2022 Hey Malbec!

Priset anger att det inte är ett storartat vin och det speglas såklart i betyget som inte imponerar men ändå väl står upp till den blygsamma prislappen. Dessutom behöver inte vin alltid vara så storslaget, ett mer vardagligt och trevligt vin att dricka utan djupare eftertanke är nog så viktigt. Och här är det – en lättdrucken, god och faktiskt seriös Malbec.

När Malbec for över Atlanten från Bordeaux och Cahors i mitten av 1800-talet var det inte många som trodde att den lokala och ganska rustika mörka och tanninrika druvsorten ett sekel senare skulle vara den stora stjärnan i Argentina. Nog för att Malbec hade funnits i de argentinska vingårdarna sedan dess, men det var i den kvalitetsmässiga renässansen från mitten av 1990-talet som världen skulle bli varse om kvaliteten hos det argentinska vinet. I denna förändring skulle vinodlingen minska i areal i jämn takt med att kvaliteten sköt i höjden och idag odlas vinet på 208 600 hektar, vilket är två tredjedelar i areal mot förr. Regionen Mendoza står för 147 200 hektar av detta och det gör såklart att andra regioner har lite svårt att hävda sig.
Malbec är idag landets mest hyllade och också mest planterade druvsort. Den odlas på 21 200 hektar och passerar därmed sorterna Bonarda (17 200 hektar), Cabernet Sauvignon (16 200 hektar) och Syrah (10 800 hektar) med ganska god marginal. På femte plats kommer en grön druva, den aromatiska Torrontés. Det råder ingen tvekan om att Malbec trivs i Mendoza, där den på över tusen meters höjd har hittat en optimal växtplats med en slösande sol och en tunn luft som får druvans tjocka skal att mogna till oväntat finstilta tanniner.

Bakom det här vinet hittar vi Riccitelli Wines som grundades 2009 av vinmakaren Matias Riccitelli som föddes i Cafayate i vinområdet Salta i norra Mendoza. Till sin hjälp hade han sin mentor, pappan Jorge. Tillsammans har de byggt ett vineri i appellationen Lujan de Cuyo i Mendoza som ligger på cirka 1 100 meters höjd och de arbetar utifrån tre vingårdar om totalt 20 hektar. I tillägg till de egna vingårdarna arbetar man med flera odlare som har vingårdar på 1 000 upp till 1 700 meters höjd i framför allt Chacayes, Gualtallary och Vistalba, också det utomordentligt fina underdistrikt. Det senaste projektet, startat 2015, är viner från svala Patagonien i den södra delen av Argentina som är väl värda att leta efter.

Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se

2022 Hey Malbec!
86 p
I det här glaset hittar vi ett mörkt och djupt purpurrött vin med hög intensitet, tilltalande mörkfruktigt och djupt utan att vara direkt kraftigt, rent körsbärsfruktigt och helt befriat från vaniljtoner och sötma från ekfat. Bara en liten del av vinet har nämligen sett äldre franska ekfat – det allra mesta bara cementtankar, därför elegansen. Smaken är medelfyllig och lika inbjudande som doften, seriöst och modernt fruktig i ren och elegant stil med en förnimmelse av fruktsötma i form av solmogna mörka körsbär och björnbär. Frukten balanseras av en fin syra som är naturligt bevarad tack vare den höga altituden. Att vinet har en finlemmad tanninstruktur beror dels på att druvskalen mognar helt optimalt på hög höjd, dels på att vinet till cirka 20 procent är vinifierat enligt den tanninpolerande metoden maceration carbonique., precis som i Beaujolais. Resten är vinifierat i ståltankar med 25 dagar skalkontakt och regelbunden överpumpning. Druvorna, 100 procent Malbec, kommer till ungefär lika delar från högt belägna vingårdar i Lujan de Cuyo och i Uco Valley.
Det är ett oväntat bra vin för priset – och fattas bara när det är Matias Riccitelli som ligger bakom. Man njuter av det direkt det skänks upp i glaset (gärna bordeauxkupa), dekantering behövs inte, och temperaturen kan gärna landa på cirka 18 grader för att lyfta fram än mer djup. Drick det som det är, till ostarna och charkuterierna, till den grillade kycklingen eller varför inte som argentinarna … till köttet!
Finns på Systembolaget, nr 92597 för 155 kr.