2016 Roda från Bodegas Roda

Bodegas Roda hör till de verkligt säkra adresserna i Rioja. Vinerna är alltid djupt fruktiga och moderna, seriöst men finpolerat strukturerade men samtidigt ytterst eleganta. Tyvärr har 2015 Roda I fått en försenad lansering, men vad gör det när deras underbara 2016 Roda precis har lanserats.

När Bodegas Roda grundades 1987 av paret Mario Rotllánt och Carmen Daurella blev de en viktig motor i förnyelsen av det anrika distriktet Rioja. Med Marios bakgrund inom handel med fina viner, bland annat toppviner från Bordeaux, var ambitionen att framställa vin i absolut världsklass. Mario och Carmen reste därför runt i bland annat Ribera del Duero, Rioja, Navarra, Priorat och Bordeaux, men de fann snart att de bästa förutsättningarna fanns just i Rioja. De lyckades köpa mark av firmorna Bodegas Muga och Bodegas López de Heredia i området kring Haro i Rioja Alta och började bygga ett tommodernt vineri.
Tanken var inte att göra vin som alla andra hade gjort i långt över ett sekel här i Rioja, utan göra vinerna i en mer modern och rent elegant stil med struktur och lagring i nyare fat av ny fransk ek snarare än äldre amerikanska fat som alltid hade varit praxis i Rioja. I början av 1990-talet hade ett antal firmor börjat buteljera vingårdsspecifika viner, men det var inget som lockade Mario och Carmen. Istället ville de söka komplexitet och finare nyanser genom att blanda vin från olika högklassiga vingårdslotter.
Man hade dock ett problem – det var närmast omöjligt att köpa förstklassiga vingårdar med gamla stockar, ingen odlare ville sälja så fina vingårdar till dem. Istället iscensattes ett bytesprogram. Man köpte först upp ett antal mycket väl belägna men unga vingårdar och därefter erbjöd man markägare med gamla fina vingårdar två hektar av minst lika bra men yngre vingårdar i utbyte för varje hektar gammal vingård som Bodegas Roda fick. Det visade sig vara ett lika briljant som lyckosamt kast för att kringgå det kraftiga motståndet att sälja gamla vingårdar.
Det första vinet gjorde man 1991, det blev omkring 30 000 flaskor, men då man inte var nöjd med kvaliteten, lanserade man inte vinet. Istället blev 1992 den första kommersiella årgången. Året därpå gjorde man inget vin, kvaliteten var inte hög nog, men från 1994 har man gjort vin varje år.
De första årgångarna gjorde man bara två viner, Roda och det lite djupare och mer strukturerade Roda I som sågs som firmans främsta vin. I sin ständiga strävan efter yppersta kvalitet såg Mario och Carmen och deras skickliga chefsvinmakare Agustín Santolaya att vissa av de äldre lotterna eller delar av dem, till och med enskilda vinstockar, producerade druvor av en högre kvalitet än de andra. Det ledde till att man 1998 introducerade det exklusiva toppvinet Cirsion som sedan dess år efter år har varit ett av de fem till tio bästa röda vinerna som görs i Spanien. Det intressanta är att både Roda och Roda I också lyftes i samband med att toppvinet introducerades. Agustín brukar förklara det med att man genom Cirsion verkligen började förstå nyanserna i de olika vingårdslotterna och utifrån det kunde förfina allt från vingårdskötsel (till och med ner på nivån enskilda rankor) till skörd och tekniker inom vinframställningen.
Bodegas Roda har 28 egna vingårdar med en areal på omkring 75 hektar, men kontrollerar genom arrenden cirka 107 hektar totalt. Dock är urvalet så strikt att man enbart gör vin från de äldre och bästa vingårdarna och lotterna. I praktiken innebär det att endast 17 av de 28 vingårdarna vinifieras av vinmakarna på Bodegas Roda – resten av druvorna säljs till andra firmor.
”Mångfalden av vingårdar är en garant för att vi ska lyckas göra bra viner varje år, och såklart också att vi bara behåller de allra bästa druvorna själva”, säger Agustín.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se

2016 Roda
90 p
Som alltid är vinet Roda en cuvée med Tempranillo som dominant (i den här årgången 85 procent) med mindre inslag av Graciano (nio procent) och Garnacha (sex procent) och druvorna kommer från lågavkastande stockar som är minst 30 år gamla. Alla viner hos Bodegas Roda jäses efter noggrann sortering av klasar och druvor i franska ekjäskar och därefter dras vinerna över till 225 liters franska ekfat (40 procent nya i det här vinet) för malolaktisk jäsning och 14 månaders lagring.
Om inspirationen på sitt sätt kom från Bordeaux och finess var den ursprungliga idén har man återigen lyckats, årgång 2016 är utsökt och ett steg lite elegantare än den föregående och något varmare 2015. Frukten är medelstor och för Tempranillo typiskt mörk med finstilta och lite syrliga röda bärstråk och av ekfaten noterar man en riktigt fint integrerad sötma och en nästan ceder- och grafitliknande nyans. Smaken är medelfyllig, fint fruktig och silkigt texturerad med både stor fräschör och en för Rioja typiskt kalkig mineralitet. Jämfört med sitt större syskon Roda I är vinet redan direkt vid lansering fullt njutbart, men det kan också lagras vidare i åtminstone åtta till som mest tio år till om man söker större mognad och en mer klassisk spansk känsla. Priset? Riktigt bra!
Finns på Systembolaget, nr 95211 för 289 kr.