i olika lotter och varje lott sköts om efter egna specifikationer och skördas och vinifieras separat. Därefter tar ett noga och omfattande program av blandning vid för att kunna göra viner av yppersta kvalitet.
Inspirerad av sin tid på Château Margaux har Cristóbal Undurraga valt att sköta vinodlingen enligt biodynamiska principer och sedan 2012 är man certifierad som ekologisk och även biodynamisk odlare.
I det här unga området blev Viña Koyle en viktig kraft i att Los Lingues med sin totalt 492 hektar stora vingårdsareal i maj 2018 fick status som appellation, Denominación Origen. Jordarna i den här appellationen domineras av basalt, som är en vulkanisk bergart, men det finns också inslag av lera och steniga avlagringar som har eroderat ner från högre höjd i Anderna. Klimatet är soligt och under växtsäsongen torrt och varmt, men om kvällarna drar en sval bris genom landskapet och ger rankorna en välbehövlig svalka och vila så att syra och fräschör bevaras i druvorna.
Appellationen är huvudsakligen planterad med bordeauxdruvor och den numera mycket mer typiska chilenska än franska druvsorten Carmenère har hittat sin bästa växtplats just här i den närliggande lika nya appellationen Apalta. Totalt sett odlas Carmenère på 10 513 hektar i Chile, vilket innebär ungefär sju procent av landets totala vingårdsareal på 214 000 hektar.
Utöver Viña Koyle är Casa Silva och Siebel de ledande kvalitetsproducenterna.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se

2015 Auma
93 p
Auma är i den här årgången en cuvée av 50 procent Carmenère, 23 procent Cabernet Sauvignon, tolv procent Cabernet Franc, sju procent Malbec, fem procent Merlot och två procent Petit Verdot. En direkt iakttagelse är hur fantastiskt fint man har hanterat de gröna nyanserna i druvan Carmenère, här är balansen mellan frukt och det gräsiga doftämnet metoxypyrazin oväntat fint. De olika sorterna har jästs i 600 liters franska ekfat, sedan mognat i faten i 24 månader innan blandningen skedde. Slutligen lagrades vinet i cementägg under nio månader. Vinet buteljerades utan att filtreras.
Doften är intensiv, mörkt fruktig med toner av björnbär och plommon utan att vara så saftigt som många chilenska viner kan vara. Istället finns det en svalka och en återhållsam kraft, en fortfarande lätt kryddig och rostad ekfatskaraktär och en skönt stenig känsla. Som så många ambitiösa chilenska viner är det i sin unga nu fortfarande tydligt drivet av sin frukt och en liten mintig blommighet och till en början kan fatkaraktären beskrivas som något rustik. Men ger man sig till tåls med minst 30 minuter i karaff blir vinet charmerande gott och slutsatsen är att ska ge vinet en god stunds luftning för att alla komponenter gå samman till en större finess. Visst är smaken fruktig, men lång ifrån endimensionell – här finns det både friskhet, livlighet, en känsla av mineral och fina men ändå strukturerande tanniner, men av ekfaten noterar man faktiskt knappast något. Dricks vinet nu bör det luftas i minst en halvtimma, gärna mer, och vill man uppleva vinets mer komplexa sidor kan man räkna med att de successivt växer fram under de kommande tio åren. Så har andra toppchilenare som Seña, Alma Viva och Apalta utvecklats och den vägen kommer också det här härliga vinet att gå.
Totalt gjordes 4 487 flaskor och i Sverige finns det nog inte fler än ett 40-tal flaskor kvar.
Finns på Systembolaget, nr 95815 för 699 kr
(OBS! Vinet finns bara i 4 butiker – Bromma Blocks eller Sickla i Stockholm, Gårda i Göteborg eller Hansa i Malmö – men kan också beställas för intern leverans till din butik.