Fyndmässigt rött amforavin från Askaneli Brothers

Vad vet du egentligen om Georgien och deras unika viner? Under 2000-talet har det gamla vinlandet fått nytt liv, inte minst tack vare naturvinsfantaster som har intresserat sig för viner tillverkade i amforor. Den här traditionen har återupptagits och moderniserats och många av vinerna är idag rena och snyggt nyanserade. Här ett amforavin av landets mesta blå druvsort, Saperavi.

Georgien har en mångtusenårig tradition att jäsa både gröna och blå druvor i amforor av lera. De senaste decennierna har den traditionen fått nytt liv och idag gör man många utmärkta kvalitetsviner på detta ålderdomliga sätt.

Jag har tidigare skrivit om en äldre årgång av Saperavi Qvevri och det vita eller snarare orangea amforavinet av Rkasiteli Qvevri från firman Askaneli Brothers. Det orangea vinet har funnits i en bra bit över ett års tid och har hittat en ganska bred publik. Det är riktigt läckert och bjuder på fina toner av torkad frukt, kanderade apelsinskal, en viss fräschör och en underbart torr och diskret sträv smak tack vare den långa skalkontakten (vinet är jäst med hela druvklasar med stjälkarna och druvkrosset har legat kvar i vinet i tre månader). Det vinet kan verkligen kan rekommenderas och tack och lov finns årgång 2018 på Systembolaget (nr 2195 för väldigt fyndmässiga 128 kr).
Nu finns också det röda syskonet av den lokala druvsorten Saperavi på Systembolaget. Det görs på precis samma sätt, med hela druvklasar och lång skalkontakt. Med tanke på den enorma framgång som Rkasiteli Qvevri har haft i Sverige är det här ett välkommet tillskott i sortimentet. Bakom de försiktigt prissatta men i allra högsta grad autentiska georgiska amforavinerna står Askaneli Brothers, en ung firma som bröderna Askaneli etablerade i början av 2000-talet. De började dock inte från noll, vinet fanns sedan lång tid tillbaka i familjens traditioner men under den sovjetiska ockupationen av Georgien fanns det ingen möjlighet att arbeta för kvalitet. Tack och lov blev landet självständigt i april 1991 och därmed kunde det georgiska folket och bröderna Askaneli långsamt hitta tillbaka till sin egen kultur. Med det kom också vinodlingen sakta att styras in på klassiska och historiska vinstilar snarare än billigare och ofta lite söta volymviner för den sovjetiska marknaden. Idag gör Askaneli Brothers både klassiska viner jästa i ståltankar och den här typen av viner som är jästa i amforor.
Georgien är ett gammalt vinland. Här har man odlat och gjort vin i omkring 8 000 år och med allt rätt kan man därför säga att Georgiens är vinets verkliga vagga. Idag odlas vin på cirka 50 000 hektar och på den marken verkar nästan 1 100 vinproducenter, vilket faktiskt är nästan en tredubbling från 2016. Helt klart är det medvind i den georgiska vinindustrin. Majoriteten av vinerna är gjorda i så kallad modern europeisk stil, men de mest intressanta vinerna är de som jäses i amforor, så kallade qvevri.
Vill du läsa mer om Georgien och druvsorten Saperavi, hittar du mer djupgående artiklar under rubrikerna ”Vinregioner” (Georgien och dess amforaviner) och ”Övrigt om vin” (Fokus på druvsorten Saperavi) här på Vinlegender.

Importör i Sverige är Avec Sweden, www.avecsweden.se

2017 Saperavi Qvevri
89 p
Frukten är mörk och ganska intensiv, den drar åt mörka körsbär, björnbär och plommon, men här finns också en kryddighet som inte är helt olik den man kan finna i viner från Rhônedalen. Någon ek finns heller inte med i doft- och smakbilden, precis som i många sydfranska viner och flera viner från Rhône är det istället den där läckra försiktiga och komplexa tonen av cementtankar som hittas i doften och smaken. Cement eller lera? Jag antar att dofterna från de två materialen blir ungefär desamma, för någon tydlig skillnad har jag själv aldrig noterat.
Strävheten finns där och är ganska tydlig, annat vore konstigt med tanke på att skalkontakten i vinet under amfororna har sträckt ut sig över tre månader, men tanninerna är fint avrundade och väldigt eleganta. Skalkontakten har också medfört att det finns en fin nyans av just druvskal i doften.
Vinet är gott direkt ur flaskan, men än mer nyansrikedom och komplexitet träder fram efter en kort stunds luftning i karaff. Drick det gärna i glas med stor kupa och helst av typen bourgognekupa för att lyfta aromrikedomen ännu mer, och servera det vid cirka 18–20 grader. Du serverar till precis samma mat som viner från södra Frankrike, Ribera del Duero i Spanien eller viner från Toscana – för att nämna några typexempel – det vill säga medelsmakrika rätter av kött och vilt som gärna kan få ha något tillbehör med krämig textur för att ta hand om strävheten.
Finns på Systembolaget, nr 92197 för 159 kr