Vecka 21

2020 Lindes de Remelluri Viñedos de Labastida

Remelluri, 199 kr, (nr. 92863), Rioja, Spanien
89% Tempranillo, 6% Graciano och 5% Garnacha

Vi tar oss till Rioja, ett av Spaniens mest historiska vindistrikt som numera har en 45 750 hektar stor vingårdsareal (den har faktiskt minskat från 63 500 hektar år 2000). Distriktet är allra mest känt för sina röda viner som idag står för 86 procent av den totala produktionen, rosévinet utgör bara fyra procent (det finns fantastiska rosado att upptäcka) och det vita vinet står idag för tio procent. En av de bästa av distriktets 1 190 producenter är Remelluri som ligger upp mot bergen intill staden Labastida i norra Rioja – och deras vita vin är verkligen värt att köpa (nu finns 2020 Remelluri Blanco att beställa på Systembolaget, nr 52467 för 699 kronor).

Remelluri, eller La Granja Nuestra Señora de Remelluri som det ursprungliga namnet lyder, är en av de äldsta egendomarna i Rioja. Den grundades högst troligt redan på 1300-talet av munkar och omtalades på den tiden som Erramel eller Erramelluri. Munkarna var kvar här fram till slutet av 1500-talet, varefter egendomen kom att skötas om av religiösa eremiter fram till 1800-talet.
Efter det spanska inbördeskriget kom egendomen 1845 att konfiskeras av staten och säljas till högst bjudande privatperson. Den då 20 hektar stora egendomen köptes av en markägare i Labastida och hölls intakt inom familjen fram till 1967, då Jaime Rodriguez Salis och Amaya Hernandorena köpte den. Under deras ledning köptes mer mark till. Här växte Telmo Rodriguez upp, men hans nyfikenhet och visioner inom vinvärlden var större än vad som kunde infrias hemma i det traditionstyngda Rioja. Därför tog han sig till Frankrike och fördjupade sina kunskaper, mötte ambitiösa och skickliga odlare och vinmakare och insåg att terroir var viktigare än de mer lagringsdrivna vinregler som styrde kulturen i Rioja. När han kom tillbaka till Spanien grundade han en egen firma i vilken han tillsammans med ett team av vinmakare tog sig runt i landet och hittade vinmarker att arbeta med. Med tiden växte hans vinlista och idén kom alltmer att bygga på småskaligt framställda viner från enskilda områden eller vingårdar. År 2010 tog han sig tillbaka till Rioja och tog då över ansvaret för Remelluri. Idag räknas Telmo Rodriguez till de verkligt stora stjärnorna i Spanien och flera av hans viner rankas som de bästa i sina områden.

Egendomen ligger vid foten av bergskedjan Sierra de Cantabria vid byn Labastida i nordvästra Rioja. Den är 154 hektar stor, av vilket 105 hektar är vingårdar som reser sig från 600 meters höjd upp till 810 meter, vilket är några av de högst belägna vingårdarna i Rioja. Det är inte bara det som gör Remelluri till en speciell vinegendom, lika unikt är det att samtliga vingårdar ligger på egendomen runt själva vineriet. I Rioja är det annars överlägset vanligast med att vingårdarna ligger utspridda i flera byar. Av firmans totala produktion på cirka 210 000 flaskor årligen som mest, står det här röda vinet för ungefär 95 procent.

Man skulle kunna säga att Lindes de Remelluri är firmans andravin, men mer ärligt ett annat vin än de andra man gör. Det är en cuvée med 89 procent Tempranillo, sex procent Graciano och fem procent Garnacha från 30 till 80 år gamla stockar, i några årgångar till och med ett par procent av den gröna Viura. Druvorna skördas från slutet av september och förs till vineriet i små lådor om 20 kilo, där de sorteras och sedan avstjälkas. Musten jäses i ståltankar och vinet lagras sedan under tolv månader i nya och äldre 225 liter stora franska ekfat samt i5 000 liter stora foudres.
Vinet bjuder på den moderna och absolut rena frukt som dagens finaste riojaviner har, mörk och ganska generös med den för högklassiga viner härifrån så typiska fina blåblommiga kryddigheten. Eken är stilfyllt integrerad och balansen utsökt. Smaken är medelfyllig, lika fint fruktig, mineralisk och härligt frisk med sammetslena tanniner och fin längd.
Fynd, det är det självklara omdömet av ett vin med här höga kvaliteten och försiktiga prislappen. Vinet dricks utmärkt idag och det vinner då på servering vid cirka 18 grader (för att lyfta elegansen) i glas med bordeauxkupa. Vill man lufta vinet i karaff mår det bra av det. Och vill man lagra vinet till lite större komplexitet kan tålamodet behöva räcka i först fem sex år men troligen snarare tio år.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.vineaffair.se