Double Diamond från Schrader Cellars

Schrader Cellars kom i början av 2000-talet att placera sig med de allra mest exklusiva och dyrbara vinerna i Napa Valley. Produktionen var alltid liten och tillgången knappt ens mätbar. Av den anledningen lanserade Fred Schrader och hans vinmakare Thomas Rivers Brown vinserien Double Diamond. Nu finns den i Sverige.

Fred (Frederick) Schrader föddes i New Jersey men växte upp i Florida. Han kom tidigt att bli intresserad av konst och antikviteter, men vinet kom inte långt senare. Redan i 20-årsåldern hade han vin som hobby och det var genom en vinsamlare han mötte 1972 som han kom i kontakt med stora mogna viner från Bourgogne. I mitten av 1980-talet tog vinsamlaren med Fred till Napa Valley, där han mötte Robert Mondavi och många andra vinmakare som inspirerade Fred att stanna kvar i Kalifornien och börja göra vin. Men den som fick honom att stanna var Ann Colgin, de hade träffats på Auction Napa Valley och blev snart ett par.
Genom vinmakaren Helen Turley, hustru till John Wetlaufer som då drev en vinbutik uppe i Calistoga som Fred köpte mycket vin från, skulle Fred och Ann börja göra vin från Herb Lamb Vineyard med första årgång 1992. Fyra år senare köpte de också den bara en hektar stora Tychson Hill Vineyard, men redan året därpå skiljde de sig.
”Ann fick behålla vingården, själv valde jag att gå min egen väg och startade 1998 min egen firma Schrader Cellars”, berättar Fred.
De första vinerna gjordes av den smått legendariska vinmakaren John Kongsgaard av druvor som de köpte från vingårdar uppe i Atlas Peak. Efter ett par år togs rollen som vinmakare över av Thomas Rivers Brown, som vid tiden arbetade i den vinbutik som Fred ägde. Thomas hade förvisso utbildat sig inom vin, men på den tiden hade han faktiskt aldrig gjort vin av Cabernet Sauvignon.
”Thomas arbetade på Turley Cellars och gjorde mest zinfandelviner”, säger Fred och brister ut i ett varmt skratt.
Efter att ha provat viner från Behrens & Hitchcock (en hyllad firma som inte längre finns kvar) blev Fred så tagen av vinerna från den berömda To Kalon Vineyard i Oakville att han kontaktade Andy Becksdoffer som äger 36 hektar i den stora vingården (som till allra största del ägs av Robert Mondavi Winery). Från 2000 kunde han köpa lite druvor och redan 2001 fick han mer inflytande över odling och skörd för sin egen räkning och har sedan dess arbetat med samma vingårdsblock hela tiden.
År 2018 såldes firman Schrader Cellars, varumärket och vingårdskontrakten till jätten Constellation Brands, som bland annat äger Robert Mondavi Winery. Fred fick, för att citera honom själv, ”förfärligt mycket betalt”, vilket enligt vissa uppgifter ska ha varit 60 miljoner dollar. För egentligen bara namnet och ryktet!
Enligt rykten i Napa Valley var det framför allt kontraktet för lotten i To Kalon Vineyard som lockade. Redan Robert Mondavi hade på sin tid irriterats över att Andy Becksdoffer ägde en del av den historiska To Kalon Vineyard, som är hjärtat i firman Robert Mondavi Winery som också ligger mitt i den historiska vingården. Inte minst irriterades man över att det varv tillåtet för andra vinmakare använda namnet To Kalon Vineyard på sina etiketter. Man hade till och med på juridisk väg försökt hindra Andy Becksdoffer och de som köpte druvor från honom att använda namnet To Kalon eftersom både de och senare också Constellation Brands (som köpte Robert Mondavi Winery år 2004) ansåg att de som största ägare i To Kalon Vineyard borde ha ensamrätt på namnet. Då man inte på juridisk väg kunde få namnskydd på en plats blev det inget av deras krav. Inte minst hade de exklusiva och oerhört dyrbara vinerna från Schrader Cellars blivit välkända just för att de allra bästa och dyraste av dem kommer från To Kalon Vineyard.
Genom att äga varumärket Schrader Cellars fick Constellation Brands och därmed Robert Mondavi Winery en viss möjlighet att bestämma hur namnet To Kalon Vineyard ska kunna användas i framtiden. I nuläget har dock ingen förändring skett och ett dussin vinfirmor som köper druvor från Andy Becksdoffer använder fortfarande namnet.
Vinerna från Schrader Cellars kostar idag mellan 250 och 500 dollar flaskan, om man ens får tag i dem vill säga. Än så länge finns vinerna inte i Sverige, inte minst eftersom de kostar så mycket och det kan vara svårt att hitta kunder som vill köpa dem. Att de är mäktiga viner som i amerikansk press prenumererar på högsta betyg årgång efter årgång är inget som importören vågar förlita sig på.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se

2018 Double Diamond Oakville Cabernet Sauvignon
93 p
Tycker man om generösa men inte överdådiga cabernetviner från Napa Valley borde här det vinet passa som handen i handsken. Det har en stor och ganska tät doft med solmoget rik mörk bärfrukt som svarta vinbär och björnbär, en liten nyans av valnötter (vilket är rätt typiskt för den här typen av vin från det här området) samt en mjukt sötaktig vaniljton från ekfaten. Smaken är medelfyllig med plustecken, yppig till frukten med en läckert silkig textur, en sötaktig känsla men samtidigt god syra och riktigt fin och tydlig men polerad tanninstruktur. Den här typen av vin är omedelbart god redan nu – då gärna luftad i karaff minst 30 minuter och serverad i stort bordeauxglas – men det är också ett vin som kommer att utvecklas mot större finess och lite mer fokus på plats än frukt med först tio och ännu hellre 15 års lagring.
Vinet är gjort med 100 procent Cabernet Sauvignon från vingårdar i appellationen Oakville i centrala Napa Valley, bland annat just den berömda To Kalon Vineyard. Efter jäsning har vinet mognat i 225 liter stora franska ekfat, cirka 50 procent nya, under 16 månader och sedan buteljerats utan klarning eller filtrering. Det har en alkoholhalt på 14.5 procent, och visst noteras rikedomen av alkoholen, men ingen direkt alkoholvärme.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 57140 för 769 kr.