Årgång 2022 från Kelley Fox

Kelley Fox har gjort drygt 20 årgångar här i Willamette Valley i Oregon och har en stil på sina viner som enklast kan beskrivas som förtjusande och superelegant. Hon har inga egna vingårdar och heller inget eget vineri – sådant behövs inte om man har goda kontakter. Vid besöket i december provades åtta viner från henne och det är precis så eleganta som man önskar.

Vinlistan

2022 Pinot Blanc Freedom Hill Vineyard / 91 p
2022 Chardonnay Dux Vineyard / 93 p
2022 Chardonnay Durant Vineyard Lark Block / 93 p
2022 Pinot Noir Maresh Vineyard Liminat / 94 p
2022 Pinot Noir Durant Vineyard / 95 p
2022 Pinot Noir Weber Vineyard / 95 p
2022 Pinot Noir Carter Vineyard / 94 p
2022 Pinot Noir Freedom Hill Vineyard / 94 p

(scrolla ner till provningsnoteringarna)

Kelley Fox i en av vingårdarna. (foto: Kelley Fox)

”Jag är väldigt fokuserad och målmedveten och min ambition är att producera viner som är genuina och ärliga och som är väldigt goda att dricka”, säger Kelley Fox och lägger till att hennes viner ska spegla den vingård de är födda i.
Kelley självföddes och växte upp i Texas, bodde som barn en tid i Holland och kom senare tillbaka till Texas där hon gick highschool. Därefter studerade Kelley psykologi och biologi (båda kunskaperna märks när man pratar med henne) för att senare utbilda sig och ta en master inom biokemi vid Oregon State University. Vinet kom sedan som en helt naturlig utveckling och den idag legendariska David Lett vid The Eyrie Vineyard (den första verkliga pionjären i Oregon) kom tidigt att bli en stor inspirationskälla, senare också hennes mentor.

Hennes första jobb som assisterande vinmakare var på Torii Mor Vineyards åren 2000 och 2002 och där anställde hon Lyne Penner-Ashe som assistent. Lyne skulle senare bli något av en stjärna med eget vineri som nu är sålt. Därefter gjorde hon två årgångar på Hamacher Wines för att året därpå, 2005, ta jobbet som en av vinmakarna på The Eyrie Vineyard. Samma år tog hon också uppdraget som vinmakare på Scott Paul Wines i Carlton.
Det ena gav det andra, och 2007 började Kelley göra sina egna viner av druvor hon köpte från Maresh Vineyard och Momtazi Vineyard och hon gjorde vinerna hos Scott Paul. Det var där vi träffade varandra första gången.

Kelley är filosofisk, lite blyg men samtidigt bestämd i sina åsikter, och hon talar hellre om annat än vin och hon tycker heller inte att det är så viktigt att memorera olika tekniska saker om vinerna.
”Jag skriver ner dem på mina produktblad och lägger ut det på hemsidan, det som står där är väl helt korrekt, men annars är väl sidan inte särskilt bra”, säger hon och lägger till att det kostar över 10 000 dollar att skapa en riktigt bra hemsida.
”Det är kanske fullkomligt galet, men jag bryr mig inte särskilt mycket om marknadsföring eller försäljning av vinerna, det är tråkigt”, menar hon och säger att hon hellre spenderar sina pengar på druvorna och ekfaten, vilket ger kvalitet till vinerna, och inte på tjusiga etiketter och dyrbara marknadsföringsmaterial.
Och hon lägger pengar på viner från Bourgogne, som hon älskar. Hon dricker sällan sina egna viner, inte för att hon inte gillar dem utan för att hon fullkomligt älskar vit och röd bourgogne och champagne.

Sedan mitt senaste besök hos Kelley försommaren 2018 har ett par förändringar skett. Den största är egentligen att hon har brutit samarbetet med Moe Momtazi och hans vingård Montazi Vineyard i den västra delen av McMinnville.
”Det är såklart tråkigt, det är ju en fantastiskt fin vingård som jag gjorde tre olika viner från och tillsammans med Maresh Vineyard var det en av de allra viktigaste källorna till druvor för mig”, säger hon och låter mig förstå att det på något sätt slutade på ett tråkigt sätt.
Med det uppbrottet tvingades hon också att flytta sin produktion eftersom hon hyrde in sig i en lada alldeles nedanför den vingården. Istället flyttade hon precis innan skörden 2018 in hos Adea Winery i deras mindre men både trevligare och bättre vineri i orten Gaston en halvtimma norröver. Ägarna är gamla vänner till henne och här känner som sig betydligt tryggare. Och kunderna har redan hittat hit för att prova och köpa hennes viner.

Årgång 2022 har ännu inte beställts till Sverige, den är helt nylanserad i USA, men det finns kvar en del av några viner från den minst lika bra (med betoning på minst lika bra) årgången 2021 som är lika underbara men möjligen något slankare.

Vinerna beställs online för trygg hemleverans från Fine Wine Service, www.finevineservice.se

2022 Pinot Blanc Freedom Hill Vineyard
91 p
Det hör inte till vanligheterna att man blir imponerad av Pinot Blanc eller att druvsorten ens ger ett vin med viss komplexitet. Pinot Blanc är från början sprungen ur Pinot Noir, som muterade till Pinot Gris med till stor del förlorat skalpigment och med mer neutrala än rödfruktiga toner – sedan ytterligare en mutation till den helt gröna och i stort sett neutrala Pinot Blanc. I en så fantastisk vingård som Freedom Hill Vineyard, belägen i den svala södra delen av Willamette Valley (en bit bort från Eola-Amity Hills och med tydlig klimatpåverkan av öppningen i kustbergen, Van Duzer Corridor) och med magra stenjordar, finns det trots allt gott om komplex elegans i vinet. Att Kelley sedan har vinifierat det här vinet som sina viner med Chardonnay, naturlig jäsning i neutrala franska ekfat och full malolaktisk jäsning, har gjort vinet superläckert och burgundiskt i sin stil. Det finns till och med mineralisk struktur och stadga i vinet, som vinner en del nyanser på luftning. Ett underbart vin som slår det allra mesta som görs med den här druvsorten.

2022 Chardonnay Dux Vineyard
93 p
”Det här vinet kommer från en 0.40 hektar liten lott i Abbey Ridge Vineyard som ligger i Red Hills uppe i Dundee Hills och den är planterad med den ganska ovanliga klonen Draper”, säger Kelley men lägger snabbt till att hon egentligen inte bryr sig särskilt mycket om kloner.
Framställningen är mer eller mindre densamma för alla vita viner, med långsam pressning i hela klasar och sedan naturlig jäsning i en kombination av 228 liter stora franska ekfat, mestadels äldre och därmed neutrala, och i vissa fall (som det här vinet) också delvis i små stålfat. Vinet går igenom full malolaktisk jäsning, syran skulle troligen vara lite väl påtaglig annars.
Det här är ett syrafriskt och elegant vin med finstämda och svala frukttoner med citrus och gula äpplen och även om man inte noterar någon doft eller smak av ekfaten finns känslan av ekfatslagring här. Smaken är knappt medelfyllig, snarare något fet än kraftig, och tydligt syrafrisk med en fin mineralisk energi och en ganska lång, nyanserad och komplex eftersmak. Det är definitivt ett vin att njuta av redan nu, men med tanke på finess och struktur är det också ett vin som kan spås minst tio års vidare lagring.

2022 Chardonnay Durant Vineyard Lark Block
93 p
Det är precis samma framställning för det här chardonnayvinet och alkoholhalten har också landat ganska precis på 13.0 procent. Skillnaden är bara vingården – i det här fallet en liten del i Durant Vineyard uppe i Dundee Hills som kallas Lark Block. Härifrån har Kelley köpt druvor sedan 2018. Jämfört med vinet Dux Vineyard är det här lite ner nyanserat och komplext och har ett något större fokus på den mineraliska energin men för övrigt samma typ av sval frukt och känsla av vinifieringen. Det är ett riktigt läckert vin, medelfylligt till kroppen men friskt och fortfarande ungdomligt stramt av syra och mineral. I smaken noterar man lite av ekfaten, men de är mycket väl integrerade. Båda chardonnayvinerna är ytterst snarlika fina vita bourgogner (Kelley själv älskar vinerna från Puligny-Montrachet som till stor del ligger som förebild i hur hon tycker att viner ska smaka) och den kan således serveras på samma sätt och till samma mat som sådana.
Årgång 2021 finns att beställa online hos importören för hemleverans, 899 kr.

Maresh Vineyard.

2022 Pinot Noir Maresh Vineyard Liminat
94 p
Den mest betydelsefulla av de vingårdar som Kelley arbetar med är Maresh Vineyard som ligger på 150 till 210 meters höjd uppe i Dundee Hills där jorden är vulkanisk av typen jory. Här har Kelley tre block om sammanlagt 1.35 hektar som alla är skötta biodynamiskt sedan 2008.
”Jag frågade Jim Maresh om jag fick konvertera blocken till biodynamiska och börja använda kompost, vingården har ju sedan han planterat den ändå skötts ekologiskt, han visste inte riktigt vad det innebar men skrattade och sa att jag fick göra vad jag ville”, säger Kelley när vi träffades första gången för tio år sedan.
Idag gör Kelley flera viner från den här vingården och det vin som heter Liminat kommer från ett 0.40 hektar litet block som hon ser som sitt bästa. Framställningen av alla pinotviner är densamma med bara små individuella justeringar beroende på vad årgången har gett druvorna. Musten jäses i små öppna jäskar av plast med en viss mängd hela druvklasar (i regel tio till 20 procent) och en regelbunden pigeage som utgörs genom trampning. Vinet dras sedan över till 228 liters franska ekfat, allt från inga till omkring 20 procent nya beroende på årgång, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under cirka tio månader.
Det här vinet har en underbart inbjudande, rödbärig och stilfull doft med inslag av tranbär och hallon och man skönjer också en liten jordig nyans och en känsla men väl integrerad sådan av ekfaten. Kroppen är medelfyllig, uppfriskande fruktig och lent texturerad i en stil som är omedelbart lättgillad. Det är ett vin att njuta av direkt för charmen, eller efter tio år för större komplexitet och burgundiska kvaliteter.
Årgång 2021 finns att beställa online hos importören för hemleverans, 899 kr.

2022 Pinot Noir Durant Vineyard
95 p
Om det nu är möjligt bjuder det här vinet på ännu mer charm och förföriskt lockande röd bärfruktighet samtidigt som man också noterar en liten jordighet. I mångt och mycket är det här en direkt kopia på de mest sammetslena, silkiga och sensuella vinerna från Chambolle-Musigny, en liknelse som faller i god jord hos Kelley som i allra högsta grad har Bourgogne som stor inspiration.
”Jag försöker ju såklart inte göra viner som smakar precis som de i Bourgogne, det går inte eftersom vi har olika klimat och jordar, men idén om hur jag vill att mina viner ska smaka kommer ju från Bourgogne”, säger Kelley och lägger till att hon hur som helst aldrig kan göra ett bättre jobb än att ta hand om sina vingårdslotter på allra bästa sätt.
Det här vinet kommer från ett litet block uppe i Dundee Hills som är planterat på sina egna rötter 1973 och 1984, vilket är tidigt i Oregons vinhistoria. Hon har köpt druvor härifrån sedan 2018 och det var också hennes första årgång av det här vingårdsspecifika vinet.
Ska man välja ett vin från Kelley det här årgången, är det här en aspirant.

2022 Pinot Noir Weber Vineyard
95 p
Weber Vineyard är en del av Maresh Vineyard som planterade på egna rötter 1983 i ett block som ligger alldeles intill det som Rose & Arrow gör sitt vin Warden Hill från. Även om kontraktet i Maresh Vineyard är det största för Kelley, gör hon av det här vinet sällan mer än 4 200 till som mest 4 800 flaskor av just det här vinet. Också det här vinet har en fantastisk doft med samma karaktär och kvalitet på fruktighet som de andra vinerna men det finns ett litet extra djup här, ungefär som i skillnaden mellan en premier cru och grand cru i Gevrey-Chambertin. Precis som de andra vinerna förenas här en förförisk och nästan sötaktig smak med en fin mineralisk spänst och en uppfriskande syra och trots frukten är vinet absolut torrt.
Med tanke på hur härligt och gott vinet är redan nu som så ungt, är det svårt att förstå hur man ska kunna hålla fingrarna borta från de flaskor man förhoppningsvis får tag på – men klarar man det kan man se fram emot en minst tio och mycket mer troligt 15 år lång utveckling av vinet.
Årgång 2021 finns att beställa online hos importören för hemleverans, 899 kr.

2022 Pinot Noir Carter Vineyard
94 p
Genom sina nära kontakter med Ken Wright, som har gjort vin i Willamette Valley i över 40 år och som var tidig med att göra vingårdsspecifika viner, har Kelley fått möjlighet att köpa druvor från ett par vingårdar som han äger eller sköter om. Just Carter Vineyard har Ken ett 30-årigt kontrakt på och man kan därför se den som hans. Vingården ligger på cirka 100 meters höjd i den svalare appellationen Eola-Amity Hills där jordarna överlag är magra och vulkaniskt steniga. Den lott som ger det här vinet planterades 1983 på egna rötter och har till största del klarat sig undan vinlusen tack vare de magra vulkaniska jordarna (många vingårdar här nere har dock numera blivit ansatta av vinlusen).
Återigen ett underbart vin med en fantastiskt inbjudande och friskt rödbärig doft, men kanske inte riktigt samma diskant i parfymen som de tidigare vinerna. Även här är syran uppfriskande och tanninerna har ett fint grepp i smakupplevelsen men är riktigt finpolerade på ett sätt som gör att man gärna kan njuta av redan idag.
”Personligen tycker jag att viner ska vara goda och fullt drickfärdiga när de lanseras, det är ju faktiskt väldigt få personer som lagrar sina viner”, säger Kelley och menar att den vetskapen påverkar henne när hon odlar, skördar och vinifierar vinerna.
Men om man nu skulle lagra det här vinet i fem sex år till och det därmed vinner någon extra komplexitet, kommer det säkert också att lyftas i betyg.
Årgång 2021 finns att beställa online hos importören för hemleverans, 899 kr.

2022 Pinot Noir Freedom Hill Vineyard
94 p
Även om den här vingården inte är särskilt gammal, den planterades 1999 till 2001, är det en hyllad vingård som flera förstklassiga firmor gör vin från, bland dem Kelleys sambo som gör vinerna på Patricia Green Cellars. Vingården ligger på ungefär 140 meters höjd i ett mycket svalt läge och ägs av Helen och Dan Duschee. För Pinot Noir är den planterad med klonerna Pommard och en klon som har fått namnet Coury Clone efter Charles Coury som var en av de allra första vinodlarna i Willamette Valley. I grunden är det en variant av klonen Pommard.
I den här årgången har Kelley vinifierat druvklasarna hela med sina stjälkar och därför, i samspel med det svala läget och vulkaniska jordarna, har vinet en tydligare sten- och stjälkkryddighet och tanninstruktur än de andra vinerna. Det gör att vinet inte är riktigt lika charmerande som de andra, just nu. Skulle man ge vinet tre fyra års lagring kommer det med allra största sannolikhet uppföra sig lite mer elegant – och då lyfts nog betyget en poäng till eller så.
Frukten är lite mörkare och känns stramare och något mer återhållet och i smaken noterar man också den försiktigt örtkryddigt beska nyansen från stjälkarna, som om man gillar den tonen är fin men annars kräver att man låter vinet ligga till sig ett par år. Således, drick de andra vinerna först och lagra det här.
Intressant nog vinifierades årgång 2023 helt avstjälkat.