En liten stor champagne från Louis Roederer

Champagne kan egentligen drickas nästan jämnt, både som aperitif och till mat. Kommer champagnen från det pålitliga huset Louis Roederer känns det extra tryggt – och nu finns en av deras årgångslösa cuvéer med toppåret 2018 som bas. Dessutom finns den i halvflaska, ett oemotståndligt aptitretande format. Köp, kyl och njut!
05

Vill du slå på storlaget stort väljer du den exklusiva toppchampagnen Cristal Brut (nu finns den i årgång 2014) och vill du slå på stort väljer du snarare den underbart charmerande Rosé Brut Vintage (aktuell årgång är 2015) eller den utomordentligt fint nyanserade Vintage Brut (årgång 2014). Men vill du satsa på mer vardagligt stort blir det nog den nya tappningen i serien Collection, nu med aktuellt nummer 243 som avslöjar att det här är den 243:e årgångslösa cuvéen man har gjort sedan grundandet.
Den har precis lanserats i halvflaska – en format som är helt fantastiskt eftersom det gör att man egentligen när som helst kan öppna den lilla flaskan och njuta stort. Utöver att det alltid är trevligt att ha några halvflaskor champagne kylda, är det här också en högintressant flaskstorlek att köpa eftersom viner i liten flaska mognar lite fortare än i stor flaska. Därmed kan du lite tidigare njuta av champagnen vid något med mogen karaktär.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se

NV Louis Roederer Collection 243
92 p
Utöver ovan nämnda fördelar med champagne i halvflaska finns det en mindre synlig fördel med just den här champagnen – det är nämligen byggd med 59 procent av den exceptionella årgången 2018 som grund. Att årgången har varit varm kan kanske ses som tveksamt eftersom champagne ska vara frisk och fräsch, men en betryggande majoritet av odlarna i Champagne (framför allt de äldre) har med emfas bedyrat att 2018 är en av de bästa årgångar de någonsin har sett. Tack vare solvärmen nådde framför allt Pinot Noir en utomordentligt fin mognad som gav champagnerna ett djup och en textur som är förförisk. I den här tappningen är 40 procent av vinet gjort med Pinot Noir, 42 procent med Chardonnay som också vann lite extra djup med behöll sin fräschör tack vare tidig skörd, och slutligen 18 procent Pinot Meunier. Vidare har man blandat in tio procent av något äldre reserveviner som har mognat i ekfat (årgångarna 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017) och från firmans perpetual, som är en solerablandning av samma årgångar. Slutligen har man satt till en dosage på åtta gram per liter.
Direkt i glaset är njutningen omedelbar, den soliga sommaren har gett champagnen en härlig frukt med fin mogna men friska äppel- och citruskaraktärer och med ett uns av röda äppelnyanser. Tack vare de äldre och ekfatslagrade komponenterna finns det gott och komplexitet trots att champagne de facto är ganska ung. Det är en verkligt lyckad kombination. Samma upplevelse får man i smaken, medelfyllig men ändå lätt, fruktig men härlig frisk, ung och spänstig men redan nu med fina mognadsnyanser i bakgrunden. Vi njuter av några av halvflaskorna precis som de är, direkt, men de andra inköpta halvflaskorna får ligga och mogna till sig något under de kommande två till fyra åren. Och då minsann … då lyfts nog poängen ett steg.
Finns på Systembolaget, nr 7602 för 269 kr (37.5 cl)