2017 och 2016 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim

När Alsace började klassificera sina vinmarker och introducerade kategori grand cru år 1975 var det bara vingården Schlossberg i byn Kientzheim som fick den statusen. I den andra vändan 1983 upphöjdes 23 vingårdar till grand cru och Altenberg i byn Bergheim var en av dessa.

Vingården Altenberg de Bergheim. (foto: Philipson Söderberg)

Att Altenberg fick statusen grand cru var inte särskilt oväntat, vingården var redan på 1100-talet omtalad för sina fina viner. Den ligger på en tydligt sydexponerad sluttning ovanför byn och den reser sig från 220 till 320 meters höjd. Jorden är överlag mycket mager och stenig med inslag av kalksten och fossilrik lera och märgel som daterar sig tillbaka till mitten av Juraperioden. Det är framför allt Riesling som odlas här, men ett par odlare gör också fina viner med Gewurztraminer och Pinot Gris härifrån.
Mellan 1992 och 2007 utökades klassificeringen grand cru till att omfatta 51 vingårdar om totalt 1 822.60 hektar, vilket motsvarar 11.73 procent av det totala vingårdsarealen om 15 530 hektar i Alsace. Senaste nytt på fronten grand cru i Alsace är att man numera tillåter en annan druvsort än de klassiska nobla sorterna Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer och Muscat – sedan 2022 är det nämligen också tillåtet med Pinot Noir för grand cru i de två vingårdarna Hengst och Kirchberg de Barr.

Gustave Lorentz är en anrik producent, grundad 1836 och idag ledd i sjunde generation av Georges Lorentz. Även om man vilar på gedigna traditioner är man i allra högsta grad en nutida producent. I vinkällaren arbetar man med moderna pneumatiska pressar och ståltankar för kallsedimentering av musten innan jäsning samt jäsning och lagring av vinerna. För 14 år sedan började man konvertera sina 33 hektar stora vingårdar till ekologiska och 2012 kunde man certifiera sig enligt normerna för Ecocert.
Altenberg de Bergheim är en av firmans viktigaste vingårdar. Här har man 12.00 hektar, således drygt en tredjedel av denna fina grand cru. Stockarna i genomsnitt omkring 35 år gamla med de äldsta strax över 50 år gamla, därav att man buteljerar det här vinet som vieilles vignes, ”gamla stockar”. Familjen Lorentz hör till de odlare som också har lite Pinot Gris och Gewurztraminer i den här vingården.

Det här vinet görs med druvor från de äldsta stockarna i vingården och de skördas såklart manuellt och sorteras inför vinifiering. Efter en skonsam pressning och kallsedimentering av musten för klarning under ett dygn har jäsningen ägt rum i ståltankar. Efter en kort tids lagring buteljerades vinet efter en försiktig filtrering. Alkoholhalten ligger alltid på omkring 13 procent och syran tar sig över sju gram per liter och balanseras fint av en restsötma på cirka fyra gram per liter.
Båda årgångarna är redo att njuta av redan idag, men det kommer också att hålla i flera år till i en bra vinkällare. Tack vare den avrundade mjuka fruktsötman kan vinet med fördel serveras till umamirik mat som skaldjur och raw food i stil med sashimi och sushi. Rent generellt är den här typen av viner också passande till mat som bjuder på en god nivå av syra (vitt vin, citronjuice eller naturligt syrade och fermenterade råvaror) för att matcha vinets syra. Det är också passande till de flesta typer av ostar, men helst inte alltför smakrika blåmögelostar som lätt tar över.

Notera att de två vinerna säljs i en låda om två flaskor, en från respektive årgång.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se.

2017 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes
89 p
I mångt och mycket blev 2017 en alldeles utmärkt årgång i Alsace och egentligen lika lyckad för alla druvsorter och vinstilar. Vintern hade varit kall och våren bjöd på solsken och lagom mycket värme för att knoppning och senare blomningen skulle kunna ske i utmärkta förutsättningar. Sommaren bjöd sedan på lika gynnsamt väder utan de värmeböljor som präglade 2015 och skörden kunde bärgas i vad som många odlare menade optimalt väder.
Rieslingviner kan vara ganska knutna när de är unga och sex år är ingen ålder för druvsorten Riesling. Här finns det ändå en ganska rik och generös fruktighet som känns öppen och tillgänglig, nästan om en liten del av druvorna hade ansatts av lite botrytis, men det finns också en tydligt jordig och mineralisk känsla som vittnar om att det är en bra vingård i botten av vinet – och troligen spelar också de gamla stockarna in i dessa egenskaper. Druvsortens lite feta och oljiga egenskaper finns också här, något mer typiska i varma lägen och årgångar än i svalare, och det skänker också en viss nyansrikedom men också mognadskänsla till vinet.
Smaken är medelfyllig och också den något fet, men här känner man en lite tydligare mognad samtidigt som det finns gott om fräschör och uppfriskande syra. Det är ett vin att servera nu och de kommande fem åren (troligen kan vinet utvecklas längre än så om det förvaras väl), kylt till cirka tio grader för största fräschör.
Säljs i par med årgång 2016 på Systembolaget, nr 73482 för 898 kr (totalt två flaskor)

2016 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes
91 p
Årgång 2016 var till en början lite besvärlig med torra jordar till följd av den torra och varma sommaren 2015. Knoppningen förlöpte utan bekymmer och frost, men under blomningen i mitten av juni var det svalt och det ledde till en långsam blomning och något fördröjd fruktsättning. I juli regnade det lite samtidigt som det var varmt. Tack och lov skulle vädret bli torrare och svalare och från mitten av augusti blev vädret soligt och torrt. Slutet på säsongen var perfekt och skörden kunde bärgas i utmärkt väder med druvor av högsta kvalitet och utan skador eller sjukdomar.
Det finns ett större lyft i doft och smak i den här årgången jämfört med 2017, en lite renare och yngre fruktighet som mer präglas av citrus, citronzest och sval gul stenfrukt än av den ofta typiska oljiga fetman och jordigheten känns också lite mer mineralisk. Totalt sett upplevs vinet faktiskt ett par år yngre är 2017 års vin och det har med den lite svalare säsongen att göra. Smaken är medelfyllig och elegant fruktig med härlig spänst och uppfriskande syra och en renhet som gör att vinet fortfarande är ungt. Av de två årgångarna är det här den mer eleganta och den som kommer att kunna lagras längre. Njut av vinet nu och de kommande drygt tio åren – till samma typ av mat som föregående vin, men kanske lite mer åt det lättare slaget till.
Säljs i par med årgång 2017 på Systembolaget, nr 73482 för 898 kr (totalt två flaskor).