2020 Tabaccaia Chianti Superiore från Tenuta di Montefoscoli

Ett lite lättare och friskt rödfruktigt men samtidigt något nyanserat vin från Chianti är alltid gott, särskilt till bords. Att de enklare vinerna beskylldes för att bara vara ”pastavin” och ”pizzavin” är minsann inte det sämsta – de är utmärkta till den typen av mat. Men efter idogt utvecklingsarbete är Chianti idag en betydligt bättre vinregion än förr.

 

 

 

 

Sangiovese.

Mycket har hänt i Chianti och med druvsorten Sangiovese sedan 1987 då konsortiet för Chianti Classico introducerade utvecklingsprojektet Chianti Classico 2000. Under 16 års tid löpte det omfattande programmet med att studera och utvärdera alla hundratals kloner av Sangiovese och efter dessa lärdomar börja plantera om de sämre presterande vingårdarna. Studien omfattade också hur olika typer av rotstockar, planteringstäthet och metoder att binda upp rankorna med påverkade vinets kvalitet. Samtidigt skulle också arbetet inne i vinerierna utvecklats markant, här i Chianti precis som i resten av vinvärlden. En snabb doft- och smakbesiktning av det här vinet talar sitt tydliga språk och det trots att prislappen är lågmäld – det finns både karaktär och kvalitet hos Sangiovese från Chianti idag.
Som vinområde är Chianti idag cirka 13 900 hektar stort och det delas in i åtta underområden. Den bästa zonen i distriktet är Chianti Classico som täcker totalt 5 270 hektar av arealen. Enligt regelverket måste vinet vara rött och gjort till minst 70 procent Sangiovese (det är tillåtet med 100 procent Sangiovese) och resten andra blå druvsorter. Området fick status som DOC år 1967 och upphöjdes till DOCG med årgång 1984. Från 2014 finns det i Chianti Classico en ny kategori som heter Gran Selezione som är striktare än Riserva och kräver minst 30 månaders lagring.

Egendomen Montefoscoli har en anrik historia som sträcker sig tillbaka till åtminstone början av 1100-talet då drottning Matilde av Toscana skänkte slottet till Foscolo Scarpetta. Drygt 500 år senare såldes slottet till jesuitorden i Florens, som ägde och drev det och dess vinodling fram till slutet av 1700-talet då nya ägare tog vid. Den nya ägarfamiljen utökade vinodlingen och jordbruket, bland annat med tobak som man blev kända för.
För ett par år sedan såldes slottet och dess vinodling till familjen Castellani, som har varit involverade i vinproduktion i Toscana sedan 1903 med odlat vin och gjort vin för eget bruk i flera generationer innan det. Sedan dess har familjen köpt flera vinegendomar och har idag närmare tusen hektar stora vingårdsägor. Här på Tenuta di Montefoscoli har vinodlingen under deras ledning utökats till 60 hektar och numera är den också ekologisk.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se

2020 Tabaccaia Chianti Superiore
88 p
Det här vinet görs med 100 procent Sangiovese från några av de bästa vingårdslotterna på egendomen. Druvorna har avstjälkats fullt ut och vinifierats i ståltankar innan vinet har dragits över till mestadels äldre franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader. Vinets namn syftar till egendomens historia som tobaksodlare och tobaksförsäljning.
Doften är medelstor med visst djup och en typiskt syrlig körsbärs- och tranbärsliknande fruktighet och så ren och elegant som moderna viner är. Smaken är lättsamt och lika friskt rödbärig som doften lockade med och det finns en uppfriskande syra och en på sitt sätt rätt seriös men ändå ypperligt polerad tanninstruktur i den lättgillade och eleganta smaken. Det är inget direkt komplext chiantivin, snarare väldigt inbjudande och lättgillat – och det är precis det man önskar i viner som är gjorda för tidig konsumtion.
Serverat något svalt, gärna kring 17–18 grader för största fräschör. Det är såklart ett utmärkt vin till pasta och pizza, men också de flesta inte alltför smakrika rätter med fågel och kött och med en mer traditionell smaksättning snarare än kryddaromatiskt eller het. Dessutom kan det serveras till charkuterier och många typer av lättare till medelkraftiga ostar, men helst inte blåmögelostar. Kvalitet kontra pris? Jo, det blir i allra högsta grad en köprekommendation på det här vinet.
Finns på Systembolaget, nr 59119 för 169 kr.