När Kloster Eberbach grundades år 1136 av cisterciensabboten Bernhard av Clairvaux och tolv av hans munkar var det framför allt Pinot Noir som planterades i de nya vingårdarna. Senare skulle Riesling komma att bli den dominerande druvsorten och också den som klostret rent vinmässigt skulle bli mest känt för (med det sagt gör man fortfarande väldigt bra viner av Pinot Noir).
Steinberger är det vackra och historiska klostrets största vingård. Den täcker 30.00 hektar, ligger alldeles intill klostret och har en mager stenjord med inslag av kvarts och skiffer. Dess betydelse för klostret och vingårdens långa historia kan inte misstas då den var omnämnd redan i början av 1200-talet och sedan dess alltid har hyllats för sitt utmärkta vin. Vingården var till och med så viktig att munkarna under 1700-talet lät anlägga en stenmur med flera kilometers sträckning runt om vingården för att skydda rankorna och druvorna från vilda djur och även tjuvar.
Rieslingvinet från vingården Steinberger har en dokumenterad hållbarhet. Jag har haft det intressanta och goda nöjet att prova flertalet årgångar som är 20–50 år gamla som har varit alldeles underbara och mer omfattande och djupgående provningar har visat att även viner från slutet av 1800-talet har varit fullt drickbara. De flesta av dessa gamla årgångar var i sin ungdom dock sötare än vad det här vin är, motsvarande spätlese och auslese, men man kan ändå räkna med att det här billiga vinet håller för lagring och positiv utveckling i minst tio till 15 år.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se
2019 Riesling Steinberger Trocken
90 p
Vita sommarblommor, limeskal, färskpressad lime- och citronjuice, en släng vita vinbär i sin syrliga charm och bakom det en kombination av ljusa saftiga persikor och den steniga jord som har fött det här vinet. Så kan man på ett målande sätt beskriva den här läckert och absolut kristallklart rena medelstora doften. Det är så här man vill att purunga viner av Riesling ska uppföra sig. Såklart skiljer sig inte registret av härliga druvtypiska detaljer i smaken, som är medelfyllig till kroppen men ändå påfallande lättsam, underbart frisk med citruslivlig syra och med en mineralitet som kittlar fint i sin sälta men fortfarande är balanserad av den charmerande frukten. Men eftersmaken är precis som etiketten lovar torr.
Druvorna kommer uteslutande från vingården Steinberger och på modernt och tekniskt fulländat vis har musten jästs vid låg temperatur med sin naturliga jäst i ståltankar och för att bevara maximalt renhet, druvkaraktär och fräschör har vinet inte gått igenom malolaktisk jäsning.
Drick vinet nu, gärna serverat vid svala tio grader men inte kallare, och då till maträtter av fisk och skaldjur som har en god syra att balansera vinets friska syra med. Rätterna bör vara lätta till som mest medelkraftiga och de kan gärna ha en sydostasiatisk influens med inslag av limeblad, citrongräs och lime och de kan också ha en ganska uttalad hetta. Just det här vinet vill dock inte se alltför att sötaktiga smaker i maten – för det är vinet nämligen alldeles för torrt.
Finns på Systembolaget, nr 79910 för 169 kr.