När Saint-Joseph fick sin status som appellation 1956 var det bara drygt hundra hektar vingård i den södra och centrala delen av området som omfattades. Vid två revideringar, 1971 och 1994, utökades appellationen framför allt norröver upp mot Condrieu, där läget på vingårdarna är lite annorlunda och framför allt östligt exponerade. Det ledde till att viner med lite mindre distinkt karaktär började säljas som Saint-Joseph och med det att ryktet till viss del hämmades. Tar man sig ner till den ursprungliga delen, där det här vinet odlas, är vingårdarnas läge och terroir närmast identisk med de i västra Hermitage på andra sidan floden. Därmed finns det förutsättningar att göra sensationellt bra viner. Vignes de l’Hospice är just ett sådant.
Vinet kommer från en 2.30 hektar stor vingård som familjen Guigal efter skörden 1999 köpte av toppodlaren Bernard Grippat. Läget är fantastiskt, som etiketten visar är vingården brant och terrasserad, jordarna är magert steniga och exponeringen ger en god mognad i druvorna.
”Det här är en spektakulär vingård som ligger på en brant sluttning norr om Tournon, precis på motsatt sida floden Rhône sett från vingården Bessards i Hermitage och det har exakt samma jordtyp men en annan exponering, och vinet är förvillande likt ett stort och kraftfullt vin från Hermitage”, berättar Philippe när vi talar om vinet och vingården.
I de magra granitjordarna ger de 30–80 år gamla stockarna av Syrah små skördeuttag, vanligen kring 30–35 hektoliter per hektar, och det förklarar vinets djup och intensitet. Musten är jäst i ståltankar vid cirka 30–33 grader och därefter dras vinet över till helt nya 228 liter stora ekfat för malolaktisk jäsning och lagring i totalt 30–32 månader. Det är således precis samma seriösa och högambitiösa förfarande som gäller för familjens finaste viner från Côte-Rôtie och Hermitage.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se
2018 Saint-Joseph Vignes des Hospice
96 p
Med den här typen av ambitiösa och kraftfulla viner blir skillnaderna något mindre mellan årgångarna än i viner som mer bygger på finess och lätthet. Stilmässigt påminner vinet om de från 2017 och 2015, men möjligen med ett litet övertag i nyansrikedom. Doften är stor och tät med en mer intensiv och djup mörk bärfrukt än vad man vanligen finner i vinerna från Saint-Joseph. I sitt unga nu är primärfrukten dominant och det finns också fortfarande kvar en sötma och viss kryddighet från de nya ekfaten samt en läcker blommighet (violpastill) och lakritsrot. Smaken är drygt medelfyllig, något mer intensiv än vad jag minns från årgång 2017, tät och dominerad av mörk frukt, tydligt men ändå fint tanninstrukturerad och med en liten ungdomlig bitterhet som gör att man allra helst ska vänta något till ett par år för finast balans. Det här helt klart ett imponerande vin, det gränsar också till högre betyg och kommer högst troligt få det när det provas blint om cirka fem år när det bör har släppt fram lite mer komplexitet genom den täta frukten. Det är idag och även långt fram i tiden ett vin som nästan kräver minst 30 minuter eller hellre mer i karaff. Med tanke på vinets kraft och struktur, inte helt olik den i toppvinerna från Côte-Rôtie, kan man lugnt räkna med ett totalt liv på minst 20–25 år från idag.
Finns på Systembolaget, nr 92126 för 699 kr.