”För oss var 2018 en krävande årgång, bara under perioden april till och med juni hade vi 45 dagar med nederbörd vilket mättade jordarna med mer vatten än vanligt, och som om det inte vore nog fick vi också hagel”, berättar Gaia Gaja när hon presenterar årgången.
”Med mer vatten fick vi större druvor som resulterade i en mindre andel skal till juicen och med det fick vi lite lättare vin med något lenare tanninstruktur”, lägger hon till.
Även om 2019 också var ett lite mer krävande år än önskvärt, men i efterhand kan man konstatera att det gjordes många underbara viner det här året. Vintern var ovanligt kall och fördröjde knoppningen och blomningen och knoppningen och våren bjöd på en hel del nederbörd, men under juni fick man en tre dagar lång värmebölja med temperaturer upp emot 41 grader. Värmen var dock inte långvarig, men fick ändå konsekvenser med torra jordar och vattenstress. I början av juli fick man dock stora mängder nederbörd (drygt 200 millimeter) som återställde balansen i jordarna och resten av sommaren förlöpte i bra väder. En hagelstorm i början av september orsakade oro och skador på vissa ställen i Barbaresco, men resten av september bjöd på soliga dagar och svala nätter. Från början av oktober kunde man skörda druvor av god kvalitet och skörden var över den 20 oktober.
Vinerna är överlag mer åt det eleganta hållet till, men med tanke på hur ung årgången är och hur få toppviner som har lanserats är det svårt att verkligen sia om framtiden för vinerna. De Langhe Nebbiolo och de viner med Dolcetto och Barbera från flera producenter som har lanserats bjuder dock på en omedelbart fin frukt och stor fräschör och därför kan årgång 2019 beskrivas som mycket bra, om än inte excellent.
Druvorna till de här två årgångarna kommer från upp emot 14 vingårdar och intressant nog också allt man skördade i de förstklassiga vingårdarna Costa Russi, Sorí Tildin och Sorí San Lorenzo – och det förklaras av att man valde att inte buteljera de enskilda toppvinerna de här åren. Såklart är det en ekonomisk förlust för företaget Gaja, men det är ett fantastiskt lyft för just 2019 Barbaresco och 2018 Barbaresco och det säkerställer också den skyhöga ambition som familjen har och med det också förtroendet för varumärket Gaja.
Utöver 2018 Barbaresco och 2019 Barbaresco kan det finnas kvar av den lite lättare 2011 Barbaresco (nr 94049 för 3 918 kr) och den utmärkta och nu begynnande mogna 2004 Barbaresco (nr 94054 för 4 409 kr) att beställa på Systembolaget.
Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se
2019 Barbaresco
96 p
Även om 2019 bjöd på en del problem under våren, tidig sommar och början av hösten, har vinet blivit alldeles strålande bra. Förklaringen är såklart det genuina hantverket hos Gaja, men också att man offrade möjligheten att buteljera sina tre enskilda vingårdar separat för att lyfta det här generiska vinet som bara buteljeras som Barbaresco. Det har gett ett riktigt fint resultat. Vinet har en ungdomligt spänstig och läckert rödfruktig och parfymerad doft med en viss rosenblommig nyans och ett lätt jordkryddigt inslag.
Precis som årgång 2018 har vinet en druv- och ursprungstypisk tanninstruktur som lagringsmässigt kommer att ge vinet en god framtid, men den är lite mer finstilt än i större årgångar och i nuläget fint iklädd en charmerande frukt som de en avrundad textur. Att vinet är omedelbart gott och faktiskt så storstilat man önskar (och förväntar sig) från Gaja, gör att man kan dricka det redan idag. I så fall gärna efter en stunds luftning i karaff, tempererat kring 18 grader som mest för att främja elegansen och i ett glas med stor rundad kupa för att fånga maximalt med doft. Samtidigt är det ett vin att låta ligga till sig i gärna minst fem till åtta år till för en lite större komplexitet.
Finns på Systembolaget, nr 93067 för 1 767 kr (magnum, nr 93905 för 3 923 kr).
2018 Barbaresco
94 p
Det finns såklart större och mer hedonistiska årgångar av det här vinet än just 2018, som rent kvalitetsmässigt är ett smärre mirakel med tanke på växtsäsongens inledning, men det här vinet är precis så elegant, parfymerat, stilfullt och vansinnigt gott man kan önska. Det som omedelbart slår en är att frukten är lite lättare och något silkigare än vanligt, men att det ändå finns ett djup och en längd och samtidigt precis den höjd i doften som vanligt. Här finns röda bär och frukter som tranbär och syrliga röda körsbär, men också både djupröda rosenblad, blodapelsin och lite svagt kryddiga nyanser som av ceder. Värt att notera är att man det här året till mycket större del lät lagra vinet i foudres (större ekfat som var äldre) eftersom vinet är lite lättare och skulle ha tagit åt sig för mycket ekkaraktär om faten varit mindre och nyare.
Smakmässigt är vinet medelfylligt, precis lika härligt inbjudande fruktig som doften har lovat, läckert uppfriskande och nästan oväntat finlemmat till tanninstrukturen. Det är rent, elegant och både livfullt och harmoniskt och något lättare och friskare än i mer klassiska årgångar. Även om vinet är oväntat lättgillat redan idag, vilket vi kan tacka årgången som sådan för, är det som vanligt för Nebbiolo, Barbaresco och firman Gaja ett vin som kommer att utvecklas långsamt mot allt större komplexitet. Drick det gärna redan idag, då luftat i minst 45 minuter i karaff, men spara gärna några flaskor i låt säga fem till tio år. Och det kommer såklart att hålla sig fint även längre än så.
Finns på Systembolaget, nr 95783 för 1 799 kr.