2019 Bourgogne Chardonnay från La Chablisienne

Hur kommer det sig att en producent i Chablis gör en Bourgogne Chardonnay? Det enkla svaret är för att de kan göra det. Ett lite mer nyanserat svar är att man gör det av druvor från vingårdar precis utanför Chablis som såklart inte får använda Chablis som ursprung, och att man dessutom oftast gör vinet i en lite annan stil än sina chablisviner.

I just det här fallet har man inte jäst musten i ekfat, utan precis som med alla chablisviner jäst och lagrat vinet i ståltankar för renhetens skull. Druvorna kommer framför allt från vingårdar i områdena Tonnerre nordöst om Chablis (där det enbart odlas Chardonnay), Chitry och Auxerre sydväst om Chablis samt kommunen Saint Cyr les Cologne strax utanför Chablis. Även om druvorna inte kvalar in i appellationen Chablis finns det stora likheter i deras egenskaper; de kalkrika jordar som påverkar vinets pH-värde och struktur och det svala och identiska klimatet som bidrar med en lättare kropp, friskare fruktighet och högre syra i vinet.
Vintypen Bourgogne Chardonnay är en av 22 olika ursprungsvintyper i Bourgogne som hör till kategorin régionale, som står för 51 procent av allt vin som görs i Bourgogne. Även om man gör vintypen Bourgogne Chardonnay (eller Bourgogne Blanc om man så vill) över hela Bourgogne finns det ursprungsskillnader mellan vinerna beroende på varifrån de kommer och hur man gör vinet. En Bourgogne Chardonnay från byarna Meursault och Puligny-Montrachet i Côte de Beaune är troligen lite fetare än vd just det här vinet är, en Bourgogne Chardonnay från Mâconnais är troligen lite mer gulfruktig – och en från området kring Chablis mer chablisliknande. Voila!

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2019 Bourgogne Chardonnay
87 p
Fördelarna med vintypen Bourgogne Chardonnay är många. För det första är det ett vin som ger uttryck för den klassiska doft och smak som bourgogneviner ska ha, för det andra kostar vinet betydligt mindre än vad den allmänna uppfattningen om att ”Bourgogne är dyrt” låter göra gällande, och för det tredje får man ett vin som är helt drickfärdigt i samma stund som flaskan kommer hem från butiken. Bakom vinet står kooperativet La Chablisienne som gör nästan var femte flaska vin i Chablis, dessutom gör det bra på alla nivåer från petit chablis till grand cru.
Klokt nog har man tappat vinet i en klar flaska och med en annan typ av etikett för att vi konsumenter inte ska tro att det är ett chablisvin. Men doft- och smakmässigt skulle vi mycket väl tro det om vi provade vinet blint. Här finns en lätthet och en sval gulaktig frukt och en liten jordighet som påvisar vinets transparens och jorden kalkiga egenskaper. Något större och särskilt komplext vin rör det sig inte om, men så är också prislappen så försiktig att man inte ens tänker den tanken. Smaken är lika lätt och frisk som väntat, absolut ren i stålig stil, mjukt mineralisk och tydligt fräsch. Det här är vinet att drickas svalt, åtta till tio grader, som aperitif eller till lättare fiskrätter med syrafrisk vitvinssås eller beurre blanc, eller till milda komjölkostar. Dessutom är det ett helt perfekt vin att koka musslor i – och skulle man nu tycka att 159 kronor är för mycket pengar för ett matlagningsvin är det definitivt värt det om man vill få den godaste buljongen när musslorna ska kokas. Två glas i grytan, ett glas till kocken, och varsitt glas till musslorna.
Det är inget vin att spara, det här dricks utmärkt nu och ett par år framöver.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 74613 för 159 kr.