Somrig rosé från Sancerre

På sommaren dricker man rosé, det är sedan länge en absolut självklarhet. Sedan rosévinstrenden fick grepp om oss för drygt två decennier sedan har Provence haft en ledande position i Frankrike, som är världens rosévinsland nummer ett sett till volym. Men det finns annan härlig rosé och Loire är ett pålitligt ursprung.

Pinot Noir, en viktig men kanske inte allmänt välkänd druvsort i Sancerre.

Loire är för de allra flesta synonymt med lätta, friska och mineraliska vita viner gjorda med Sauvignon Blanc och Chenin Blanc samt lätta till medelfylliga röda viner gjorda med Cabernet Franc. Och i ärligheten namn såklart också lite annat vitt, lite mousserande och även söta viner. Blickar man mer mot verkliga fakta hyser det ungefär 80 mil långa distriktet utefter floden Loire och dess biflöden omkring 42 000 hektar stor vinodling som fördelas över 33 appellationer och ett lantvinsområde (IGP) som alla har sina egna regler kring druvsorter och vinstilar. Därmed finns det många fler vintyper och uttryck i Loire än vad som är allmänt känt.

Bara ungefär 42 procent av vinet är faktiskt stilla vitt, medan 29 procent är mousserande i någon form. Rött vin står för 17 procent och rosévin faktiskt för lika stor del. Det som knappast är känt är att Loire tillsammans med Languedoc är näst största vinområde för rosévin i Frankrike – men Provence är som tidigare den allra största och mest populära rosévinsregionen.
Tar vi oss till appellationen Sancerre i den övre (inre) delen av den långa floddalen, är det vita vinet det överlägset mest omtalade. Här har druvsorten Sauvignon Blanc hittat ett stabilt fäste och vinet från Sancerre har blivit känt över hela världen för sin finess, friskhet, eleganta druvblommighet och struktur sprungen ur de mineralrika jordarna. Mindre känt är att det i det drygt 3 000 hektar stora vindistriktet också finns ungefär 595 hektar med Pinot Noir som sedan 1959 får ge både rosévin (i regel cirka 45 procent av den arealen) och rött vin (55 procent) att buteljera som Sancerre.

Producenten Fournier Père & fils har en snart 100 år lång historia här i byn Chaudoux centralt i Sancerre, det är bara tre år kvar till det stora kalaset (även om det var först på 1950-talet som man mer tydligt blev en vinproducent). Under sin existens har familjen Fournier inte bara sett hur det lantliga lilla området blev ett välmående vindistrikt, distinkt för druvsorten Sauvignon Blanc och ansett som ett av de bästa i världen för den, de har också sett området få status som appellation 1936. Firmans ungefär 60 hektar stora vingårdar är utspridda i de tre områden som har kommit att ses som underområden tack vare de olika jordarna; lerhaltig kalksten som ger något senare mognande druvor och struktur i vinet, flintajordar (de kallas lokalt för silex) som bidrar med friskhet och mineralisk spänst i vinet samt en i Loire ganska vanlig ljus vattenhållande hård jord som kallas tuffa (den har alltid använts för att byggs slott och hus med).

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se

2022 Sancerre Rosé Les Belles Vignes
88 p
Familjen Fournier gör såklart allra mest vitt vin och i toppen tre mer specifika viner från Sancerre, bland annat en specialbuteljering från Les Monts Damnés som är en av de allra mest kända och bästa vingårdarna i appellationen. Dessutom buteljerar de vin separat från de tre olika jordtyperna, vilket ger lika intressanta och lärande som goda upplevelser på temat terroir. För att sluta cirkeln och visa hela registret var Sancerre är och kan vara, gör man också lite röd Sancerre med 100 procent Pinot Noir (som i stilen påminner om de röda vinerna från området utanför svala Chablis) och denna rosé.
Vinet görs med Pinot Noir från mellan tio och 30 år gamla stockar som växer i flintajordar, som är en naturlig del i pinotvinets mineraliska fräschör. För största finess har druvorna skördats tidigt om morgonen, avstjälkats fullt och sedan krossats lätt med några timmars skalkontakt. Den rosa musten har sedan jästs i ståltankar vid låg temperatur och vinet har sedan mognat i tankarna fram till senvintern och buteljerats lagom till vårens rosévinssug.
Färgen är vackert rosaröd och något djupare än snittet dagens roséviner och rent doftmässigt är vinet lite mer åt det bärintensiva och fruktiga – vilket läggs på pluskontot. Är man van vid roséviner med Pinot Noir känner man igen de somriga röda bärtonerna som har inslag av röda äpplen och blodcitrus och om vinet inte är för kallt (cirka åtta eller hellre tio grader är perfekt) finns det också en liten kritig jordkänsla i doften som är trevligt aptitlig. Som vanligt är roséviner av lättare slag och så ska de vara, lätta att dricka och uppskatta utan krångliga kanter av tanniner och ekfat, och här finns det en textur som skapar lenhet och en syra som lyfter smaken mer än i de roséviner som kommer från vingårdar längre söderut. Om många roséviner från Loire har blivit allt fruktsötare (till och med restsötma) för att charma publiken, är det här vinet helt torr. Och gott. Köp ett gäng, lägg på kylning och låt dina vänner förstå hur gott det är med roséviner från Loire.
Finns på Systembolaget, nr 93760 för 169 kr.