Fin Vacqueyras från Domaine Fontaine du Clos

Till de bäst presterande franska vintyperna per krona hör de röda vinerna från södra Rhône. Oftast beskrivs de som kraftfulla, fylliga, generöst fruktiga med värmande alkohol – men det finns också viner med elegans. Här är ett sådant vin från en appellation som förtjänar betydligt större uppmärksamhet.

Redan utan att veta något om vinet dras blicken till det – priset 159 kronor är snarast det för en Côtes du Rhône eller en Côtes du Rhône Villages, knappast för ett vin från en av de bättre appellationerna i södra Rhône. Bara av den anledningen skulle man kunna se det här som ett självklart köp. Men också när man öppnar flaskan och provar vinet inser man att det nästan är ett onödigt lågt prissatt vin.
Vacqueyras ligger bara ett par stenkast bort från Châteauneuf-du-Pape, alldeles intill Cairanne och Gigondas i norr och Beaumes-de-Venise strax söder därom. I den östra delen av Vacqueyras reser sig bergsryggen Dentelles de Montmirail som utöver det rent visuellt vackra också bidrar med en viss svalka som faller ner från berget nattetid och också ett lite större inslag av kalksten i jordarna.
Att Vacqueyras inte har blivit lika känt som framför allt Gigondas beror till stor del på att området ursprungligen var klassat som Côtes du Rhône (dock fick man skriva ut byns på etiketten om man ville) och från 1967 som Côtes du Rhône Villages. Först 1990 upphöjdes Vacqueyras till cru, fick status som egen appellation och kunde därmed etikettera vinerna som Vacqueyras. Idag är 1 420 hektar planterat med vin, som till 90 procent är rött, en procent rosé och fyra procent vitt. Liksom i grannappellationerna är det Grenache som är den ledande druvsorten och enligt regelverket måste minst 50 procent av det röda vinet innehålla Grenache. Resten ska enligt samma regelverk vara minst 20 procent Mourvèdre och Syrah, därutöver får man använda sig av ett dussin andra godkända blå och även gröna sorter.

Domaine Fontaine du Clos är en familjeegendom som har odlat druvor i omkring 40 år, men fram till 1991 sålde alla druvorna till olika vinproducenter. Idag har de 100 hektar stora vingårdar i framför allt Vaucluse (73.00 hektar) ner mot Provence, men också i 14.00 hektar i Vacqueyras och 13.00 hektar för Côtes de Rhône. En intressant detalj är att man har en 50.00 hektar stor plantskola och driver upp omkring 40 olika druvsorter som sedan successivt planteras ut i de egna vingårdarna och i än större utsträckning säljs till vinodlare över hela södra Frankrike.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se

2018 Vacqueyras Reflets de l’Âme
89 p
Man gör fem olika viner i Vacqueyras, två vita och tre röda, och det här vinet görs till största del med Grenache (50 procent) och resten cirka 40 procent Mourvèdre och tio procent Syrah. Druvorna vinifieras separat, främst för att de mognar vid olika tillfällen men också för att de behöver vinifieras på olika sätt. Gemensamt är de avstjälkas fullt och jäses med den naturliga jästen i cementtankar under knappt till drygt tre veckor beroende på druvsort och med två överpumpningar av skalkrosset dagligen. Därefter får vinet av Grenache mogna under tolv månader i cementtankar, medan de andra två vinerna får mogna i äldre ekfat. Precis som så många andra viner från södra Rhône har alkoholhalten landat på cirka 14.5 procent, men det är inget som direkt sticker ut.
Det här är ett vin som bjuder på mer elegans än kraft och mer saftig och kryddig rödfrukt från Grenache än den mörkare och kraftigare kryddigheten som de två andra sorterna skänker vinet. Det speglar den otroligt krävande och svåra årgången 2018 mycket väl – det här året spreds mjöldagg på ett sätt man aldrig tidigare hade sett och Grenache drabbades mer än de andra druvorna och gav i slutändan lite lättare vin. Men i gengäld elegant och otroligt lättdrucket. Smaken är knappt medelfyllig men ändå fint fruktig med en silkig textur, typiskt mjuk syra och en liten kryddighet mot slutet av smaken. Tack vare de lena tanninerna är det ett väldigt lättanvänt vin som passar till det mesta från sällskapsvin och småplock som ostar och charkuterier, till pizza och pastarätter med inslag av tomat och till lättare rätter av fågel, lamm och annat kött, gärna med en Medelhavstouche av vitlök och torkade örtkryddor. Servera det gärna i glas med bourgognekupa för doftutvecklingens skull och helst kring cirka 16–17 grader för störst fräschör.
Finns på Systembolaget, nr 90057 för 159 kr.