Läckert mousserande från engelska Exton Park

Även om man har gjort vin i England sedan medeltiden, är det först de senaste tio åren som vinerna har fått någon slags internationell berömmelse. Idag har framför allt de mousserande vinerna blivit populära och trendbarometern för dem pekar spikrakt uppåt. Ett av de bästa husen är Exton Park Vineyard.

Exton Park Vineyards i Hampshire. (foto: Exton Park Vineyard)

Om man tror att det engelska vinet i allmänhet och de mousserande vinerna mer i synnerhet är något av en dagslända bör man tänka om. Idag finns det faktiskt omkring hundra vinproducenter här i södra England och tillsammans gör de drygt tio miljoner flaskor mousserande vin om året. Och särskilt nytt är det mousserande vinet inte, redan 1984 gjorde Denbies sina första viner och 1988 började Nyetimber tillverka mousserande vin enligt den klassiska metoden från sina vingårdar i Sussex, som ligger i den något varmare östra delen vinodlingsområdet där omkring en fjärdedel av de engelska vingårdarna ligger. Sju år senare fick de sällskap av Ridgeway View som ligger i samma region. Fram till 2010 fanns det bara ungefär 550 hektar vinodling i England, tio år senare har den arealen vuxit till 1 840 hektar och den fortsätter att öka i takt med att de engelska vinerna vinner internationellt erkännande.

Exton Park Vineyards grundades av Malcolm Isaac som planterade sina första 4.85 hektar stora vingårdar i Hampshire år 2003. Idag har egendomen kommit upp i en areal om 24.30 hektar med en 2.02 hektar liten vingård planterad 2019 med Pinot Meunier som senaste. Precis som de andra firmorna som producerar mousserande vin här i södra England delar man i stort sett samma geologiska (krita) och klimatmässiga (soligt men svalt utan några direkta värmeböljor) som i Champagne. Att man dessutom har planterat Chardonnay, Pinot Noir och till mindre del Pinot Meunier och följer samma framställningsmetod gör att vinerna likhet med champagne kan vara slående.
I vineriet har man ett väldigt starkt kort, Corinne Seely har sin vinmakarbakgrund i Bordeaux där hon först arbetade på Château Lynch Bages och senare blev chefsvinmakare på Domaine du Chevalier. Innan hon kom till Exton Park Vineyard hade hon konsultuppdrag runt om i världen. Hon har i allra högsta grad varit delaktig i att designa vineriet, där man har små tankar som motsvarar varje vingårdslott. På så sätt kan man vinifiera allt separat och med det bättre anpassa jäsningen till varje lotts unika egenskaper. Satsningen hos Exton Park Vineyard är minst sagt stor och fokuserad på de små detaljerna.
Man gör idag en serie av mousserande viner med den här årgångslösa cuvéen som insteg, en blanc de blancs, en blanc de noirs och två rosé varav en är gjord uteslutande med Pinot Meunier.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se

NV Brut Reserve
92 p
Det här är en cuvée av cirka 60 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay, jästa var för sig i ståltankar. Precis som i Champagne är vinet gjord som en årgångslös cuvée där flera årgångar har blandats. I den här tappningen är 2013 basen och till den har man blandat in en till två år äldre årgångar. Här i England var man faktiskt först med just non vintage. Vinet har mognat på sin jästfällning i tre år innan dégorgering.
Provar man vinet blint är champagne den första vinstil man tänker på. Doften är lätt och riktigt elegant, svalt fruktig med nyanser av gula äpplen, vita vinbär och citrus och faktiskt mer märkt av kritjorden än av frukten. Den korta lagringen på jästen har bara bidragit till en försiktig nyans av brödighet och det hela är ytterst subtilt. Smaken är lika lätt och finstämd som doften, ungdomligt frisk och med en livlig mousse och den höga syran möts upp en dosage som ger den unga smaken en fin balans. Såklart dricks det här läckra mousserande vinet som champagne, till aperitif med tilltugg med en sötsyrlig smakbalans, men det är precis lika gott till eleganta fiskrätter med samma saltsyrliga smaksättning. Även om firman är ung och det inte finns någon större historik av mogna viner, känns det som att omkring fem till tio års lagring av det här vinet skulle göra det mer komplext. Prismässigt ligger det helt rätt till, blint gissat är man i Champagne och där är motsvarande prislapp snarare måttlig.
Finns på Systembolaget, nr 95085 för 369 kr.