Innovativ bordeauxblend från Bodega Tapiz

För Argentina är Malbec lika självklar som asado, det grillade köttet. Den är landets i särklass mest planterade och hyllade druvsort och den hittas i både nyplanterade och riktigt gamla vingårdar. I många fall är den ensamspelare och producerar då världens fina viner av sin sort, men den förekommer också i klassiska bordeauxblandningar.

För ett par år sedan var Tapiz ett varumärke hos Fincas Patagonicas, numera är Bodega Tapiz en helt egen firma som kan stoltsera med ett trettiotal olika framför allt måttligt prissatta och mer eller mindre druvrena viner av Chardonnay, Torrontés, Sauvignon Blanc, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah och Pinot Noir. Dessutom gör man den cuvée som heter Estate Blend som är en blandning dominerad av Malbec med något mindre inslag av Cabernet Sauvignon och ännu lite mindre andelar Cabernet Franc och Petit Verdot som kommer från olika vingårdslotter i San Pablo Vineyard. Den ligger i distriktet Uco Valley knappt nio mil söder om staden Mendoza och dess ungefär 28 400 hektar stora vingårdar reser sig från 850 till strax över 1 500 meters höjd. Det finns ett par underområden i Uco Valley och av dessa är La Consulta, Vista Flores och Los Chacayes de mest kända.
Klimatet här är likt det i resten av Mendoza, soliga och varma sommardagar men svala nätter som bidrar till att druvorna bevarar full fräschör. Att nederbörden är liten, vanligen omkring 200 till 250 millimeter om året, gör att man måste bevattna vingårdarna för att rankorna ska frodas och skördeuttagen inte ska bli alltför små.
Inte nog med att det här är en bordeauxblend om än lite annorlunda eftersom Malbec är huvuddruva, man har dessutom anlitat den berömda vinmakaren Jean-Claude Berrouet (tidigare flera decennier på Château Petrus i Pomerol, bland annat) som konsult.
Malbec har odlats i vingårdarna i Mendoza sedan mitten av 1800-talet, men det var i den kvalitetsmässiga renässansen från mitten av 1990-talet som världen skulle bli varse om kvaliteten hos det argentinska vinet. I denna förändring skulle vinodlingen minska i areal i långsam men jämn takt med att kvaliteten sköt i höjden. Malbec är idag landets mest hyllade och också mest planterade druvsort. Den odlas på 21 200 hektar och passerar därmed sorterna Bonarda (17 200 hektar), Cabernet Sauvignon (16 200 hektar) och Syrah (10 800 hektar) med ganska god marginal. På femte plats kommer en grön druva, den aromatiska Torrontés. Det råder ingen tvekan om att Malbec trivs i Mendoza, där den på hög höjd har hittat en optimal växtplats med en slösande sol och en tunn luft som får druvans tjocka skal att mogna till oväntat finstilta tanniner.

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se

2020 Selección de Barricas Estate Blend
90 p
Det är verkligen inte bara Malbec som trivs utmärkt här upp i Mendoza – varje komponent i det här vinet drar fördel av den tunna luften, ymniga ljuset och utmärkta klimatet. Årets vin är gjort med cirka 40 procent Malbec, 36 procent Cabernet Sauvignon, 14 procent Merlot och tio procent Syrah – den senare det udda men trevliga inslaget. Druvorna kommer från stockar planterade år 2000 i vingården San Pablo som har en fin sand- och lerjord och ligger på cirka 1 350 meters höjd i Uco Valley. De skördades för hand i slutet av maj, vilket är sent på deras höst, och i vineriet sorterades de en andra gång innan de vinifierades var för sig i ståltankar med regelbunden överpumpning av skalkrosset. De olika basvinerna drogs sedan över till 225 liter stora franska ekfat, faktiskt uteslutande nya, för malolaktisk jäsning och lagring under sammanlagt 16 månader. Framställningen är minst sagt seriös och är betydligt vanligare för viner som kostar lite mer än vad det här gör.
Vinet är ungt och djupt purpurfärgat, medelfylligt till kroppen med en ganska generös och solmogen men absolut inte tung fruktighet, snarare djup och körsbärssaftig med den friska syra som vinerna från Mendoza alltid har och som vittnar om de svala nätterna här uppe på hög höjd. Att Malbec trivs utomordentligt väl i Mendoza märks också på de fina tanninerna, som trots att de egentligen är ganska myckna är fantastiskt finpolerade och i allra högsta grad njutbara redan nu. Av de nya ekfaten känner man mest en liten rostad och svagt kryddig känsla i slutet av smaken.
Det är ett vin att dricka redan nu, tack vare rikedomen gärna luftat i karaff en stund före det ska njutas eller åtminstone serverat i typisk bordeauxkupa vid cirka 18 grader för fräschör. Och gör som argentinarna – sätt fart på grillen eller stekpannan och ta fram något gott kött och gör en klassisk grillrätt … det är precis vad den här typen av gott vin skulle uppskatta.
Finns på Systembolaget, nr 91213 för 249 kr.