Två utmärkta viner från Acumen

Det finns idag omkring 900 vinmärken i Napa Valley och det är oerhört svårt att hålla dem alla i minnet. Till de mindre kända hör Acumen, en vinfirma som förvisso bygger på en välkänd vingård men som i sin nya regi skriver 2012 som första årgång. Det är således inte så märkligt att man ännu inte har gjort sig ett stort namn.

Man får ta sig högt upp i Atlas Peak, en av fem bergsappellationer i Napa Valley (den här i sydöstra delen), för att i en vacker men undanskymd dalgång hitta de 47.00 hektar stora vingårdar som utgör Acumen Vineyards. Mer berömd är den omgivande Stagecoach Vineyard som i ett par årtionden under ledning av familjen Krupp och flera toppvinmakare som köpte druvor härifrån blev känd som en av de finaste vingårdarna i Napa Valley. Sedan ett par år tillbaka ägs just den vingården av familjen Gallo och det är fortfarande oklart vad de ska göra för viner härifrån.
Acumen Vineyards grundades sedan den kinesiska affärsmannen Eric Yuan köpte en stor vingård och en egendom här uppe i dalgången. Ambitionen var redan från början hög och man anlitade därför den franska vinmakaren Denis Malbec för att överse omplanteringen av vingården och än mer framställningen av vinerna, som är ett tiotal till antalet med serien Peak som de finaste vinerna. Denis gjorde ett fantastiskt jobb med årgångarna 2012 till 2015, men efter att han omkom i en bilolycka våren 2016 ersattes han först av Steve Matthiasson, som inte lyckades särskilt väl här, och därefter av den skickliga danskättade Henrik Poulsen som numera också är vinfirmans manager.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se

2015 Mountainside Cabernet Sauvignon
91 p
Det här är en cuvée av 86 procent Cabernet Sauvignon, åtta procent Cabernet Franc, sju procent Merlot, fem procent Malbec och fyra procent Petit Verdot som kommer från de två egna vingårdarna Attelas Vineyard och Edcora Vineyard uppe i Atlas Peak. Vinet har mognad under 18 månader i helt nya franska ekfat. Doften är mörkt fruktig, läckert vinbärsnyanserad med viss solsötma (årgången är typiskt kalifornisk – och väldigt bra), här finns också en liten ton av ekfaten och en fint gräsig och elegant fräschör. Med luft vinner vinet parfym och finess och det är ett vin som rekommenderas minst 15 eller hellre 30 minuters luftning innan det serveras. Smaken är medelfyllig, lent fruktig och underbart frisk med en nyanserad druvkaraktär, tydliga men fina tanniner och en mycket väl sammansatt eftersmak. Drick vinet nu, då efter en stunds luftning, eller de kommande 10–12 åren.
Säljs genom restaurangsortimentet eller privatimport, ca 425 kr.

2013 Peak Cabernet Sauvignon
94 p
Peak är firmans toppvin – det märks i nivån av komplexitet i doften och smaken – och 2013 var den första årgången man gjorde av det. Den här årgången gjordes vinet av 97 procent Cabernet Sauvignon, två procent Petit Verdot och en procent Merlot och det blev totalt 7 200 flaskor som kom ur de helt nya 225 liters franska ekfaten efter 18 månaders lagring. Grunden i doften är densamma som i Mountainside, men det är mer elegant sammansatt och finare i alla avseenden, dessutom noteras en liten jordig mineralitet som bidrar till finessen. Ekfaten är ytterst väl integrerade, så brukar det börja bli efter fem sex år, och redan nu är vinet fullt njutbart. Det vinner dock på en stunds luftning och dekantering är absolut att rekommendera. Smaken är medelfyllig, mjukt texturerad och ganska rik, men med god fräschör och fina (om än tydliga) tanniner som i sammanhanget känns mycket väl polerade. Eftersmaken dröjer sig kvar i en minut eller så och det här är riktigt gott.
Sedan 2014 gör man två versioner från de två vingårdar man äger, Peak Attelas Vineyard och Peak Edcora Vineyard.
Finns på Systembolaget, nr 95677 för 895 kr.

Vinmakaren Denis Malbec.