Estate Chardonnay från Wente Vineyards

Under 2000-talet har det nästan blivit en allmän uppfattning att amerikanska chardonnayer är både dyra, smöriga och alldeles för ekfatsmärkta. Tråkigt nog. För verkligenheten ser i de allra flesta fall inte alls ut så. Chardonnayvinerna från klassikern Wente Vineyards är både eleganta, friskt fruktiga och synnerligen attraktivt prissatta.

Old Wente Clone, den bästa klonen av Chardonnay i Kalifornien.

Chardonnay och familjenamnet Wente är för evigt djupt förknippade med varandra. Det tog sin början med Ernest Wente, vars far Carl hade grundat firman Wente Vineyards år 1883. När han studerade vitikultur vid universitetet vid Davis i början av 1900-talet fick han upp ögonen för Chardonnay tack vare sin lärare Leon Bonnet, som var förtjust i vinerna från Bourgogne. År 1908 planterade Ernest och hans far sina första lotter med Chardonnay i sina vingårdar i Livermore Valley. Vill du läsa mer om detta och utvecklingen av Chardonnay i Kalifornien, sök efter ”Wente” här på Vinlegender för att komma till artikeln ”Den bästa amerikanska klonen av Chardonnay”.
Hos familjen Wente har man i alla tider varit noggrann med att bara använda sticklingar från de bästa stockarna när de driver upp nya plantor med Chardonnay. Under flera decennier har man dessutom vid universitetet vid Davis under 1960-talet värmebehandlat och renodlat både varianter av Wente Clone och klonen FPS-1 till starkare kloner med något modifierade egenskaper, inte minst avseende druvornas storlek och jämnhet. Familjen Wente använder såklart enbart sina egna plantor när de planterar nya vingårdslotter, men trots att de själva inte har någon större försäljning av vinplantor står Wente Clone (ibland kallad Old Wente Clone) för närmare hälften av dagens stora areal av Chardonnay i Kalifornien. Det beror på att många nutida vinodlare köper plantmaterial från välkända odlare och vingårdar planterade med den här klonen. Många av dessa vingårdar har en dokumenterad kvalitet och efterfrågan – därmed betingar vinerna också högre priser.
Familjen Wente drivs idag i femte generation och hör till de mest historiska vinfirmorna i Kalifornien. Man har sitt säte i Livermore Valley öster om San Francisco och har egna vingårdar motsvarande 810 hektar både här och i Arroyo Seco i södra Monterey County. Vinproduktionen är både stor och bred avseende druvsorter och vinstilar, men det är främst med Chardonnay som man har blivit kända. Det är också Chardonnayvinerna som överlag är de bästa. I mer modern tid och framför allt på 2010-talet och framåt har de blivit allt bättre och mer eleganta med större fokus på renhet och fräschör och med en allt försiktigare fatkaraktär.

Importör i Sverige är The Wine & Spirits Collective, www.twscollective.se

2019 Estate Grown Chardonnay
88 p
Provas vinet blint kommer gissningen snabbt landa i Chardonnay som druvsort, ett soligare område än Bourgogne och en vinmakare som har använt sig av en del nya ekfat. En mild vaniljsötma och kryddighet från ekfaten vittnar om det, liksom en diskret nyans av den smörighet som är resultatet av jäsning och lagring i ekfat med en viss bâtonnage (att röra upp jästfällningen för att öka textur och karaktär). Men några övertoner rör det sig verkligen inte om – stilmässigt skulle vinet snarast placeras mitt emellan det klassiskt amerikanska och den nya tidens ytterst försiktiga chardonnayviner. Frukten vittnar om sol, men den bjuder på både citrus, gula äpplen och solmogen stenfrukt. Medelfyllig kropp, fint mogen frukt med rondör, faten känns väldigt fint integrerade och syran som väntat från Wente Vineyards (som har ganska svala vingårdar) uppfriskande och fräsch.
Det här är ett vin att drickas ung, inom tre fyra år från idag, och det kan gärna serveras vid cirka tio till som mest tolv grader för finast balans och gärna i ett typiskt bourgogneglas. Maten är densamma till vit bourgogne, fiskrätter med klassiska vitvins- och smörsåser, halstrad fisk med vitlöksmajonnäs och grillade pilgrimsmusslor, men också sushi, lättare kycklingrätter och vitmögelostar. Visst, det är inget storstilat och exklusivt vin som tävlar med mer exklusiva viner, men det är ett fantastiskt bra och autentiskt vin för det blygsamma priset. Stort köpvärde med andra ord!
Tittar man bakom etiketten hittar man två procent blommig Gewürztraminer i all Chardonnay, en jäsning och lagring under bara fem månader i lika delar ståltankar (för lätthet och friskhets skull) och äldre amerikanska ekfat. Alkoholhalten har klockat in på 13.5 procent och syran på 6.5 gram per liter.
Finns på Systembolaget, nr 2027 för 145 kr.