2019 Mas La Plana Cabernet Sauvignon från Familia Torres

Det finns gott om så kallade ikoniska viner i Spanien, framför allt i Rioja, Ribera del Duero och Priorat, men ett av landets allra mest kända viner internationellt kommer från Penedés och Familia Torres. Dessutom är det gjort med Cabernet Sauvignon och ingen spansk druvsort. Mas La Plana heter det och nu finns nya årgången tillgänglig.

Vingården Mas La Plana. (foto: Torres)

Cabernet Sauvignon är den mest planterade blå kvalitetsdruvsorten och den finnas på ungefär 344 150 hektar av världens totala vingårdsareal om 7.2 miljoner hektar. Att hemlandet Frankrike är viktigast ursprung med 51 420 hektar i framför allt Bordeaux, Sudouest och Occitanie (före detta Languedoc-Roussillon) är inte märkligt eftersom Frankrike är druvsortens födelseland. I Kalifornien, som står för 82 procent av allt vin i USA, är det den mest planterade druvsorten med sina drygt 38 400 hektar och viktigast är den också i den näst största vindelstaten Washington State, där den idag odlas på cirka 7 500 hektar. Andra länder av stor betydelse är Chile (landets mest planterade druvsort), Australien, Sydafrika och Kina.
Sett utifrån det perspektivet är Cabernet Sauvignon en ganska blygsam sort i Spanien, som med sin 961 000 hektar stora vingårdsareal gör landet till världens största vinland. Här odlas Cabernet Sauvignon nämligen inte på större areal än knappt 20 000 hektar, såldes omkring två procent av arealen.
Trots det kan man med fog säga att Spanien ändå har skrivit in sig i historien för Cabernet Sauvignon och förklaringen är ganska enkel – vinet Mas La Plana Cabernet Sauvignon från familjen Torres. När Miguel Torres och hans far lät plantera vingården Mas La Plana intill vineriet i Penedés var det intressant nog med Cabernet Sauvignon, en druvsort som inte alls var särskilt omtalad i Spanien (det fanns lite i Rioja, Ribera del Duero och Penedés och ytterst lite på andra ställen). Som om det inte vore nog skulle den första årgången 1970 vinna över en samling viner från berömda slott i Bordeaux i en blindprovning i Paris år 1979 – och med det hade vinet Mas La Plana gjort entré bland världens ikonviner.

Vill du läsa mer om vinet Mas La Plana Cabernet Sauvignon finns det en artikel med en mindre vertikalprovning att läsa här på Vinlegender. Skriv in ”Mas La Plana” i sökrutan så hittar du rätt.

Importör i Sverige är The Wine Spirit Collective, www.twscollective.se

2019 Ma La Plana Cabernet Sauvignon
95 p
Som vanligt (sedan 1997) görs vinet uteslutande med Cabernet Sauvignon från den 29 hektar stora vingården Mas La Plana som ligger på 205–220 meters höjd med exponering mot både öster och väster. Det finns fortfarande kvar ett par lotter med stockar planterade 1966, men en större del av vingården har planterats om 1984 och då med större densitet (fler stockar per hektar för större konkurrens mellan rankorna och lite mer intensitet i druvorna).
Musten jäses i ståltankar under drygt en vecka vid 28–30 grader och totalt sett sträcker sig skalkontakten under vinifieringen ut sig över fyra veckor. Sedan 1997 är det också enbart nya franska ekfat som används för den omkring 18 månader långa lagringen och faten är 225 liter stora som i Bordeaux.
Doften har ett djup och stor intensitet utan att vara överdådig eller kraftfull, den bjuder på en mörk och solmogen bärfruktighet som på ett fint sätt ramas in med en vaniljsöt och försiktigt rostad ekfatskaraktär. Det känns exklusivt på samma sätt som i högklassiga cabernetviner från Bolgheri och Kalifornien och med tanke på att priset på Mas La Plana Cabernet Sauvignon ligger en bra bit under dessa ursprung lägger vi till ett plustecken i omdömet här. Smaken är medelfyllig, ganska djup och mörkfruktig med en mild ekfatsötma, tydliga men polerade tanniner och pigg fruktsyra och totalt sett sitter alla komponenter samman på ett utmärkt sätt. I sitt unga nu rekommenderas en god stunds luftning i karaff och servering i stor bordeauxkupa vid cirka 18 grader. Söker du mer komplexitet och klassiska ”bordeauxtoner” i doft och smak, rekommenderas minst sex till åtta års flaskmognad från idag, eller hellre över tio år om man har tålamod. Vinet Mas La Plana har nämligen en dokumenterat lång lagringspotential.
Finns p Systembolaget, nr 93372 för 589 kr.