Magiskt god Riesling från Weingut Leitz

Så länge jag kan minnas har jag sagt att man ska undvika att köpa tyska rieslingviner med engelska namn. Det grundade jag på namn som Blue Nun och Black Tower, med flera. Det var ett bra råd. Men så kom den magiskt skickliga vinodlaren och vinmakaren Johannes Leitz och saboterade det rådet – men det tackar jag gärna för. Hans viner är briljanta!

Tre saker är väldigt bra med det här vinet. För det första är det producenten, en av de bästa och mest pålitliga i regionen, för det andra är det vinet som sådant som är fantastiskt gott och i alla avseenden typiskt, och för det tredje är det priset som är på tok för lågt.
Johannes Leitz är en driven terroirist, en vinodlare med största fokus på varje vingårds unika förutsättningar och egenskaper. Han har sammanlagt 43 hektar stora vingårdsägor i flera av de finaste lägena i Rüdesheim i Rheingau, bland annat i Berg Schlossberg (1.17 hektar), Rosengarten (1.28 hektar), Berg Rottland (2.46 hektar), Berg Roseneck (1.36 hektar), Berg Kaisersteinfels (1.64 hektar) och Klosterlay (1.36 hektar). Från dessa gör han små volymer av utomordentligt fina vingårdsspecifika viner med distinkt känsla av sina respektive ursprung. Men så blir det små skvättar över från var och en av dem, oftast yngre delar av vingårdarna, och från andra små lägen och de används till hans alldeles för billiga ”enklare” viner.

Att det här vinet (främst från kvarts- och skifferjordar i Berg Rottland, Berg Roseneck och Bischofsberg) och vinet Dragonstone (från vingårdsläget Drachenstein, ska förtydligas) bär engelska namn kan man tycka vad man vill om, men sedan Johannes gjorde sin första affärsresa till USA för att marknadsföra sina viner har han blivit väldigt framgångsrik i USA. Det är därför inte konstigt att han har gett två av sina viner engelska namn, det är ett klokt sätt att flirta med (bland annat) den amerikanska publiken. Men så är också båda vinerna awesome!

Importör i Sverige är Johan Lidby Vinhandel, www.johanlidbyvinhandel.se

2018 Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken
91 p
”Det allra viktigaste med det här vinet är att det är väldigt bra, och såklart att det är väldigt typiskt för vingårdarna i Rüdesheim”, säger Johannes när jag frågar.
Och vad ska man svara på det påståendet? Det är ju precis exakt vad det är. Doften är ung och framför allt driven av frukt (årgången var solig och varm) som fina ljusa persikor, citron och citronskal, kvitten och vita vinbär, men det finns också en läckert stenig ton som nästan är lite skifferfet som vittnar om vingårdarnas steniga jordar. Den nästan stenrökiga nyansen blir särskilt tydlig efter en stunds luftning i glaset, eller i karaff om man så vill. Smaken är precis lika läcker, primärt fruktig med en charmerande touch av persikasötma precis när vinet träffar tungan, men den unga strama och uppfriskande syran och den kittlande mineralsältan tar snabbt över och ger vinet en tydlig struktur och absolut torr smak. Den typiska rieslingfetman som smakupplevelsen bjuder på blir en fin balans till stramheten. Eftersmaken är ovanligt väl sammansatt för ett så ungt rieslingvin och totalt sett är det här ett väldigt gott och välgjort vin – till ett pris som är svårslaget!
Drick vinet nu för fräschörens skull, eller om fem till tio års tid för en lite mer komplex doft och smak.
Finns på Systembolaget, nr 70626 för 159 kr.