Blanc de Noirs från Exton Park

England har tagit stora kliv framåt med sina mousserande viner. Det som för tio år sedan sågs som en nästan obskyr vintyp är idag en fullfjädrad självklarhet på den internationella vinscenen. Exton Park hör till de bättre firmorna och deras viner övertygar skarpt. Här precis ett sådant vin, en utmärkt Blanc de Noirs med Pinot Noir som råmaterial.

Exton Park Vineyard i Hampshire, England.

Idag finns det omkring hundra vinproducenter i södra England och tillsammans gör de drygt tio miljoner flaskor mousserande vin om året. Rätt imponerande. Och särskilt nytt är det mousserande vinet inte, redan 1988 började Nyetimber tillverka mousserande vin enligt den klassiska metoden från sina vingårdar i Sussex, som ligger i den något varmare östra delen vinodlingsområdet där omkring en fjärdedel av de engelska vingårdarna ligger. Fram till 2010 fanns det bara ungefär 550 hektar vinodling i England, tio år senare har den arealen vuxit till 1 840 hektar och den fortsätter att öka i takt med att de engelska vinerna vinner internationellt erkännande.
Exton Park Vineyards grundades av Malcolm Isaac som 2003 planterade sina första 4.85 hektar stora vingårdar i Hampshire. Idag har egendomen kommit upp i en areal om 24.30 hektar med en 2.02 hektar liten vingård planterad 2019 med Pinot Meunier som senaste. Precis som de andra firmorna som producerar mousserande vin här i södra England delar man i stort sett samma geologiska (krita) och klimatmässiga (soligt men svalt utan några direkta värmeböljor) som i Champagne. Att man dessutom har planterat Chardonnay, Pinot Noir och till mindre del Pinot Meunier och följer samma framställningsmetod gör att vinerna likhet med champagne kan vara slående.
I vineriet har man ett starkt kort, Corinne Seely har sin vinmakarbakgrund i Bordeaux där hon först arbetade på Château Lynch Bages och senare blev chefsvinmakare på Domaine du Chevalier. Innan hon kom till Exton Park Vineyard hade hon konsultuppdrag runt om i världen. Hon har i allra högsta grad varit delaktig i att designa vineriet, där man har små tankar som motsvarar varje vingårdslott. På så sätt kan man vinifiera allt separat och med det bättre anpassa jäsningen till varje lotts unika egenskaper. Satsningen hos Exton Park Vineyard är minst sagt stor och fokuserad på de små detaljerna.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se

NV Blanc de Noirs RB28
93 p
Det här vinet görs uteslutande med Pinot Noir som kommer från de något varmare sydligt exponerade lotterna i vingårdarna (så odlas också Pinot Noir i Champagne). Precis som firmans andra viner gör man vinet enligt den klassiska metoden, initialt med sval jäsning i ståltankar och sedan en andra jäsning i flaskorna följt av lagring på jästfällningen under cirka tre år. Namnet RB28 syftar till att man har använt sig av 28 olika basviner i cuvéen. Inför slutkorkning har man lagt till en dosage på 10.0 gram per liter.
Jodå, visst finns alla parametrar man önskar i ett mousserande vin av Pinot Noir, det lite större djupet i frukten mot chardonnayvinernas, den något mer rödäppelfruktiga känslan snarare än citrus och ljusare äpplen och även en lite större komplexitet. Det kritiga underlaget finns kvar, jordigheten och komplexiteten trots vinets ungdom och även en fin känsla av de nära tre årens lagring på jästfällningen. Smaken är medelfyllig, fint äppelfruktig och ganska rik för att vara ett mousserande vin, dosagen ger sig tillkänna med en mjuk charm, men syran är precis så frisk man önskar och den kritiga jordigheten går igen även i smaken. Gott, det är verkligen gott, och elegant så det förslår, det här är ytterligare ett briljant vin från Exton Park. Drick det nu och de kommande tio åren (troligen längre fram i tiden än så också) och gärna i ett glas med kupa snarare än klassiskt champagneglas så att alla goda nyanser får chans att blomma ut.
Finns på Systembolaget, nr 95524 för 369 kr.