2022 Sauvignon Blanc från Long Meadow Ranch

Chardonnay må vara den mest planterade gröna druvsorten i Kalifornien, så har det varit i mer än fyra decennier, men går man tillbaka till 1960-talet var Sauvignon Blanc en betydligt mer planterad och hyllad druvsort. Sauvignon Blanc har således djupa rötter i den kaliforniska vinkulturen och särskilt i Napa Valley där Robert Mondavi satte druvsorten på kartan.

Det är också i Napa Valley som den med idag 1 050 hektar har sitt starkaste fäste, strax före Sonoma County som har 1 045 hektar (på tredje plats kommer Lake County med 840 hektar) av delstatens idag 6 860 hektar totala areal med Sauvignon Blanc.
Troligen kom de första sticklingarna med Sauvignon Blanc från Château d’Yquem när de planterades i Livermore Valley år 1882. Några år senare hade Sauvignon Blanc hittat din väg upp till Sonoma County och Napa Valley som vid den här tiden började vinna anseende för sina viner. Vilken typ av vin man gjorde på den tiden vet man inte riktigt, men eftersom Bordeaux stod som förebild var det troligen blandning med åtminstone Sémillon som var modellen. Och såklart gjordes vinerna i träfat, men troligen redwood snarare än fin fransk ek som ännu inte hade kommit till Kalifornien.
I modern tid var det Robert Mondavi som gav druvsorten en hög status när han sitt premiärår 1966 gjorde en ekfatsjäst version inspirerad av Bordeaux som han kom att kalla Fumé Blanc. Succén var ett faktum och intresset för Sauvignon Blanc ökade snabbt.

Mot slutet av 1800-talet etablerade krigsveteranen E J Church egendomen Long Meadow Ranch vid foten av Maycamas Mountains som både odlade spannmål, äpplen, oliver och vin och även hade en getfarm för produktion av getost. Affärerna blomstrade till dess förbudstiden stängde möjligheten att producera vin och därmed skulle verksamheten långsamt reduceras för att till slut helt falla i glömska. Så skulle det förbli till dess att familjen Hall köpte den över 260 hektar stora egendomen 1989 med ambitionen att väcka liv i traditionen att odla vin här.
De gamla olivträden hade överlevt men var i behov av renovering och vingårdarna planterades om med nya sorter och enligt ny standard. Utöver ett par hundra olika grödor (frukter, bär, grönsaker, örter och blommor med mera) har man idag 12.15 hektar planterat med vin, framför allt Cabernet Sauvignon och Merlot men också ett par andra sorter. Utöver den här vingården har man också vingårdar i Rutherford och i Alexander Valley i Sonoma County. Odlingen sköts enligt ekologiskt metoder

Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se

2022 Rutherford Sauvignon Blanc
Druvorna till det här vinet kommer från vingården i Rutherford där tio procent av appellationens 1 630 hektar är planterat med Sauvignon Blanc. Druvsortens välkända klorofyllaromatiska och gräsiga toner mattas alltid av i den här typen av soliga och varma klimat och ersätts istället av lite större fruktighet. Samtidigt lever druvsortens karaktäristiska syra kvar och ger ett vin med stor fräschör.
Doften är medelstor och lite mer citrusfruktig och ljust vinbärsfruktig (vita vinbär) i en lätt och elegant och absolut ren stil – inte alls som i Sancerre eller på Nya Zeeland – snarare Bordeaux och framför allt Kalifornien. Och det är verkligen skolboksmässig Sauvignon Blanc från Kalifornien!
Smaken är somrigt lätt och elegant (det låter väl härligt så här i julrusket) med en uppfriskande syra och härlig citrusfräschör. Den här typen av vin är precis lika bra som aperitif före julmaten eller som sällskapsvin efter – eller i precis på samma sätt i andra sammanhang. Njuter man av vinet till mat är det ett härligt vin till mildare fisk- och skaldjursrätter som serveras med klassiska syrliga vitvins- och smörsåser och blickar vi framåt våren vill man nog njuta av det hör vinet till sparrisen med hollandaise.
Att vinet är ungefär 50 kronor billigare här i Sverige än i Kalifornien kan vi gärna se som en liten extra julklapp.
Finns på Systembolaget, nr 92921 för 249 kr.