Djup och elegant Sauvignon Blanc från Stark-Condé Wines

I Sydafrika är det Chenin Blanc som med 16 715 hektar är den viktigaste druvsorten och det även totalt sett. Landets näst viktigaste druvsort är Sauvignon Blanc som 2022 täckte 10 011 hektar av landets totala vingårdsareal om 89 384 hektar. Och det finns sauvignonviner som överraskar med sin komplexitet.

Sauvignon Blanc kan uppföra sig på många sätt. Två av de mest klassiska stilarna är de från övre Loire, där Sancerre och Pouilly-Fumé med sitt svala klimat och kalkrika jorda ger elegant parfymerade och mineraliska viner, och den (ofta i samspel med Sémillon) ekfatsjästa stilen som har definierat de lite mer komplexa vinerna från Bordeaux. Betydligt mer vanlig är den internationella ståltanksjästa och påfallande fruktiga och grönaromatiska stilen som har satt Marlborough och Nya Zeeland på världskartan och som också har blivit den vanliga stilen i framför allt Australien, Chile och även här i Sydafrika.

Sauvignonvinet från Stark-Condé Wines är något annat. Det kommer från den 400 meter högt belägna och svala vingården Round Mountain som ligger inom egendomen Oude Nektar i Jonkershoek Valley. Idén var redan från början att försöka hitta ett annat uttryck för Sauvignon Blanc än den så vanligt blommigt och gräsigt grönaromatiska stilen som har kommit att bli synonymt för druvsorten.

Stark-Condé är en ung firma som grundades av Hans Schroeder och hans japanska hustru Midori. Hans föddes och växte upp i Stellenbosch men flyttade i mitten på 1960-talet till Japan för att studera. Där mötte han Midori, de gifte sig och fick tre barn. Längtan tillbaka till Sydafrika tog över och 1989 köpte familjen den 240 hektar stora egendomen Oude Nektar i Jonkershoek Valley sydost om staden Stellenbosch. I mitten av 1990-talet började Hans och hans svärfar att utan utbildning eller erfarenhet inom vinodling och vinframställning bygga upp en förstklassig vinegendom och gjorde 1998 det första vinet, fem fat med Cabernet Sauvignon. Än idag är Cabernet Sauvignon och Syrah firmans främsta fokus, men man gör ett antal andra viner och även lite vitt. Inspirationen kommer från den klassiska världen med traditionell vinmakning med den naturliga jästen och för de röda vinerna jäsning i öppna tankar. På klassiskt vis väljer man att inte klara eller filtrera vinerna och de vita vinerna, inklusive sauvignonvinet, går inte igenom malolaktisk jäsning.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2022 Round Mountain Sauvignon Blanc
89 p
Från omkring 30 år gamla stockarna i en vittrad granitjord skördar man druvor med en riktigt fin intensitet och ett fruktdjup som är större än vad man vanligen finner i sauvignonviner från nya världens vindistrikt. Det är nästan som att det också har lagts till ett par procent av en lite mer tropiskt fruktig druvsort. Så är det inte, vinet är uteslutande gjort med Sauvignon Blanc, men det är vinifierat direkt i små ekfat och därmed har vinet vunnit extra djup och textur. Två saker till. Direkt efter att druvorna har pressats har man inte låtit kallsedimentera musten, det vill säga låta den nypressade musten stå kallt i tankar över natten så att skal- och fruktköttpartiklar sjunker till botten och kan avlägsnas. Därmed vinner vinet lite extra komplexitet. Att ungefär fem procent av ekfaten var nya har också tillfört lite karaktär till vinet, men utan att vinet egentligen har fått någon ekfatskaraktär. Precis som firmans andra viner har det inte klarats eller filtrerats. Det hela är både ambitiöst och begåvat och har resulterat i ett väldigt gott vin.
Vinet kan säkert lagras i tre till fem år, men det finns ingen större vinst i det. Drick vinet nu och det kommande året. Eftersom det bjuder på en viss komplexitet är rådet att inte servera det kylskåpskallt utan vid cirka tio grader för att fullt ut ta del av producentens ambitiösa vingårds- och vinkällararbete. Maten kan vara medelkraftig, gärna fisk- och skaldjursrätter med inslag av stekt eller grillad råvara eller med rikedomen från musselbuljong eller skaldjursfond. Varför inte en riktigt smakrik fiskgryta?
Finns på Systembolaget, nr 90177 för 179 kr.