Vi vet att man odlade vin i området kring Byblos i Libanon för drygt 5 000 år sedan, något som också placerar landet i det område som kallas för vinets vagga. Särskilt vinerna från kuststäderna Tyre och Sidon hade ett utmärkt rykte och fenicierna handlade med dem till flera Medelhavsländer fram till ungefär 300-talet före Kristus. Att vinet hade en stark position i den libanesiska kulturen märks också genom Bacchustemplet i den romerska kolonistaden Baalbeck i östra Bekaadalen som uppfördes för att hylla vinet. Det sägs också att det var just i Bekaadalen som Jesus utförde sitt allra första mirakel, att förvandla vatten till vin. Bara en sådan sak är ju rätt symbolisk. I mer modern tid var det Château Chbat (grundat 1847) och Château Ksara (1857) som blev de första etablerade vinproducenterna, men det är fortfarande Château Musar (1930) som är landets mest kända producent, och till volym sett den tredje största.
Den libanesiska vinindustrin har haft en stark utveckling sedan mitten av 1990-talet, då det bara fanns tio vintillverkare i landet. För tio år sedan fanns det omkring 30 vinerier som verkade på ungefär 2 000 hektar vinmark. Idag är det snarare ett 50-tal vinerier på en cirka 2 800 hektar stor vingårdsareal och gör närmare 8.5 miljoner flaskor vin om året. Bland de gröna druvsorterna är Ugni Blanc, Sauvignon Blanc, Bourboulenc och Clairette de fyra största och de viktigast blå sorterna är Cinsault, Cabernet Sauvignon, Syrah och Carignan.
Domaine des Tourelles är inte riktigt lika känd, men faktiskt landets tredje äldsta vinfirma, grundad redan 1868 av fransmannen François-Eugène Brun. Egendomen ligger precis som de andra vinfirmorna i den 120 kilometer långa och upp emot 12 kilometer breda Bekaadalen, inte alls långt från Baalbeck, där vingårdarna ligger utspridda på 900 till över 1 100 meters höjd. Än idag ägs egendomen av familjen Brun och numera har man 35 hektar stora vingårdar på cirka 950 meters höjd som sköts enligt ekologiska metoder.
Importör i Sverige är Wicked Wine, www.wickedwine.se
2016 Domaine des Tourelles
90 p
Det här vinet görs till lika delar med Syrah och Cabernet Sauvignon från några av firmans bästa vingårdslotter på cirka 1 050 meters höjd. I de grusiga kalkstensjordarna har man planterat ungefär 3 500 stockar per hektar och till här vinet är stockarna cirka 20–25 år gamla. Vinifiering har skett med den naturliga jästen i cementtankar (vilket är ovanligt i Libanon) och efter malolaktisk jäsning har vinet mognat under 18 månader i 225 liter stora franska ekfat som till lika delar var nya och använda en respektive två gånger tidigare. Vinet har inte klarats eller filtrerats inför buteljering.
Vinet som sådant känns modernt, välgjort och byggt kring en mörk fruktighet med stor intensitet. Blåbär, björnbär och mörka plommon möter en nästan lakritsliknande kryddighet och en mjuk sötma av vanilj från den nya andelen av ekfaten. Smaken upplevs drygt medelfyllig och driven av frukten, men den är tack vare en fin syra och en mineralisk känsla helt torr mot slutet. Det hela ramas in av en tydlig men samtidigt fint polerad tanninstruktur. När vinet provades var det tydligt att det fortfarande är ungt och gärna kan få en stunds luftning i karaff, eller åtminstone servering i glas med ganska stor bordeauxliknande kupa. Temperaturen bör ligga kring 18 grader för finast doft- och smakbalans.
Maten därtill kan vara ganska smakrik och även innehålla små spår av sötma från grönsaker. Grillat kött, gärna lamm med rosmarin och vitlök, känns som passande huvudråvara. Även om det inte är nödvändigt för att runda av någon strävhet kan det vara klokt att lägga till någon krämig textur för att matcha den rika frukten. Det må vara en yoghurtbaserad sås mer vitlök och örter eller en krämig hummus med olivolja och doft och smak av citron och spiskummin.
Finns på Systembolaget, nr 22325 för 199 kr.