Achaval-Ferrer har länge varit en favorit bland vinproducenter i Mendoza. Firman grundades 1998 av de argentinska industrimännen Santiago Achaval och Manuel Ferrer tillsammans med den framstående italienska vinmakaren Roberto Cipresso. Ambitionen var att skapa ett litet garagevineri med inriktning på högklassiga viner av Malbec. Man har ungefär 35 hektar stor egen vingårdsareal fördelad över fyra vingårdar på 720 till 1 100 meters höjd och håller till i byn La Consulta i distriktet Tupungato i Mendoza.
Ser man till druvsorten Malbec och dess verkliga ursprung, Cahors sydost om Bordeaux och med det också självaste Bordeaux, har man historiskt beskrivit sorten som mörk, kraftfull och rustik med markerade tanniner och ett behov att lagra vinerna i många år. Så lät det åtminstone förr. Med modern vingårdsskötsel och vinifieringsteknik ger druvsorten allt finare viner världen över och ingenstans är det så fantastisk som i Argentina. I den tunna luften högt uppe i Mendoza vinner vinerna finess och även rödfruktiga aromatiska nyanser rent doftmässigt. Tack vare att skalen mognar på ett annat och bättre sätt än på de gör i något annat vinodlingsområde i världen och därmed blir tanninerna förunderligt lena.
Det här vinet är utmärkt och mycket väl värt att köpa och priset är verkligen attraktivt. Vill man testa Achaval Ferrer på en högre nivå söker hittar man ett par av deras finaste viner i både flaska och magnum på Systembolagets beställningssortiment, till med i något äldre årgångar.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se
2020 Malbec
90 p
Vinet görs till 100 procent med Malbec från flera vingårdslägen, bland annat vingården Finca Mirador som ligger på 720 meters höjd och till viss del har stockar planterade år 1928. Skördeuttagen är små, beroende vingårdslott mellan 600 gram och 1.3 kilo per stock, och framställningen är klassisk med fullständig avstjälkning, jäsning i ståltankar med två veckors skalkontakt och därefter lagring i franska (cirka 95 procent) och amerikanska ekfat under nio månader. Vinet har sedan buteljerats utan att klaras eller filtreras.
I tillägg till den yppiga och nästan lite generöst solmogna frukten bjuder på en viss jordighet och fina nyanser av cederträ och elegant cigarrtobak som till största del härstammar från lagringen i ekfat. Smaken är snarare medelfyllig än kraftig och mer elegant och len med en utsökt struktur av mogna tanniner, fin syra och en viss mineralisk sälta mot slutet av smaken.
Vinet är perfekt att dricka redan idag, men känner man för att lagra det till en lite mer komplex version har det troligen en fin utvecklingskurva de närmsta fem sex åren. Servera det vid cirka 18 grader för finess eller 20 grader för lite större djup, gärna i ett glas med typiskt stor bordeauxkupa. Någon luftning känns inte nödvändig, vinet smakar utmärkt direkt ur flaskan även om det öppnar upp sig en liten aning med luft.
Maten kan vara medelkraftig, gärna kött- och vilträtter med djup smak, stekar eller långkok, och lägger man till garnityr med stekt svamp eller brynt rökt sidfläsk, får man rätt nivå i kraften. Eftersom vinet har en så fin tanninstruktur behöver man inte oroa sig för strävheten, men visst kan man lägga till en luftig potatispuré med lite smör i, en krämig potatisgratäng eller en klassisk gräddsås – bara för att det är så gott.
Finns på Systembolaget, nr 93005 för 189 kr.