Söt röd sommarcharmör från Kracher

Frånsett en del starkviner från framför allt Portugal och Frankrike samt Recioto della Valpolicella och det än mer sällsynta italienska vinet Aleatico, brukar söta viner sällan vara röda, eller för den delen rosa. Men de finns, såklart, och här är ett alldeles underbart sött rosa vin att njuta av till sommarens jordgubbar och bär.

Gerhard Kracher för den söta traditionen vidare – med fanan i topp.

Rosenmuskateller hör verkligen inte till de kända druvsorterna. Det är en sällsynt sort inom den stora och omfattande familjen Muscat, en av de äldsta druvfamiljerna i världen, men särskilt mycket mer än ett par hundra hektar finns det inte av den, totalt i hela världen. Moscato Rosa är det ursprungliga namnet på denna till en början norditalienska druvsort som är omnämnd första gången i slutet av 1800-talet. Studier av muskatfamiljen har visat att det finns tre varianter av den här sorten med en av dem upptäckt i Trentino, en i Breganze och en i Belgrad. Den senare skiljer sig genom att den snarare verkar vara en rosa mutation från den gula Muscat Blanc à Petit Grains. Omkring 85 procent av all Moscato Rosa hittas idag i Alto Adige i norra Italien och därifrån har den i liten skala spridit sig norröver.
I Österrike finns den knappt, endast en handfull vinmakare gör vin med den, men den har ändå ett eget namn här – Rosenmuskateller. Även om det är en rödpigmenterad druvsort verkar namnet ”Rosa” och ”Rosen” snarare ha att göra med druvsortens läckra rosenaromer att göra än med druvsortens och vinets rosaröda färg. Sorten knoppas och mognar medelsent och undslipper därmed oftast vårfrosten i lite svalare vingårdslägen, men den drabbas oftast av måttlig fruktsättning vilket gör att skördarna blir lite mindre. Tack vare att det är en tunnskalig druvsort kan den lätt angripas av botrytis och därigenom ge utmärkta söta viner.

Den välrenommerade firman Kracher ligger i byn Illmitz på den östra stranden av den stora stäppsjön Neusiedlersee (som mest drygt en meter djup), där man är särskilt kända för sina sent skördade söta viner. Firman grundades 1969 och blev med tiden en av världens främsta inom söta viner. Sedan grundarens son Alois gick bort i cancer 2007 har sonen Gerhard tagit över och gör från familjens cirka 20 hektar stora vingårdar precis lika fina viner.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se

2019 Red Roses Rosenmuskateller Beerenauslese
94 p
Druvorna till det här vinet kommer från en liten vingårdslott med kalkrik lerjord och de skördades sent på hösten då de hade angripits av botrytis. Efter långsam pressning jäses musten i små ekfat, cirka 65 procent nya och resten ett år gamla och det färdiga vinet har en alkoholhalt på cirka 11.0 procent och en restsötma på närmare 250 gram per liter.
Att göra röda viner med botrytisangripna druvor är svårt eftersom svampangreppet bryter ner både skalens tjocklek och färgpigment (Kracher gör dock utomordentligt fina söta röda viner på så sätt), däremot är det lättare att göra den här typen av rosa viner. Till utseendet är vinet vackert klarrosa med ett svagt gyllene inslag. Doften är medelstor och läckert fruktig med en känsla av gulröda aprikoser och blodcitrus och nog finns det en finstämd rosenparfym mitt i allt detta. Smaken är ungefär medelfyllig och förföriskt söt med en silkig och nästan viskös textur och en syra som inte riktigt är frisk men ändå ger en utsökt balans och ett lyft till smaken. Det är minst sagt fantastiskt gott – och ett unikt vin som bör köpas, men det finns bara 1 060 flaskor tillgängliga!
Njut av det kylt, cirka åtta till tio grader i glas med medelstor kupa. Det är det absolut perfekt vinet till sommarens bärdesserter och egentligen till andra mer eleganta desserter gjorda med ljus choklad och röd frukt och till citrusdominerade desserter.
Finns på Systembolaget, nr 92725 för 229 kr (37.5 cl)