Son Mayol, en stjärna på Mallorca

På Mallorca har man en månghundraårig vinkultur som för många vindrickare är ganska okänd. Idag finns det 70 bodegor som gör vin från knappt 2 000 hektar vingård. Hälften av vingårdsarealen ligger inom appellationerna Binissalem norr om Palma de Mallorca och i Pla i Llevant på öns östra del. Framför allt odlas lokala gröna och blå druvsorter, men det finns också viner i internationell stil här.

Vinlistan

2018 Vin Blanc / 91 p
2016 Premier Vin / 92 p
2015 Premier Vin / 92 p
2016 Grand Vin / 95 p
2015 Grand Vin / 94 p

(scrolla ner till alla provningsnoteringar)

Det finns flera riktigt bra vinproducenter på Mallorca, de allra flesta små och ambitiösa med större fokus på lokala druvsorter än på viner gjorda med internationellt storlagen kvalitet. Bodega Son Mayol är ur den senare aspekten den mest lysande stjärnan på Mallorca. Man har 25.00 hektar stora vingårdar som fördelas över 35 olika lotter med varierad exponering och olika jordar (kalksten, kalkstenslera, lera, lerskiffer och sand) och det genererar en mångfald som bidrar till vinernas komplexitet.
Med tanke på Spaniens rika druvflora skulle man lätt kunna tro att den schweiziska affärsmannen Gregory Hirschmann skulle ha valt att satsa på modernt framställda kvalitetsviner av de på Mallorca tongivande lokala druvsorterna Mantonegro och Callet. Så gjorde han inte. Istället låg ambitionen på att göra viner i internationell toppklass och inspiration och ambition hämtades därför från Bordeaux. Han valde således att åren 2007 och 2008 plantera sina första vingårdar med Cabernet Sauvignon och Merlot.
De första vinerna gjordes 2014 och eftersom egendomen ligger utanför appellationen Binissalem och vinstilen och druvsorterna inte är typiska för området, etiketteras vinerna med Vi de la Terra Mallorca som ursprung. Men vem bryr som ”enklare ursprung” när innehållet i flaskan är precis allt annat än enkelt.

En av de mest betydande faktorerna i vinernas förträffliga kvalitet har sedan starten legat i vinmakandet. Redan innan Bodegas Son Mayol såg dagens ljus var den legendariska vinmakaren Patrick Léon djupt involverad i allt från plantering av vingårdarna till konstruktionen av vineriet och såklart inriktning på vinstil och kvalitet. Patrick föddes 1943 i Bordeaux och utbildade sig där till oenolog, arbetade från 1972 som ansvarig vinmakare på Château Lascombes och var sedan mellan 1984 och 2003 chefsvinmakare på Château Mouton-Rothschild i Bordeaux. Han var också tongivande i framställningen av de exklusiva vinerna Opus One i Napa Valley och Almaviva i Chile. År 1995 köpte han Château Les Trois Croix i Fronsac i Bordeaux där han på senare år gjorde vinerna tillsammans med sin son Bertrand. Fram till sin död 2018 kom han att lyfta Bodega Son Mayol till en fantastisk firma, den allra bästa på ön. Sonen Bertrand har nu tagit över rollen som vinmakare och har den tillsammans med Marie Barbé, också hon född i Bordeaux, som har varit med i projektet sedan början.
Vineriet är nybyggt (2016) och såklart toppmodernt och byggt enligt principen gravitation och minimal miljöpåverkan, med nya små och medelstora halvöppna jäsningstankar av fransk ek och väl tilltagna arbetsytor.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se

2018 Vin Blanc
91 p
Även om inspirationen på Bodegas Son Mayol till största del har hämtats från Bordeaux, är det här vinet något annat. Huvuddruvan är förvisso Sauvignon Blanc, men här finns också ett inslag av den mer fruktiga och syramilda Viognier. Druvorna har pressats långsamt i hela klasar och musten fick sedan jäsa i en kombination av nya och äldre franska ekfat, i vilket vinet sedan fick mogna på jästfällningen under åtta månader.
Det spontana intrycket är att vinet borde vara ganska bordeauxlikt, men riktigt så är det inte. Druvsortens gräsiga nyanser har mattats av i medelhavssolen och vinet bygger istället på en lite fetare citrusskalsnyans och en försiktig blommighet som hör Viognier till. Någon direkt känsla av ekfat står inte att finnas, annat än en diskret vaniljnyans och framför allt den avrundande textur som fatlagringen bidrar med. Kroppen är medelfyllig, mjukt texturerad och hyggligt frisk – inte som en vit bordeaux, men ändå fräsch – och med en god längd. Det är ett vin att njuta av idag och de kommande sju åtta åren, skulle jag tro. Servera det till stekta fiskrätter och halstrade skaldjur och till mildare rätter av kyckling och kalv som hellre får ha ljusare såser än smakrikare mörka fondsåser. Ge gärna vinet en halvtimma i karaff.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 79754 för 439 kr.

2016 Premier Vin
92 p
Premier Vin är firmans ”andravin” med Grand Vin som det större numret. Det är tänkt att vara mer lättdrucket och framför allt drickfärdigt direkt vid lansering, därför byggs det utifrån Merlot med Cabernet Sauvignon som strukturerande komponent, precis enligt samma idé som årgång 2015. Den här årgången är i grunden lika fin, klassiskt elegant på bordeauxmanér men med en lite sötare och mer koncentrerad fruktighet och med en ekfatskaraktär som är ypperligt väl integrerad. När vinet får lite luft upplevs det än mer förfinat och elegant och med tanke på hur stilfull årgång 2015 är kan man räkna med att det här vinet gärna kan få något till ett par års tid i flaska för att nå en mer fulländad balans. Smaken är medelfyllig och precis som doften antytt fint fruktig – helt naturligt eftersom vi är i Medelhavet – men det finns också en fräschör och en känsla av den slankhet som vinerna i Bordeaux alltid har. Just nu noterar man en liten ekfatsbitterhet mot slutet av smaken, den kommer att lägga sig med ett till ett par års lagring. Blint hade vinet nog ändå placerats i Bordeaux, med betoning på druvsorten Merlot och mest troligt från en årgång som har bjudit på lite mer sol än i snitt. Det här är ett utmärkt andravin att njuta av nu och de kommande tio åren.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 74411 för 439 kr.

2015 Premier Vin
92 p
Den här årgången är en liten aning mer elegant och gräsigt nyanserad än vad 2016 är, men det beror troligen mer på att vinet har fått ett års ytterligare lagring och med det tappat lite av sin mest ungdomliga fruktsötma. Om det nu är till någon fördel i bedömningen upplevdes vinet lite mer bordeauxlikt och på så sätt mer klassiskt, men precis som 2016 är det en liten aning djupare i både doften och smaken. Kroppen är medelfyllig och påfallande elegant, det finns en god fruktighet i stil med den man finner i årgång 2016, men också en lite större fräschör och en lite större mineralisk energi. Det är gott att dricka redan nu, men det är fortfarande ett ungt vin som kommer att vinna än mer nyansrikedom och komplexitet med de kommande årens utveckling.
Årets cuvée utgörs av cirka 65 procent Merlot och 35 procent Cabernet Sauvignon, en cuvée som till skillnad från toppvinet Grand Vin signalerar att vinet är tänkt att drickas tidigare. En annan skillnad är också att det här vinet till två tredjedelar har mognat i 225 liters ekfat som till viss del var nya och resten ett par år äldre, och en tredjedel i ståltankar.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 70471 för 439 kr.

2016 Grand Vin
95 p
Den här årgången är gjord med 70 procent Cabernet Sauvignon och 30 procent Merlot. Efter jäsning har vinet mognat under tolv månader i 225 liters franska ekfat som till ungefär 60 procent var nya. Doft och smak hör verkligen ihop med vinets namn, det här är grand vin på riktigt. Nog för att det har mer sol och värme i frukten mot vad stora viner från Bordeaux har, men känslan av bra bordeaux från ett ambitiöst slott och något varmare årgång är verkligen påtaglig. Det finns en läckert grusig nyans i doften som inte står vinerna från Médoc efter, en finess som ger fräschör och lätthet i doften, men det finns djup och seriositet som verkligen visar på den höga ambitionen. Smaken går i samma tecken även om frukten känns lite mer solmogen och nästan lite amerikansk och ekfaten fortfarande är lite sötaktiga med nyanser av vanilj och kokos. Ger man vinet fem sex år kommer fatsmaken rundas av och integreras, just nu är den en liten aning för uttalad. En timma i karaff visar vägen och då blir fräschören också mer tydlig i vinet. Av de två årgångarna grand vin är det här den lite mer eleganta och i båda fallen är vinerna drickmogna nu även om både årgångarna kommer att vinna alltmer finess med åren – och då kommer nog betyget att lyftas också. Priset är mycket väl motiverat, ett vin på samma kvalitetsnivå från Bordeaux, Bolgheri eller Napa Valley hade kostat 25–50 procent mer.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 74409 för 599 kr.

2015 Grand Vin
94 p
Vinet är också gjort med förhållandet 70 procent Cabernet Sauvignon och 30 procent Merlot och precis som jämförelsen mellan vinerna från 2016 är det här ett både mörkare och tätare vin än 2015 Premier Vin. Frukten drar åt blåbär och björnbär med en lite större solmognad och koncentration än och det är också lite tätare och solvarmare än vad årgång 2016 år. Det har också ett lite större uttryck av ekfaten (söt vanlig, kakao och en lätt rostas nyans) och känns både större och mer seriöst strukturerat. Om Premier Vin rent allmänt och 2016 Grand Vin lite mer specifikt känns mer bordeauxlikt uppför sig det här vinet som en mellanting mellan Napa Valley (kraften, frukten, kroppen) och Bordeaux (fräschören, finessen, tanninerna). Under de drygt två timmar vinet stod i glaset vid den här provningen höll det sig närmast identiskt hela tiden – här krävs både en ordentlig luftning eller två till fyra års vidare lagring innan de finaste nyanserna träder fram. Vinet gränsar till högre betyg och kommer högst troligt få det när den första mognaden börjar infinna sig om ungefär fem år från idag.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 71431 för 589 kr.