Utmärkt Gran Reserva från utmärkta Marqués de Riscal

En gång i tiden var gran reserva från Rioja bland de finaste man kunde dricka. Sedan öppnade världen upp sig och blev, för de flesta vindrickare, både mycket större och mer varierad. Efter en tid i skuggan står klassiska riojaviner återigen på innelistan. Och vinet från Bodegas Marqués de Riscal är definitivt värd att köpa.

Att Bodegas Marqués de Riscal är en av de äldsta firmorna i Rioja, grundad redan 1860, kan möjligen ligga dem lite i fatet. Framför allt något mer vinkunniga personer verkar att tro att det leder till viner i gammaldags stil och att den gamla riojastilen är lite förlegad. Inget kan vara mer fel. Nog för att man har en 170 år gammal tradition och att man räknas till de mest klassiska firmorna (tillsammans med Bodegas La Rioja Alta, Bodegas Marqués de Murrieta, Bodegas Lopez de Heredia och CVNE, för att nämna några), men här har tiden verkligen inte stått stilla. Det blev inte minst tydligt när det femstjärniga hotellet med en sedermera enstjärnig restaurang i modern stil, designad av den berömda arkitekten Frank O Gehry, stod klart att öppnas i oktober 2006. Här är allt ultramodernt och den futuristiska och färgsprakande byggnaden lämnade ingen oberörd. Den här delen av Bodegas Marqués de Riscal är absolut värd att besöka och ännu hellre uppleva.

För den vinintresserade är det dock vingårdarna och vineriet som är mest betydelsefullt för att förstå firmans kvalitet. Idag har man ungefär 550 hektar stora egna vingårdar samt arrenden på ytterligare 970 hektar, det är således en stor firma. Redan när firman grundades i mitten av 1800-talet var man en föregångare och lät lagra sina viner i små ekfat precis som man gjorde i Bordeaux. Här i Rioja var traditionen snarare att lagra vinerna i tinajas, stora amforaliknande terrakottatankar. Det väckte såklart uppståndelse. På 1900-talet har just ekfatslagringen mer än något annat kommit att bli en symbol för det typiska Rioja, och det klassiska. En annan sak som tidigt utmärkte firman var att markisen blev den första i Rioja (och en av de första i Spanien) att använda sig av Cabernet Sauvignon. Också det var inspirerat av Bordeaux. Fortfarande idag använder man Cabernet Sauvignon och framför allt till sitt toppvin Baron de Chirel, skapat 1986 och då ett av de första exklusiva toppvinerna i Rioja som inte var en gran reserva.

Vinframställningen har alltid legat i framkant och även om man idag fortfarande ses som en klassisk producent och inte hör till modernisterna, har detaljerna i odling och framför allt vinifiering moderniserats avsevärt. År 1995 blev man den en av de allra första i Rioja att använda sorteringsbord (bara Artadi och Bodegas Rémirez de Ganuza var före) för att höja kvaliteten. Sedan dess har utvecklingen fortsatt framåt.
År 2000 invigdes ett helt nytt toppmodernt vineri där man har 151 stora rostfria ståltankar om 250 hektoliter, i vilken musten jäses med skalen under temperaturkontroll och noggrann dataövervakning. Efter jäsning tappas det självavrunna vinet av och druvskalen ges en tre timmar skonsam press i nytillverkade korgpressar i trä, en utveckling som visar att man håller sig till klassiska metoder men använder sig av modern utrustning. Pressvinet hålls separat, men används om man anser att kvaliteten är godtagbar. En mindre mängd must jäses i tankar av cement, också det ett val för att maximera karaktär och kvalitet. Efter avslutad jäsning faller vinet ner en trappa för malolaktisk jäsning i någon av de 76 stora tankarna.
I takt med att kvaliteten konstant har förfinats lät man 2011 inreda ett helt nytt vineri för sina bästa viner i det hus där det allra första vineriet låg. Här har man 26 jäsningstankar av fransk ek från tunnbindaren Nadalie, 14 av dem med en kapacitet på 14 000 kilo druvor och tolv med en kapacitet på 8 000 kilo druvor. Dessutom har man ett par små ståltankar för mikrovinifiering av enskilda små vingårdslotter. I en intilliggande del av byggnaden har man ett stort antal ekfat, främst franska, som ligger i lager om två i långa gallerier. Totalt finns här omkring 37 000 ekfat, 225 liter stora och både franska och amerikanska. De franska används företrädelsevis till de exklusivare vinerna, medan de amerikanska till större del används till vinerna på nivån crianza och reserva.
Den totala kapaciteten i det nya vineriet är omkring sex miljoner buteljer, men i början av 2000-talet låg produktion uppgår endast till drygt fyra miljoner buteljer.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se

2014 Gran Reserva
92 p
Även om årgång 2013 rankas som bra och 2013 Gran Reserva är ett riktigt bra vin, är det ändå ett lyft i djup, fruktintensitet och struktur med årgång 2014. Redan doften vittnar om att årgången är ett steg upp, den är förvisso bara medelkraftig men ypperligt fint aromatisk med alla mörka fruktnyanser man förväntar sig i en klassisk rioja. En liten kalkjordig nyans finns också här precis som en finstämd ekfatnyans (30 månader i franska ekfat, 225 liter stora och delvis nya), men allt sitter väl samman och en rättvis beskrivning av vinet är att det har en tydlig känsla av sitt ursprung, är klassiskt men verkligen inte rustikt och traditionellt. Smaken känns än mer modern, rikare än vanligt och med en generös fruktighet som bjuder på toner av mörka bär och som vanligt i vinerna från Rioja Alavesa finns det både en fin mineralitet och en god syra. Det är positivt, för årgången har klockat in på hela 15.0 procent alkoholhalt, något man inte tror att vinerna från klassiska vinhus ska göra men framför allt inte känner tack vare fräschören i smaken. Att vinet nu är snart sju år gammalt bidrar delvis till att tanninstrukturen är finlemmad och ger en utmärkt balans till frukten.
Mitt i den moderna kraften är det här ett klassiskt vin som har en dokumenterad potential att lagras. Både 20 och 30 år gamla årgångar har varit ypperligt drickbara med både frisk spänstig fruktighet och lagrings- snarare än tydliga mognadstoner. Till och med 50 år gamla årgångar har varit fullt njutbara, men såklart mer tydligt märkta av ålder. Söker man mer komplexitet är lagring i åtminstone fem år till att rekommendera. Nu behöver man såklart inte lagra vinet vidare, det dricks med stor behållning idag. Servera det gärna vid cirka 18 grader för finast balans och gärna efter en kort stunds luftning.
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 71346 för 359 kr.