2018 Lodge Hill Shiraz från Jim Barry

Shiraz är den allra viktigaste druvsorten i Australien. Mest känd är den för sina djupa och smakmättade viner från Barossa Valley, men shirazviner görs i samtliga vinregioner. De från Clare Valley hör ofta till de lite mer eleganta, särskilt från ambitiösa firmor som Jim Barry.

Peter och Tom Barry i fatkällaren. (foto: Jim Barry Wines)

Jim Barry är ren medelstor men betydelsefull producent i Australien. När de för sex årtionden sedan började plantera vin var de långt ifrån först, men den ambition de hade med sina viner gjorde att de stack ut. Först var det Jim Barry och så småningom sonen Pete som omsorgsfullt började plantera 140 block i 17 vingårdar till en totalt areal om 320 hektar i Clare Valley och senare 35 hektar i svala Coonawarra. Den mest omtalade vingården blev den 3.30 hektar stora nordvästligt exponerade The Armagh Vineyard, planterad med Shiraz av Jim Barry redan år 1968. Man kan lugnt säga att det var ett risktagande, delvis för att nederbörden hade varit låg det året och torkan höll i sig till året därpå. Det stoppade dock inte Jim, som varje dag före och efter skolan lät sina tre barn åka den långa vägen från hemmet till en vattentäkt och hämta vatten för att ta sig till vingården och vattna de späda rankorna. Tack vare det tog sig vingården och med det blev Jim Barry faktiskt den första vinodlaren i Australien att framgångsrikt bevattna en vingård. En annan riskfaktor var faktiskt att torra bordsviner inte hade hunnit bli någon större framgång i Australien på den här tiden.

Till en början användes druvorna till ett vin som kallades Clare Valley Shiraz, men eftersom man alltid vinifierade alla vingårdslotter separat insåg man till slut att vinet från The Armagh Vineyard var säreget och väldigt bra. Årgång 1985 blev därför den första då man valde att särbuteljera det vinet, också det modigt eftersom vingårdsspecifika viner knapps gjordes i Australien på 1980-talet.
Med den uppmärksamhet som familjen Barry snabbt fick med sitt exklusiva vin från The Armagh Vineyard fick man skjuts i försäljningen av sina andra viner av både Riesling och Shiraz. En annan viktig vingård för Jim Barry är The Lodge Hill Vineyard i den östra delen av Clare Valley. Den här vingården ligger på omkring 480 meters höjd och är en av de högre och svalare i regionen. När den planterades 1977 var den tänkt uteslutande för Riesling med ambitionen att göra de finaste rieslingvinerna i Australien, men i ett par mer nordostligt exponerade och därmed något varmare lotter valde man 1979 att plantera Shiraz. Här är den bördiga toppjorden av lera bara en halvmeter djup, därunder möter rankorna en krossad stenbotten som gör vingården väldränerad och tvingar rötterna djupt ner i marken. I de delar av vingården där Riesling är planterad består jorden till mycket större del av skifferjordar.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2018 Lodge Hill Shiraz
89 p
Det här vinet är gjort uteslutande med Shiraz från The Lodge Hill Vineyard. Druvorna avstjälkas full och musten jäses i ståltankar med bara en veckas skalkontakt, kort räknat i ett internationellt perspektiv med högst normalt i Australien. Vinet dras sedan över till franska ekfat, delvis nya, för malolaktisk jäsning och lagring under ett år.
Det är i alla avseenden en typisk australisk shiraz, sötmogen och ganska djup i frukten utan att vara kraftfull eller på något sätt övermogen. Istället finns det något svalt i frukten som ger vinet en viss elegans. Den för Australien så ofta förekommande tonen av kryddig och syrlig eukalyptus finns inte riktigt här, det är snarare ett svag gräsigt och möjligen något salviakryddig inslag som skänker doften en viss fräschör. Smaken är medelfyllig och på sitt sätt generöst fruktig, men också den bjuder på en friskhet som är mer typisk för Clare Valley och som till viss del också avslöjar vingårdens höga och något svalare läge. Tanninerna finns där men känns väl inbäddade i fruktkroppen. Allra godast är vinet när det drickas något svalt, cirka 16–18 grader snarare än 20 plus, det ger vinet en finare fräschör och skänker en viss lätthet till framför allt smaken. Servera det till medelkraftiga rätter av kött som gärna kan få lite sällskap av rotsaker, stekt svamp och en klassisk gräddsås (för att möta upp vinets rika frukt) och även lite gelé (som vinets sötaktiga fruktighet klarar av). Lagras vinet i tre till fem år börjar frukten att klinga av något mot en lite lättare och mer nyanserad stil.
Finns på Systembolaget, nr 93678 för 159 kr.