2017 Imperial Gran Reserva från CVNE

Rioja har i mer 150 år varit Spaniens främsta kvalitetsdistrikt. För 50 år sedan stod det på toppen av vintrenden, sedan falnade intresset samtidigt som nya världens vinländer växte till sig och kvalitetsrevolutionen slog rot i de klassiska vinländerna. Idag är Rioja åter helt rätt och många av de klassiska firmorna briljerar. CVNE är en av dessa.

Vinkällaren för firmans toppviner.

Om man tänker att gran reserva från Rioja alltid är ett fullt moget vin med toner av ekfat och ekfatslagring, att det finns lite rustika källarliknande toner i doften, dillnyanser från mognad och amerikanska ekfat och att vinet ska vara sammetslent – då har man generaliserat lite väl mycket. Så kan många enklare och framför allt lite svagare viner uppföra sig. I det här vinet är det annat ljud i skällan.
CVNE, som står för Compañia Vinicola del Norte de España, är ett anrikt familjeföretag som grundades 1879 och därmed är det äldsta vineriet i Rioja Alta. Vineriet som sådant ritades för övrigt av Gustave Eiffel och är fantastiskt vackert. Firman bygger såklart sin identitet på historia och tradition, men också inspiration från Bordeaux i slutet av 1800-talet vilket gjorde att man snabbt fick ett gott rykte. Man ligger bakom ett par smått ikoniska viner som bland annat det vita vinet Monopole som gjordes första gången 1915 och blev det första varumärket för vitt vin i Rioja. Ett annat mycket berömt vin är Imperial Gran Reserva som gjordes första gången 1920. I mer modern tid har man dessutom grundat Viñedos del Contino, en firma som blev en av de första att göra vingårdspecifikt vin och en av de första att göra ett druvrent vin med Graciano.

Importör i Sverige är We & Wine, www.weandwine.se

2017 Imperial Gran Reserva från CVNE
93 p
Idag har man 545 hektar stora vingårdsägor som till största del ligger i Rioja Alta och Rioja Alavesa, men till det här vinet använder man bara omkring tolv hektar med de äldsta stockarna i de två lägena Remedio och Encinas. Druvorna avstjälkas och musten ges några dygns cold soak i tankar av stål innan jäsningen sätts igång. Jäsningen sker vid 27–30 grader och sammanlagt sträcker sig macerationstiden över 25 dagar. Vinet får sedan mogna i en kombination av amerikanska (mest) och franska ekfat under 24 månader, följt av åtminstone tre års lagring i flaska innan det skeppas ut.
Utseendet ungdomligt och ganska mörkt med purpurnyanser, något som vanligen förknippas med moderna viner. Doften är medelstor med plustecken, här finns både intensitet och djup och toner av mörka bär och körsbär med en fint placerad ton av ekfat – men inte på det sätt man förväntar sig av verkligt klassiska riojaviner. Smaken är medelfyllig och fruktig med för Tempranillo typiskt mörka frukter och en fortfarande ungdomlig struktur med seriösa men elegant polerade tanniner. Ett fint inslag som lyfter smakens energi är en utsökt syra och en fin struktur och viss stramhet som är typisk för viner som vuxit i fina kalkstensjordar. I eftersmaken dyker en väldigt klassisk riojakaraktär upp, en sötsyrlig ton som av mörka bär och blodapelsin.
Det här är ett alldeles utmärkt exempel på ett bra riojavin, byggt med klassiska idéer men moderna metoder och med en känsla av de bästa från både förr och nu. Just den balansen är riktigt läcker.
Vinet är fortfarande ungt och när det njuts nu som ungt noterar man att det rundas av lite och öppnas upp med en stunds luftning i glaset. Av den anledningen är det en god rekommendation att lufta vinet i karaff en stund innan servering – eller åtminstone servera de till mat med inslag av sälta och något fett som fångar upp den något ungdomliga känslan av stramhet.
Att vinet är gott att dricka redan nu leder troligen till att de allra flesta flaskor också öppnas nu och de kommande åren. Samtidigt finns det extra lager av nyanser och komplexitet att vänta sig under de kommande tio åren … om man har tålamod vill säga. Efter att ha provat både tio och tjugofem år gamla årgångar av Imperial Gran Reserva är lagringskapaciteten mycket väl dokumenterad. Ett gott råd är därför att köpa en handfull flaskor och njuta av dem med minst ett par års mellanrum.
Finns på Systembolaget, nr 95274 för 449 kr.