Vit Crozes-Hermitage från E Guigal

Vill man hitta bra Rhôneviner till väldigt bra priser är appellationen Crozes-Hermitage en bra destination att söka sig till. Och har man inte upptäckt de vita vinerna från Rhône är det dags att göra det. I dagarna har en Crozes-Hermitage Blanc från toppfirman E Guigal lanserats.

Det kan inte ha undgått läsare på Vinlegender att Rhônedalen har en särskild plats i det skrivna, och att producenten E Guigal också har det. När det kommer till E Guigal är det ganska självklart, det är inte bara en av de allra bästa firmorna i den med sina 68 132 hektar stora vingårdar betydelsefulla regionen. Det är också en av de allra bästa producenterna i hela Frankrike – och de har en gedigen och hög position världslistan.
Sedan 25 år tillbaka har vineriet i Ampuis besökts flera gångar och firmans viner från de tre kulörerna av instegsvinerna Côtes du Rhône till de allra exklusivaste toppvinerna från Côte-Rôtie och Hermitage har provats regelbundet både som unga och med mer eller mindre mognad.
Firmans vanliga röda Crozes-Hermitage (årgång 2018 finns på Systembolaget, nr 78977 för 199 kronor) är alltid ett säkert köp som visar på firmans ambitioner i den stora appellationen.
Precis som alla andra producenter i norra Rhône (utöver Côte-Rôtie) gör man sina röda viner uteslutande med Syrah. Förr i tiden lät många odlare här i Crozes-Hermitage, och även Hermitage och Saint-Joseph, blanda i upp till 15 procent Marsanne och Roussanne i sina röda viner, men så gör ingen längre. Anledningen till det är att det idag finns en större efterfrågan på vitt vin i Rhône. Från de 1 695 hektar stora vingårdarna i Crozes-Hermitage är idag bara omkring åtta procent av vinet vitt.

Vill du läsa mer om appellationen Crozes-Hermitage och dess viner finner du en omfattande och fördjupad artikel om det under fliken ”Vinregioner” här på Vinlegender.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se

2019 Crozes-Hermitage Blanc
90 p
Det här vinet är en cuvée av cirka 95 procent Marsanne och fem procent Roussanne som framför allt kommer från sluttningarna intill Hermitage och strax öster om Hermitage. Med hög ambition och ganska små skördeuttag, omkring 2.5 ton per hektar, får man ett vin med god struktur och intensitet. Samtidigt vinner man fräschör och elegans tack vare de något svalare vingårdarna, skörd vid mognad för elegans snarare än kraft och den försiktiga vinifieringen. Vinet är framför allt jäst i ståltankar och bara till en liten del i mindre ekfat som är ett par år gamla så att ekfatskaraktären inte ska bli framträdande.
Om man tror att alla vita Rhôneviner bygger på kraft och saknar fräschör, kommer man bli positivt överraskad här. Druvornas typiska gula stenfruktighet med drag åt vita persikor och lite mognare gul tropisk frukt finns här, men doften är medelstor som mest och både absolut ren och elegant. Ekfaten kan knappt förnimmas, men de finns där som en liten rondör i framför allt smaken. Medelfyllig, inte mer, fruktig och rik men torr och elegant och mer stålren än märkt av ekfatslagring. Som vanligt är syran inte frisk, ändå finns här en fin fräschör.
Dricks vinet svalt och ungt, det vill säga nu och de kommande tre åren och vid ungefär tio till tolv grader, är det ett utmärkt vin till de flesta knappt medelkraftiga till medelkraftiga rätter med fisk och skaldjur. Man kan såklart också njuta av vinet till lättare och framför allt ljusare rätter av kyckling, samt till rätt många olika typer av ostar. Låt man istället vinet lagras i fyra till sex år och väljer att servera det vid cirka 14 grader, är vinet betydligt rikare och matchar då stekt och grillad fisk samt halstrade skaldjur.
Finns på Systembolaget, nr 96174 för 209 kr.