Valpolicella till fyndpris från Allegrini

Allegrini är en av de bästa firmorna i Valpolicella. Det arbetar med druvor från det bästa klassiska området för Amarone della Valpolicella och följer traditionella metoder för torkningen, men är omtalade för att göra viner med modern hög standard. Denna strikta kvalitetshållning genomsyrar hela produktionen – såklart är också deras Valpolicella Superiore ett riktigt bra vin.
02

Det är rätt lustigt hur många märkliga fördomar det finns i vinvärlden, som att vinerna från Beaujolais måste drickas unga, vilket inte är sant eftersom de bättre kan lagras i långt över tio år, eller mer. Eller att vinerna från Barbaresco och Barolo är kraftiga, vilket heller inte är sant eftersom de snarare är eleganta men har en fast tanninstruktur. En tredje fördom är att chablisvinerna är ståliga, vad det nu betyder, de är snarare mineraliska med textur, i alla fall alla bättre viner som oftast jäses i äldre ekfat. Och fördomen att vinerna från Valpolicella är lätta och saftiga och egentligen aldrig seriösa känns också gammaldags. Visst finns det sådana viner (de billigaste) i Valpolicella, men de traditionella druvsorterna kan ge en hel del djup fruktighet och till och med kraft och i händerna på en så kompetent och imponerande firma som Allegrini är det såklart annat ljud i skällan.
Det här vinet görs med cirka 70 procent Corvina, 25 procent Rondinella och fem procent av den mörka och kryddiga sorten Oseleta från vingårdar med sydostlig exponering på sluttningar som reser sig från 180 till 280 meters höjd i den klassiska zonen. Vinet är jäst i ståltankar och sedan lagrat under tolv månader i lika delar slovenska botti och 225 liters franska ekfat.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se

2018 Valpolicella Superiore
90 p
Färgen är djupt körsbärsfärgad och två och ett halvt år efter skörden är vinet fortfarande ungt. Doften är medelstor och verkligen inte lättfruktig eller tunn – här finns djup och en god mörk körsbärsfrukt med en viss kryddighet, ett uns av fatkänsla, en nyans av mandelkärna och till och med något som kan beskrivas som komplexitet. Mycket av fruktdjupet i doften går igen i smaken, men här lyfter syran vinet och gör det mer lättsamt och friskt och precis som väntat är tanninerna mjuka. Vinet provades först direkt ur flaskan, sedan dagen efter ur den öppnade flaskan och slutningen efter två dagar i öppen flaska. Utan att någonstans ha tappat något alls. Jodå, det här är en Valpolicella som tar bättre plats än de flesta och det kan drickas ungt men också ligga till sig till något större nyansrikedom med några års vidare flaskmognad.
Servera vinet något svalt, gärna kring 17 grader, och njut det till maträtter av lite lättare karaktär som milda risottos, pastarätter, pizzor med tomat och salt ost, rätter av kalv och fläskkött med en viss örtkryddighet. Kort gott väldigt mycket gott till ett vansinnigt bra pris!
Finns på Systembolaget, nr 6010 för 199 kr.