2007 och 1997 Mazzano Amarone della Valpolicella från Masi Agricola

När Napa Valley såg sin renässans som vindistrikt för 40–50 år sedan fanns det inte mer än ett 30-tal vinfirmor här. En av dessa var Stag’s Leap Wine Cellars som grundades i början av 1970-talet och direkt gjorde sig känd för kvalitet. Även om firman idag har vuxit och breddat vinlistan, gör man fortfarande en trio viner som hör till de mest klassiska och fina i Napa Valley.

Warren Winiarski och dottern Julia.

Efter flera år av torka fick man gott om regn under vintern, vilket tillsammans med en tidig vårvärme gjorde att växtsäsongen 2016 började tidigt. Dock skulle försommaren och även resten av sommaren vara något svalare än i genomsnitt och de viner som normalt sett bygger på en klassisk elegans, som de från Stag’s Leap Wine Cellars, har fått en riktigt fin fräschör och struktur. Tack vare att både juli och augusti var svalare än vanligt blev växtsäsongen utdragen och därmed utvecklades fina aromer i druvorna samtidigt som syran bevarades. Överlag är vinerna från 2016 fint balanserade med en god men aldrig överdådig frukt, tydliga men fina tanniner och stor fräschör. Det är helt enkelt en klassisk årgång.
För Stag’s Leap Wine Cellars var årgången extra betydelsefull, man firade nämligen 40 år sedan den historiska segern i The Paris Tasting 1976. Sedan dessa tidiga år har firman utvecklats enormt, vuxit och blivit en stor producent med volymproduktionen av Sauvignon Blanc, Chardonnay och Cabernet Sauvignon i några mer måttliga prislägen, dessutom sålts (2007) till Chateau Ste Michelle i Washington State och den italienska vinfamiljen Antinori. Men tre saker är sig lika från de tidiga åren, de tre klassiska toppvinerna Fay, S.L.V. och Cask 23.

Fay Vineyard.

Den mest berömda av firmans vingårdar är den 26.40 hektar stora Fay Vineyard. Grundaren Warren Winiarski köpte merparten av den 1986 av Nathan Fay, men köpte sedan till några högre belägna lotter av änkan Fay och lät plantera även dessa med vin. Nathan hade planterat de första lotterna i den här vingården redan 1961 och det var just från dessa tidiga planteringar som Warren hade fått prova hans 1968 Cabernet Sauvignon och blivit helt förtrollad. Vingården är planterad med Cabernet Sauvignon, sånär som på det 0.22 hektar stora Block 5B, beläget mitt i vingården och planterat 1990 med Petit Verdot. Totalt sett omfattar Fay Vineyard 26 lotter som har planterats i flera omgångar från 1987 fram till 2004. Jorden har ett stort alluvialt inslag, framför allt i de lägre belägna blocken, vilket bidrar till att druvorna blir lite större och får tunnare skal. Därmed ger de ett lite lättare och mer silkigt strukturerat vin. I lotterna som ligger högre upp mot Vaca Mountains är det dock vulkaniska jordar som dominerar, och där får vinerna lite större struktur.
Ett av de block som Nathan Fay ursprungligen planterade 1970 är Block 8. Idag ser man det mer som tre olika block; 8A, 8B och 8C som har planterats om 1999, 2000 respektive 2004. Det ligger rätt högt upp mot sluttningarna till den vulkaniska bergsryggen Vaca Mountains och vinet härifrån har alltid varit en viktig komponent i Cask 23.
Stag’s Leap Vineyard, på etiketten förkortad S.L.V., täcker 16.25 hektar och sträcker sig från foten av Vaca Mountains i åtta block ner mot vineriet gränsande till Fay Vineyard i söder. Här har man en del lera i jorden, men framför allt ett större inslag av vulkanisk jord. Det bidrar till att druvorna blir mindre och får ett tjockare skal, med lite tätare och mer tanninstrukturerade viner som resultat. Den här vingården planterades ursprungligen 1970, men idag har man bara kvar ett av de äldre blocken, Block 4, som ligger vid foten av Vaca Mountain och planterades 1972. Det täcker 2.12 hektar och är uteslutande planterat med Cabernet Sauvignon. Det var faktiskt från den första skörden i framför allt detta block som man 1973 gjorde det vin som vann The Paris Tasting.

Vinerna från de två vingårdarna framställs på samma sätt, det är därför bara skillnad i terroir som skiljer vinerna åt. Druvorna sorteras noga, de krossas lätt och musten jäses sedan i ståltankar med omkring 20 dagars skalkontakt. Därefter dras vinet över till helt nya 225 liters franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring i cirka 20 månader. De fat som bäst representerar de två vingårdarna ger de vingårdsspecifika vinerna, men toppselekteringen Cask 23 är alltid det vin som visar på störst djup, intensitet och struktur. Ett gemensamt drag för allt tre viner är en fantastisk lagringspotential.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se

2016 Cabernet Sauvignon Fay
95 p
Av de tre vinerna är det här det som upplevs silkigare och med ett litet större uttryck av mörk solmogen men ändå elegant sval bärfrukt – det är på sitt sätt något mer öppet och tillgängligt redan nu. Man skönjer en liten ton av ekfaten, men balansen är utmärkt. Efter cirka 15 minuter i glaset börjar en fint grusig jordighet att växa fram ut frukten och det är först då man börjar uppleva vinet komplext. Luftning och i än större grad lagring i minst fem år från idag är en stark rekommendation. Smaken är lika fint fruktig och finlemmad och den bjuder på unga men fint polerade tanniner och en årgångstypisk fräschör med fin mineralitet mot slutet i smaken.
I Sverige finns för närvarande de tre minst lika bra årgångarna 2015 (ca 1 500 kr), 2014 (ca 1 500 kr) och 2013 (ca 1 300 kr) att beställa genom privatimport.

2016 Cabernet Sauvignon S.L.V.
96 p
Till följd av de vulkaniska jordarna är det här vinet alltid mer strukturerad och mineraliskt stringent. Det gäller särskilt i lite svalare årgångar som 2016. Tycker man om den känslan i doften och smaken är det detta av de två vingårdsvinerna man ska sikta på. Frukten är lika mörk och tät, men den känns en liten aning stramare och mer försiktig, dessutom noterar man små svalare stråk av röda bär här samt en liten gräsighet. Faten känner man också till liten del, vinet är fortfarande väldigt ungt, men de är på det hela taget väl integrerade. Smaken skiljer sig från den i Fay tack vare den mer uttalade och markerade strukturen. Tanninerna är större, dock fortfarande fina och varsamt extraherade, och både syran och mineraliteten är mer framträdande. Det gör att det här vinet känns lite mer nyanserat, men också yngre och i större behov av lagring – minst fem år till från idag känns som en rimlig första riktlinje. Det är också ett vin som behöver en god stunds luftning, minst 30 minuter i karaff om det dricks ungt, men hellre den dubbla tiden.

2016 Cabernet Sauvignon Cask 23
98 p
I det här vinet förenas det bästa från Fay (frukten, intensiteten, silkigheten) och S.L.V. (djupet, strukturen, energin), men det hela känns både djupare och på sitt sätt större. Det är helt klart en lyckad blandning – som vanligt – men det är ett vin som tack vare strukturen fortfarande tre år efter skörd känns lite återhållet och knutet. Under de 20 minuter vinet stod i glaset började det långsamt utvecklas och blomma ut, frukten öppnade upp sig och upplevdes lite sötare och mer intensiv, en ton av violpastill tog plats, en känsla av grafit växte också fram och vinet blev bara läckrare och läckrare. Det är helt klart ett grand vin, men det är ett vin som gärna kan få minst fem till tio års vidare lagring till att börja med – dess potential att utvecklas till större komplexitet sträcker sig minst 20–25 år framåt i tiden.
I Sverige finns för närvarande den utmärkta årgången 2015 (ca 2 500 kr) att beställa genom privatimport.