2019 Martinet Bru från Mas Martinet

Priorat är ett knappt 1 900 hektar stort vindistrikt som fick sin nutida renässans för omkring 30 år sedan. En av den tidens mest betydelsefulla vinmakare var José Luis Pérez som grundade firman Mas Martinet – en firma som har lyfts än mer under dottern Saras ledning.

Sara Pérez.

”Om du försöker gå rakt framåt, kommer du aldrig fram”, berättade Sara Pérez när hon vid ett av mina besök på egendomen för över tio år sedan förklarade sina stora framtidsvisioner.
Sara är en stor visionär och arbetar målmedvetet med utvecklingen av sina vinegendomar, vingårdar och viner och det hon menade var att man aldrig kan ta genvägar, det är hårt och detaljfokuserat arbete som gäller.
Det är så som hon har drivit familjefirman Mas Martinet i Priorat sedan hon började arbeta med sin far José Luis Pérez för 25 år sedan och 2006 helt tog över firman och dess vingårdar.
”När min far grundade Mas Martinet år 1989 sågs vinerna från Priorat som rustika och sakna elegans och han såg därför en möjlighet att göra dem mer förfinade och eleganta genom att blanda i lite Merlot och Cabernet Sauvignon, han tyckte själv att vinerna från Bordeaux hade just den typ av finess han sökte”, berättar Sara och lägger till att han också använde Syrah.
De första årgångarna från Mas Martinet hade därför en större andel bordeauxdruvor och uppförde sig också därefter. Med Sara vid taktpinnen har riktningen ändrats till fokus på de klassiska spanska druvorna. Däremot vill hon inte helt avstå från de franska sorterna eftersom de ändå hör till regionen och dess historia. Och det har hon utvecklat snarare än att fokusera på komplexitet och vingårdsspecifika viner som definieras av respektive terroir.
Idag har Mas Martinet fem vingårdar om totalt 22 hektar. Firmans huvudvin Clos Martinet och är rikt fruktig, välstrukturerad men klassisk och på sitt sätt elegant buteljering med tio till 15 procent franska druvsorter i blandningen. Däremot gör de två specifika vingårdsvinerna Els Escurçons och Camí Pesserolles uteslutande med spanska sorter, omkring 90–95 procent Garnacha i det första viner och cirka 80 procent Cariñena i det andra vinet.

”Det är såklart stor skillnad på vinerna av Garnacha, som är de rikare och lite mer fruktigt koncentrerade, och de av Cariñena som är mycket mer mineraliskt strukturerade och alltid har mer tanniner och högre syra”, berättar Sara och lägger att skillnaden mellan druvorna också är att Cariñena har en bättre lagringspotential eftersom syran är högre, tanninerna lite mer uttalade och druvan som sådan är mindre oxidationskänslig jämfört med Garnacha.
Odlingen är sedan början av 2000-talet helt ekologisk och sedan 2008 är man också certifierad som ekologisk vinodlare.

Sara Pérez har gått längre än så. Med sitt stora intresse för terroir har hon både här och i hennes vingårdar för Venus La Universal i granndistriktet Montsant börjat vinifiera vinerna mycket mer varsamt. Alltid den naturliga jästen, försiktig extraktion, låga halter av svavel och en mångfald av kärl för jäsning och lagring i äldre ekfat i olika storlekar, amforor och damejeanner av glas. Allt för att låta druva och plats styra vinets karaktärer.

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se

2019 Martinet Bru
90 p
Det vin som kallas Martinet Bru är ett lite annat vin jämfört med firmans andra viner, delvis eftersom det har ett större inslag av de franska druvsorterna. Cuvéen i det här vinet är 30 procent Syrah, 28 procent Carignan, 19 procent Garnacha, 16 procent Merlot och sju procent Cabernet Sauvignon Druvorna kommer framför allt från vingården Mas Séro som ligger på gränsen till Montsant. Sånär som på Cabernet Sauvignon, som alltid avstjälkas helt, låter Sara en del druvklasar vara intakta med sina stjälkar. Jäsningen är naturlig och långsam och vinet lagras sedan i en kombination av 4 500 liter stora äldre ekfat, små äldre ekfat, amforor av cement och damejeanner.
Tack vare att årgång 2019 var både varm och torr har vinet har därför fått en fin solmognad i den mörka fruktsötman. Samtidigt är det inte något tungt och tydligt djupt vin på det sätt man ofta förknippar vinerna från Priorat med och man kan faktiskt förstå José Luis Pérez i sin idé om att de klassiska franska druvorna lättade upp vinet. En liten nyans av den för området typiska steniga tonen finns här, men absolut ingen ek. Snyggt jobbat Sara!
Smaken är medelfyllig, fint fruktig och ganska mjuk med en fin fräschör (trots årets värme), ganska lena tanniner och en elegant känsla av mineralitet.
Det är ett stilfullt vin till ett mycket lockande pris. Servera det vid ungefär 18 grader, i glas som antingen kan ha bordeauxkupa eller en mer rundad bourgognekupa. Det dricks alldeles utmärkt nu och kommer troligen att nå lite mer mogna finstämda toner om fem sex år. Någon verklig långliggare är det kanske inte – men tur är väl det att alla viner inte behöver lång tid för att skina. Köp och drick vinet inom fem till sju år från idag.
Finns på Systembolaget, nr 92476 för 239 kr.