Exklusiv Cabernet Sauvignon från Black Stallion Winery

När Napa Valley Cabernet Sauvignon från Black Stallion Winery lanserades i Sverige för många år sedan blev det en dundersuccé. Utöver den generösa ursprungstypiska smaken kom vinet med en prislapp som gjorde det annars så kostsamma Napa Valley tillgängligt. Men Black Stallion Winery gör också prestigecuvéer och Limited Release är just en sådan.

När man åker utefter Silverado Trail i den sydöstra delen av Napa Valley ser man på dalgångens insida ett stort stenvineri med en staty av en stegrande svart hingst. Detta är Black Stallion Winery. Som så mycket annat här i Napa Valley är det här inget historiskt vineri, men egendomen som sådan har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1900-talet. Då hette egendomen Silverado Horseman’s Center och hyste ett stall för 36 hästar och en utomhusarena för 3 000 åskådare. Att egendomen som hastigast figurerade i filmen Apocalypse Now från 1979 är kanske inte så långsökt som man kan tro, regissören Francis Ford Coppola bor i Rutherford på andra sidan dalgången och hade såklart sett stället när han reste runt i den då unga vindalgången. Men det var långt innan det byggdes ett vineri här.
Som vinfirma är Black Stallion Winery ung. Den grundades så sent som 2004, vineriet stod dock färdigt först 2007. Firman drevs då i liten skala med en årsproduktion på mellan 3 000 och 4 000 lådor om året fram till 2010 då familjen Indelicato (som äger jättefirman Delicato Family Wines) köpte den. För att möta den nya ägarens ambitioner fick man bygga till och renovera vineriet till en mer modern standard. Utöver stora jäshallar med tankar av stål, ek och cement och ett par lagringshallar som rymmer över 3 000 ekfat har man också ett besökscenter. Idag gör man omkring 600 000 flaskor årligen av druvor från egna vingårdar och från kontrakterade odlare.

Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se

2017 Cabernet Sauvignon Napa Valley Limited Release
93 p
Cabernet Sauvignon är firmans viktigaste druvsort och man gör ett flertal viner med den. Utöver den vanliga Napa Valley Cabernet Sauvignon och de mer exklusiva Barrel Reserve Cabernet Sauvignon (98 dollar) och Transcendent Cabernet Sauvignon (150 dollar) gör man ett par särbuteljeringar i serien Limited Release från olika appellationer inom Napa Valley; Mount Veeder, Atlas Peak och Oakville, samt den här Napa Valley Limited Release. Det görs uteslutande med Cabernet Sauvignon från både egna och kontrakterade vingårdar i Oak Knoll (intill vineriet) och Stags Leap District (två kilometer norröver) och från högre belägna vingårdar med magrare jordar i Diamont Mountain District (mest havsorienterade jordar) och Atlas Peak (vulkaniska stenjordar). Druvorna skördas för hand, sorteras noga och avstjälkas försiktigt innan vinifieringen inleds med några dagars kallmaceration varefter jäsning sker i små tankar av stål och ek. Totalt sett sträcker sig skalmaceration över tre veckor. Vinet dras sedan över till 225 liters franska ekfat, cirka två tredjedelar nya, för malolaktisk jäsning och lagring i 21 månader. Sedan följer det omfattande och kritiska urvals- och blandningsarbetet.
Vid en första anblick är det här ett stort doft- och smakmässigt steg upp från firmans vanliga Napa Valley Cabernet Sauvignon (nr 6207 för 239 kr). Det som är mest positivt är att frukten inte bara är mer intensiv utan och bjuder på en större fräschör trots den mer hustypiska mörka björnbärs- och vinbärssötman som finns i firmans samtliga röda viner. Ett annat plustecken är ett mycket finare och bättre integrerad ekfatskaraktär, det märks tydligt att man har ett annat fokus på detaljerna i serien Limited Release. Direkt ur flaskan är det frukten som dominerar, men ger man vinet minst en timma i karaff börjar det bli mer finessfullt. Samma positiva utveckling skulle man få om man ger vinet fem års källarlagring till – och än finare kommer doft- och smakbalansen bli om det får bli några år äldre än så.
Smaken är drygt medelfyllig och soligt fruktig med mörka bärtoner som bjuder på en liten sötma men också god fräschör med syra och ett uns av mineralitet. Tanninerna finns där, de ligger framför allt inbäddade i frukten, men det ger vinet en fin struktur och dämpar lite av fruktsötman i eftersmaken. Att vinet har 15.0 procent alkohol är verkligen inte det första man tänker på.
En god stunds luftning rekommenderas, sedan är det bara att tända grillen och köra på.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 75159 för 599 kr.