Underbart friskt mousserande från Baskien

Spanskt mousserande vin är nästan helt synonymt med cava och sedan några år tillbaka den högre och med strikt definierade typen corpinnat. Ungefär 95 procent allt sådant vin görs i Katalonien med betoning på vinområden strax utanför Barcelona. Resten av cavan och alla andra mousserande viner kommer från andra vindistrikt och bland dem.

Juan Carlos Lopez de Lacalle

Toppfirman Bodegas y Viñedos Artadi började göra cava 2013 och såklart gjorde de den i hemdistriktet Rioja. Till det vinet använder man sig av den syrafriska gröna druvsorten Viura, densamma som är den dominerande cavadruvan Macabeo i Katalonien. Deras Cava Brut Vintage kommer från ett par måttligt avkastande vingårdar (cirka 45–50 hektoliter per hektar) och det intressanta är att man har låtit musten kallmacerera i ståltankar med skalen en tid innan den första alkoholjäsningen för att öka struktur och komplexitet i vinet. Efter den andra jäsningen i flaskan har vinet fått mogna med jästen i 22 månader, mer än dubbelt så mycket som reglerna för cava. Det är bara en av detaljerna som bekräftar den höga ambitionsnivån här. En annan ligger i ett högst intressant samarbete.
”Eftersom vi inte har någon tradition att tillverka mousserande viner inledde vi ett samarbete med Raphaël och Vincent Bérêche i Champagne, en av de producenter som gör den stil på champagne som vi uppskattar”, berättar Juan Carlos Lopez de Lacalle som grundade Bodegas y Viñedos Artadi för över tre decennier sedan.

Många baskiska vingårdar ligger i direkt närhet till den svala kusten.

Det mousserande initiativet innefattar också ett betydligt mer unikt och faktiskt bättre vin, Izar-Leku. Det kommer från Baskien och görs med två baskiska druvsorter som alltid annars ger den lokala vitvinsstilen txakoli, ett vin med måttlig alkoholhalt och lätt kropp av sval frukt och med en syra som gör smaken verkligt aptitretande. Har du inte provat den här typen av vin förut, tänkt dig Portugals vinho verde, ungefär.
Det verkar föreligga mycket förvirring om vad den nordspanska eller kanske mer troligt sydfranska druvsorten Hondarrabi Zuri egentligen är. Ett sätt att närma sig druvsorten är att utgå från den blå Hondarribi Beltza som har sitt ursprung i den del av norra Spanien som kallas Baskien. Den har fått sitt namn efter staden Hondarrabi i provinsen Guipúzcoa, nära gränsen till Frankrike, men den går ofta under namnet Txakoli eller Chacolí som snarare är namnet på det lätta och friska vin den ger. Det är inte ovanligt att den är samplanterad med Cabernet Franc, vilket genom historien har lett till att de två sorterna ofta förväxlas, och studier av DNA har visat att det faktiskt finns ett släktskap mellan dem, om än långsökt sådant. Det har också visat sig att Hondarrabi Beltza och druvsorten Fer har korsat och bildat den druvan Gros Cabernet. Det har namnet till trots visat sig att den gröna druvsorten Hondarrabi Zuri, inte är en färgmutation av Hondarrabi Beltza. Idag är Hondarrabi Zuri den viktigaste gröna druvsorten för det baskiska vinet, men ingen annan än Artadi gör mousserande vin av den. Årgång 2015 var den första och numera gör man cirka 20 000 flaskor av vinet.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se

2016 Izar-Leku Hondarrabi Zuri
91 p
Det här vinet är gjort i samarbete med vinodlarfamiljen Zapipain som har hjälpt Juan Carlos att plantera 3.75 hektar vingård för projektet. Bakom etiketten hittar man ungefär 90 procent Hondarrabi Zuri och tio procent Hondarrabi Beltza. Precis som cavan görs vinet enligt den traditionella metoden med en andra jäsning i flaskan följt av 30 månaders lagring på jästen innan dégorgering.
Till en början ter sig doften påfallande svalt fruktig och till och med något neutral, i alla fall när vinet serveras kylskåpskallt – men efter ett par minuter börjar det växa upp en underbar brödighet från jästlagringen, en somrig blommighet och en frisk fruktighet med nyanser av citronskal som mer hör druvorna som sådana till. Den mer generösa frukt som hör majoriteten av all cava till finns inte här, heller inte den kritiga jordighet som hittar i champagne. Det här mousserande vinet ligger någonstans mitt emellan, och det är härligt friskt och elegant. Smaken är lätt till medelfyllig men ganska intensiv, friskt gulfruktig och absolut torr med en underbar frisk syra och livlig smak med en rätt läcker sälta mot slutet av smaken. För närvarande är vinet ungt och något återhållet, doften är mer uttalad än smaken, men ger man vinet ett eller kanske två års vidare lagring kommer troligen smaken att bli ännu läckrare än idag. Servera inte detta mousserande vin för kallet, låt det bli åtminstone tio grader, kanske rent av tolv. Servera vinet blint och låt dina gäster gissa på ursprunget … det kan bli väldigt intressant.
Finns på Systembolaget, nr 92584 för 269 kr.